lauantai 14. marraskuuta 2020

Uskalla parantua ja vapaudu fibromyalgiasta


Karita Aaltosen kirjoittama Uskalla parantua on uskomaton selviytymistarina. Kirja on julkaistu jo vuonna 2017, se ei siis ole mikään uutuus, mutta osui jostakin silmääni vasta nyt.

Kahden pienen lapsen äiti sairastui aivosyöpään. Karita kertoo tässä kirjassa oman tarinansa hyvin avoimesti. Aivoista löytyi iso kasvain, joka luokiteltiin aluksi toiseksi pahimmaksi laatuaan. Kasvain leikattiin pois ja se uusiutui ja sai pahimman laadun luokituksen siinä vaiheessa. 

Leikkauksen seurauksena (?) hän sai myös hankalan epilepsian ja estolääkityksestä huolimatta sai silloin tällöin vaikeita epilepsiakohtauksia yllättäen esimerkiksi hampurilaisravintolassa ja junamatkalla.

Kirjoittaja ylistää moneen kertaan suomalaisen sairaanhoitojärjestelmän korkeaa laatua ja hoitohenkilökunnan ja kirurgien ja syöpälääkärien osaamista, eikä varmaankaan aiheetta.

Kirjassa hän kertoo lisäksi keinoista joilla omaehtoisesti hoiti itseään leikkausten jälkeen. Hän muutti ruokavaliotaan, opetteli hellittämään stressistä ja suorittamisesta ja alkoi harrastaa joogaa. Hän jopa kouluttautui joogaopettajaksi.

Syöpäkontrollissa käydessään kasvaimesta ei ollut enää jälkeäkään ja lääkärikin oli ihmetellyt hänen energisyyttään. Oli ilmeisesti arvellut, että onko hänellä ollenkaan oikea potilas tässä edessään. "En tiedä mitä sä teet, mutta jatka sitä mitä sä teet", oli hän todennut. 

Kirjassa on paljon hyviä neuvoja ruokavaliomuutokseen ja oman psyyken hallintaan, joilla kirjoittaja kertoo olleen merkittävää vaikutusta omaan paranemiseensa. Ei tarvitse sairastaa syöpää eikä muutakaan tappavaa sairautta tämän kirjan lukeakseen, siitä on hyötyä ihan terveellekin ihmiselle ennaltaehkäisevässä mielessä ja muutenkin. Pääosassa ei siis ole hänen oma sairautensa, vaan lukijoiden rohkaiseminen etsimään keinoja omaan paranemiseensa sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla.




Toinen mielenkiintoinen kirja on Hanna Huttusen kirjoittama Kiputus -fibromyalgiasta vapauteen, joka on hyvin pitkälle samantyylinen. Kirjoittajan oma tarina fibromyalgiasta sekä sen taustoista yleensä ja kuinka sitä hoidetaan. Kirjassa on todella paljon myös asiaa ruokavaliosta ja kuinka sillä voidaan vaikuttaa kipuihin ja muihin fibromyalgian moninaisiin oireisiin.





Erikoinen Asiantuntija on ottanut Hanna Huttusen ruokavalioneuvot käyttöön soveltuvin osin jo jonkin aikaa sitten. Vähemmän kahvia, sokeria, maitotuotteita ja punaista lihaa. Ei limppareita, karkkia eikä alkoholia. Mahdollisimman vähän pastaa, riisiä ja perunaa. Valkoisia jauhoja en keliaakikkona ole muutenkaan käyttänyt vuosiin. Enemmän maanpäällisiä kasviksia kuten kesäkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia, paprikaa, kurkkua, tomaattia sekä kasviöljyjä. Vähemmän juureksia, koska ne sisältävät tärkkelystä, joka muuttuu elimistössä sokeriksi. Sokeri on kaiken pahan alku ja juuri. Jugurtin voi korvata vastaavalla soijatuotteella. Kauragurttien ja kauramaitojen gluteenittomuuteen ei voi täysin luottaa. Lisäksi käytän muutamia lisäravinteita ja suolistomikrobistoa parantavaa valmistetta.

Uuden ruokavalion kanssa on pitänyt tulla laatikon ulkopuolelle, mutta se on sen arvoista. Tämä on nyt ”uusi normaali” ja sen ansiosta yöunet paranivat huomattavasti ja fibrokivut vähenivät. Nykyään nukun yleensä  arkiaamuisin herätyskellon soittoon saakka! Olokin on kevyempi eikä haittaa, vaikka muutama kilokin lähtisi samalla. 

En ole minkään orjallisen ihmedieetin kannattaja, enkä ole sellaisia harrastanut paria nestepaastoa lukuunottamatta. Parempi on etsiä ja löytää itselleen sopiva ruokavalio, josta tulee hyvä olo ja jota pystyy noudattamaan ilman suurta kärsimystä. Sellaiseen kannustetaan molemmissa edellä mainituissa kirjoissa.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 



6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia ja hyviä kirjoja. Ainakin osa lääkäreistä pitää fibromyalgiaa toiminnallisena eli psyko-somaattisena sairautena, siksi mielen harjoituksilla, meditaatiolla, mindfulnessilla ja joogalla voi parantuakin. Kiva lukea, että sinä olet ruokavalion muutoksella ja muullakin saanut oireet kuriin. Hassua kyllä, mutta minulla on samanlainen ruokavalio kuin kirjassa esitellään. Tosin käytän jonkin verran maitotuotteita.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Fibromyalgian syytä ei perinjuurin tunneta eikä kaikki lääkärit kai ota sitä ihan tosissaankaan. Oireetkin ovat moninaiset. Fb-ryhmässä saa lukea kyllä tosi monenlaisista oireista. Jotakuta uttaa ruokavalio ja toista taas tosiaan esimerkiksi jooga. Kaikkihan nuo mainitsemasi ovat hyväksi terveydelle. Hyvä että olet löytänyt itsellesi myös sopivan ruokavalion. Ihan täysin en ole oirieta saanut kuriin vieläkään, mutta en ole ihan täysin noudattanut mainittua ruokavaliota. Sen tiedän, että sokeria ei pitäisi syödä ollenkaan, eikä punaista lihaa. Ne ovat kaikista pahimmat. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. https://www.duodecimlehti.fi/duo15519 : "Vaikuttamattomat hoitomuodot. Seuraavista hoitomuodoista EULAR antoi varovasti tai vahvasti kielteisen suosituksen: biopalaute (biofeedback), hieronta, hypnoosi, kapsaisiini, kiropraktiikka, ohjattu mielikuvaharjoittelu, S-adenosyylimetioniini ja homeopatia."

    Fibro ei ole psykosomaattinen sairaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä noista, eivät varmaankaan auta itse fibroon, mutta voivat oloa helpottaa jotenkin muuten. Itse uskon ja olen kokenut sen, että ruokavaliolla on merkitystä. Kuten reumassa ja kihdissäkin.

      Poista
  4. Juu ei fibro ole psykosomaattinen sairaus. Nyt on jo niin paljon uutta tutkimusta, että niin väittävät lääkärit joutavat lisäkoulutukseen. On selvää, että omalta osaltaan terveelliset elämäntavat tukevat paranemista ja ne ennaltaehkäisevät myös sairauksien syntymistä. Tämän ymmärtää ihan maalaisjärjellä. Jollekin auttaa joku hoito ja lääkitys, toiselle ei mikään. Jonkun silkka elämänhalu saa paranemaan, toisen on annettava periksi. Geeneilleen ei mahda mitään, ainakaan nykyisessä maailmanajassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Se on juurikin näin. Moni, joka on "kokeillut jo kaiken" ei välttämättä sitten kuitenkaan ole. Niin moni ruoka-aine ylläpitää matala-asteista tulehdusta, jolla on varmasti yhteys fibromyalgiaan sekä suolistomikrobistoon, jolla taas on tekemistä aivojen kanssa. Ei ruokavaliomuutoskaan fibroa paranna, mutta oireita se on helpottanut radikaalisti ainakin minulla ja jokaisen fibrohan on erilainen. Kenenkään oma fibro ei ole "se ainoa oikea".

      Poista

Kiitos kommentistasi!