sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Tehdasasetukset


Ihmisen pitkän evoluution eli luonnonmukaisen tuotekehittelyn tuloksena olemme tällaisia kuin nyt olemme. Biologiset muutokset ovat hitaita seuraamaan ympäröivän maailman muutoksia ja vaatimuksia eikä niitä voi nähdä yhden tai yhdentoistakaan sukupolven aikana. Pystyasentoon nouseminenkin vei ihmislajilta satojatuhansia vuosia.

Kun synnyin sain takuulapun noin 82 vuodelle. Se oli eliniän odote 1960-luvulla syntyneelle tyttölapselle. Uunista ulos, ei palautusoikeutta eikä mahdollisuutta reklamoida. Eikä ole ollut tarvettakaan. Paitsi että nyt olisi.

Alkuun niin sileä ja pehmoinen nahka on alkanut hapertua sieltä ja täältä. Repeytymiä on monessa kohtaa eikä niitä saa kursittua kotikonstein kokoon. Maalipinta kesii ja hilseilee kesät talvet. Punoittaa ja fuskaa.

Karvapeite on muuttanut sekä väriä että koostumusta. Se mikä on päälaen karvantiheydestä on poistettu, on palautettu outoihin paikkoin haituvaisina. Esimerkiksi leuan alle ja sieraimiin. Ja varpaissa kasvaa karvoja, kun tarkasti katsoo.

Kämmenselät ovat saaneet oudon ristikkokuvion ennen niin tasaisen selkämyksen sijaan. Appelsiininkuorta muistuttavaa pintamuodostelmaa on kertynyt onneksi vain piilolteltaviin paikkoihin.

Ripsistä ja kulmista on väri valunut kasvojen maksaläiskiin. Näön ja kuulon terävyys on vaihtanut paikkaa hajuaistin kanssa. Kun ei kunnolla kuule eikä näe, niin haistaa. Ainakin sen, että Uko on alkanut hieman tuoksua vanhalta mieheltä. Miten itse sitten? Varmaan ihan samalta - ei hyvä.

Nivelten joustavuus on kuin öljyä vailla. Pystyyn nousu pienenkin istumisen jälkeen on vaivalloista. Raput pääsee sentään ylös ilman kompurointia, mutta alastulo on melkoista könkkäämistä eikä onnistu turvallisesti ilman kädensijaa. Hyppelyt ja pomppimiset on jätettävä nuoremmille. Jos täytyisi ottaa äkkilähtö juoksuun, tulisi todennäköisesti välitön maakosketus koko kropalle.

Voin nukahtaa istualleni  ja torkkua sohvalla helposti iltauutisten ohi. Eikä se vaikuta edes yöuniin. Aamulla väsyttää aina vain enemmän. Ennen vanhaan jaksoin kukkua aamuneljään, nyt saatan olla hereillä niillä main, mutta ihan turhaan. 

Eletty elämä on jättänyt kroppaan ja mieleen monenlaista jälkeä. Arpia, umpeen kasvaneita haavoja, löytyy molemmista. Kovalevy tallentaa sattumanvaraisesti ja arkistoinnin kanssa on vähän niin ja näin. Vanhaa dataa löytyy pilvin pimein ja uudemmalle ei ole tilaa. Pitäisi tehdä jonkilainen tiedostojen siirto pilvipalveluihin. Mielen päälle käyviä muistoja joutaisi hävittää kokonaan. Mieli ei ole enää avoin ja puhdas, vaan täyttynyt ennakkoluuloilla, opituilla tavoilla ja jumittavilla ajatuksilla.

Mitä sitten kuvittelinkaan, että 50+-vuotiaan kropan kuuluisi näyttää ja miten mielen toimia. Ajatusmaailma on muokkautunut elinpiirin ja opittujen ja omaksuttujen asioiden  vaikutuksesta. Tämä kaikki ovat tehnyt minusta juuri minut.

Silti, voisin palauttaa tehdasasetukset ainakin kropalle ja ottaa sitten käyttöön jokapäiväiset huoltotoimet enkä vain odottaa vuosihuoltoa ja ajaa sitä odotellessa omalla kulkupelillä mutkia suoriksi nasta laudassa. 

Mutta myöhäistä ei ole vieläkään. Huolenpitosopimuksen voi tehdä itsensä kanssa saman tien ja säätää kaasu ja jarru sopusointuun. Ajotietokone kuntoon, tasopaino ajoon ja lepoon. Oikeat öljyt alle ja sitten vain turvallista loppumatkaa! Ulkokuoreen saa uutta kiiltoa, kun syö terveellisesti ja ulkoilee. Ikä saa näkyä, mutta ilolla, terveydellä ja hyväksynnällä kuorrutettuna





Kuvat: Pixabay

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.





6 kommenttia:

  1. Mainio kirjoitus ja melkein joka kohdan voisin allekirjoittaa omalta kohdaltanikin. Paitsi että mulla ikää on jo 60++++++++.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Huumori auttaa aina - ainakin jossain määrin ;)

      Poista
  2. ok. taas täällä, ekana sanon että en tyrkytä mitään, vaan oman mielipiteeni, oikeesti toivon että muutkin lukijanne osallistuisivat keskusteluihin, voihan olla että itse jossain vaiheessa väsyn,kun koko ajan olen supistanut shoppailujani.
    En tiedä kehunko tässä nyt itseäni, mutta minua on luultu paljon nuoremmaksi mitä olen, syy voi olla se että en koskaan ole käyttänyt alkoholia, enkä tupakoinut, enkä viettänyt sellaista elämää mikä turmelee muutenkin ihmistä, jos olisin, en ehkä olisi elossakaan enää, sairauksia vain on tullut ja ne on tulleet työn kautta, tosi paljon yö-työ vuosia, 3-vuoro työtä, ja 16 vuotiaana jo töihin, ei kertaakaan työttömyys kortistossa, no ei pahempia sairauksia kuin 2-tyypin diabetes, kylkiäisenä verenpaine, tarpeeksi vaaralliset (aivoinfarkti, sydäninfarkti vaara.) kehoa rasittavia, lääkkeet 5-6 kpl.huitaisen naamaan joka päivä, ei voi elämä jatkua yli 90 vuotta-kenties, parhaimmillaan se on jo silloin tämän kehon raahaamista paikasta toiseen.
    Onhan minulla jonkin verran harmaita hiuksia, mutta ne voi värjätä tummanruskeaksi, ihmeellistä että lapsena minulla oli valkoinen tukka, ja 4-luokalla jo tummanruskea, ei onnistu hyppely enää, eikä juoksu, tasapainossakin olisi korjattavaa.
    Minä uskon Raamatun sanaan, että se on niin totta, olen hek.koht. sen kokenut, ehkä saa kirjoittaa joskus ?
    Ihmiset oli aikojen alussa niin pahoja, niin Jumala lyhensi ihmisen iän 70-80 vuotiaaksi, kun ennen sitä, ihminen eli jopa 900 vuotiaaksi, suurin osa ihmisistä kuolee 70-80 vuotiaana, tuon ikäisenä on jo paljon sairauksia ja muuta ruumiillista kärsimystä.
    Mutta onneksi elän tänään ja voin nauttia tästä päivästä, ja siitä että kaikki on ihanan hyvin asiat,saan olla eläkkeellä, lapsilla työpaikat, ja lastenlapsilla hyvät perheet ynm.., luetteloa voisi jatkaa.
    sanokaa vain jos kommentit on liian pitkiä, nytkin saattoi mennä asian vierestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ja kiitos, kun kommentoit! Sinulla on ollut elämässä monenlaista kokemusta ja niistä riittääkin kerrottavaa. Hyvä asenne kaikkeen paistaa sieltä rivien välistä, jolla onkin iso merkitys siihen, miten voit - näin uskon. Onhan sinulla vakavia perussairauksia, joiden kanssa pitääkin olla tarkkana.

      Se, että toivoo toisille hyvää, tuo itsellekin hyvää mieltä ja oloa ja vaikuttaa merkittävästi omaankin elämän laatuun.

      Muistankin nuo maininnat tosi vanhoiksi eläneistä henkilöistä Vanhan testamentin puolelta. Mooseksen kirjassa on luettelo näistä vanhoiksi eläneistä. Metusaleh eli 969-vuotiaaksi ja Aatamikin 930-vuotiaaksi. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen alunperin elämään ikuisesti, mutta sitten kävi niinkuin kävi ja ikuinen elämä päättyi liki 1000:een vuoteen. Onko tämä ollut tieteellisestä näkökulmasta mahdollista? Ainakaan ensimmäiset ihmiset eivät kantaneet geeniperimässään heikentäviä sairauksia. Mielenkiintoinen juttu!

      Liian pitkiä vastauksia ei ole - ainostaan, jos tämä Blogger rajoittaa, niin sille ei voi mitään.

      Muuten, minäkin olin lapsena ja nuorena ihan pellavapää ja aloin tummua ensimmäisen raskauden myötä! Ja nyt jo harmaantua :D

      Poista
  3. 56 vuotta on takana ja vähän päälle! Näkyy ja tuntuu! Olisin kuvitellut kaikkien kremppojen iskevän vasta 20 vuoden päästä! No, ei ne alkoivat melkein päivälleen 50-vuotiaana! Pahinta tässä ajassa ovat vaihdevuodet! Ei todellista, en ymmärrä niiden tarkoitusta! Kyllä minä nyt vähemmälläkin tajuan, että lisääntyminen on mennyttä, eikä edes toivottavaa! Kun katselen itseäni n. 10 vuotta vanhempien touhuja! Puhuvat moneen kertaan samat asiat ja ymmärtävät nykypäivän asiat aika poskelleen! Siihenkö tässä päädytään? Juurikin niin!! Onneksi sitä kai ei niin itse huomaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Niin minäkin luulin, että tällaisia vaivoja olisi tullut vasta parinkymmenen vuoden päästä. Ihan pelottaa ajatella mitä sitten on. Muistikin jo pätkii ja uusien asioiden oppiminen on vaikeaa. Yksi juttu mikä tänä päivänä kuormittaa on tietotulva. Mutta minkäs sillekään teet 🤔
      Koitetaan pitää itsestämme huolta 🥰

      Poista

Kiitos kommentistasi!