maanantai 16. marraskuuta 2020

Onko Biden vanhus?


Yhdysvaltain uuden presidentin ikää on taivasteltu monessa yhteydessä. Miestä on tituleerattu seniiliksi ja liian vanhaksi valittuun tehtävään. Eihän hän ole kuitenkaan Trumppia kuin neljä vuotta vanhempi. Trumpinkin toilailut voivat mennä osittain jo seniiliyden piikkiin.

Hesarin pääkirjoitus 8.11.2020 käsitteli pinttyneitä käsityksiä vanhuudesta otsikolla 70-vuotias ei ole nykyisin vanhus.

Muutama vuosikymmen sitten vanhuus alkoi jo 65-vuotiaana, mutta nykyisin useimmiten vasta 80:n ikävuoden korvilla. Gerontologiakeskuksen tutkimus vahvistaa tämän.

1990-luvulla eläneet 8-kymppiset olivat syntyneet vuosisadan alussa ja eläneet kovemman elämän kuin tämän päivän 8-kymppiset. 

Toisen maailmansodan jälkeinen talouskasvu ja elintason paraneminen on vaikuttanut koulutustasoon ja työelämän kuluttavuuden vähenemiseen nykyisen vanhuspolven hyväksi. Tämä uudempi vanhuspolvi on myös kasvanut kookkaammaksi paremman ravitsemuksen ansiosta ja tähän yhdistettynä liikuntaharrastukset ovat parantaneet toimintakykyä myös vanhemmalle iälle tultaessa.



Koulutustasolla on myös ratkaiseva merkitys. Mitä parempi koulutus, sitä terveemmät elämäntavat ja kyky ja kiinnostus käyttää hyödyksi terveys- ja kulttuuripalveluja. Väestötasolla vähenemässä oleva tupakointi edesauttaa parempaa terveyttä vanhanakin. Vielä kun kansan alkoholinkulutus saataisiin pienenemään, niin odotettavissa oleva elinikä pitenisi ja elämänlaatu paranisi.

Nykyään 7-kymppinen voi hyvin olla 9-kymppisen vanhempansa omaishoitaja. Sen ikäinen omaishoitaja tarvitsee jo paljon tukea jaksamiseensa. Sekä keski-ikäisten että ikääntyvien liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin kannattaisikin panostaa eikä leikata niistä, kun säästöjä etsitään.

 


Ei ole siis ihme, että moni 7-kymppinen pahoitti mielensä siinä vaiheessa kun korona alkoi levitä ja ikääntyvien suositeltiin pysyvän enemmän neljän seinän sisällä. Jotkut tosin ottivat tämänkin liian kirjaimellisesti. Mitäänhän ei suoranaisesti kielletty eikä koronan vuoksi ulkonaliikkumiskieltoa ole asetettu voimaan vieläkään kenellekään. Sekin aika voi vielä olla meilläkin edessä, kuten monissa eteläisen Euroopan maissa on tapahtunut.

Ohessa linkit pariin aikaisempaan tätä aihetta sivuavaan postaukseemme:

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/tupakointi-tappaa.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/11/mummon-elamaa-tupakka-viina-ja-villit.html

Lähde: Helsingin Sanomat 8.11.2020

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


14 kommenttia:

  1. En käyttäisi Bidenin ikäisestä sanaa vanhus, mutta kyllähän hän jo noin tärkeään tehtävään alkaa olla aika iäkäs. Itse täytän parin vuoden päästä 70, mutta en totta tosiaan hyväksy sitä että 70-kymppisistä käytetään nimitystä vanhus. Ikää jolloin vanhus-nimitys voisi olla kohdallaan on vaikeaa pelkkien ikävuosien perusteella määritellä. Uutisissa kiinnitti huomion negatiivisella tavalla, kun uutistenlukija sanoi: "Iäkäs, 65-vuotias....."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä. Ei ole kovin montaa vuotta siitä, kun jossain lehdessä otsikoitiin, että "50-vuotias vanhus eksyi metsään." Varmaan joku 18-kesäinen kesätoimittaja oli asialla... :D

      Poista
  2. Niin minäkin olen vanhuuseläkkeellä, en ollenkaan hyväksy itselleni tuota nimitystä, paremminkin ansioituneella eläkkeellä, kun pääsin 63v.eläkkeelle, niin suunnittelin että menen äitini omaishoitajaksi, olisin ehtinyt olla 2½ vuotta, hoidinkin äitiäni 1 kk.kokeeksi 24/7, mutta se riitti minulle, olin niin poikki,en jaksanutkaan, tietysti kun takanani oli 33v.työputki hoitoalalla, niin se painoi hartioita.

    Ai niin Biden, ei todellakaan ole vanhus, jos 4v. on pressana, niin yhtä nuorekkaana silloinkin on, jos pysyy suht terveenä, olen muutenkin iloinen siitä että Biden voitti,vaikka enhän minä paljoa poliitikasta ymmärrä, mutta hän ei ainakaan ole vainoharhainen valehtelija ja syyttelijä.
    Soitin juuri tänään tädilleni 89v. hän enää on jäljellä mummoni perheestä, niin hän asuu yksin, mutta ei koe yksinäiseksi itseään, on virkeä kun liikkuu vielä, kaupassa käy ja itse tekee ruuat,ei hänkään ole koskaan tupakoinut eikä väkeviä juonut,nuorena teki paljon töitä, oli karjaa ja peltoa, mies metsästi, niin usein oli jänistä, hirveä ja kyyhkystä ruokana, paljoa ei kaupasta tarvinnut ruokaa hakea kun omasta takaa sai lähes kaiken,uskon että tädissä näkyy se miten terveellisesti on elänyt, ja kun metsän tuoksuista ilmaa sai hengittää vielä.Sama juttu mieheni äiti 90v.ei edes harmaita hiuksia päässä, niinkuin ei hänen äidilläänkään ollut, kun kuoli 92 vuotiaana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olet saanut hyvät geenit pitkäikäisyyden suhteen. Varmasti nuo mainitsemsi terveet elämäntavat ja puhdas ruoka ovat vaikuttaneet tätisi pitkään ikään. Meilläkin oli tässä naapurissa samanikäinen mummo, joka asui yksin omakotitalossa kolme vuotta leskeksi jäätyään. Oli kyllä reipas ja terävä täti, mutta voimat alkoivat sitten lopulta hänelläkin loppumaan.

      Poista
  3. Ei minusta Biden ole liian vanha. Hänelle on kertynyt elämänkokemusta, viisautta ja hiljaista tietoa. Olin niin onnellinen, että hän voitti vaalit. Päästiin narsisti, vainoharhaisesta Trumpista. Psykologisissa luokitteluissa 70-vuotiaana alkaa vanhuus, mutta nykyisin seitsenkymppiset ovat yleensä terveitä ja uskomattoman nuoren näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentisatsi! Samaa mieltä tästäkin. Kun vaan nyt päästäisiin oikeasti vielä siitä Trumpista. Taitaa se hänen niskoittelunsa olla jotain teatteria. Se pelkohan tässä itää sen neljä vuotta, että hän pyrkii uudelle kaudelle seuraavissa vaaleissa....

      Poista
  4. Elämänkokemusta arvostetaan aivan liian vähän. Jos Biden olisi kokenut itsensä liian vanhaksi, ei hän olisi lähtenyt pressakisaan. On se hyvä, että presidenttinä on täyspäinen henkilö, sais olla ihan kaikissa maailman maissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä. Nykyään (ja jo pitkään) on kaiken edelle mennyt kaikenlaiset muut ominaisuudet kuin elämänkokemus ja työkokemus. Ja kyllä sen lopputuloksissa joskus huomaakin. Mienkähän onkin niin, että valtionpäämiehiksi pääsee ja pyrkii tietynlaiset tyypit. Niin kuin nyt tämä nykyinen istuva USAn presidentti ja parikin muuta ...

      Poista
  5. Hyvä valinta presidentiksi. En pidä Bidenia vanhana, mikä tietysti saattaa johtua omasta iästä (72). Presidentin nuoruus ei takaa täysiä virkavuosia, kuten Kennedystä muistamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Toivotaan Bidenille hyviä vuosia. Sehän tässä jo vähän jänskättää, että tunkeeko se Trumppi toiselle kaudelle neljän vuoden päästä. Ei voida vielä huokaista helpotuksesta, vaikka Biden voittikin.

      Poista
  6. Toki tässä tilanteessa olen tyytyväinen, että Biden voitti. Mutta mielestäni 77 v on liian vanha presidentiksi, tuskin on kahden kauden pressa. Esivaaleissa Biden ja Sanders! kummallista ettei löytynyt nuorempia, vahvoja ehdokkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Onneksi Bidenillä on täpäkkä varapresidentti. Olisi saanut olla alunperinkin toisin päin: Kamala Harris presidentiksi ja Biden varapresidentiksi. Niiin nautin siitä, että nainen on päässyt tuohon asemaan ja vieläpä "värillinen", kuten sanotaan.

      Poista
  7. On vanhus. Mutta se on parempi kuin pelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :DD Kiitos kommentistasi. Rumemminkin tuon voisi ilmaista. :DD

      Poista

Kiitos kommentistasi!