tiistai 13. lokakuuta 2020

Kaikkien aikojen hernekeitto



Omatekoista hernekeittoa ei voita kuin äidin tekemä.


Kotitekoinen hernekeitto on yksi Erikoisen Asiantuntijan lempiruuista. Hyvää hernekeittoa sai aikanaan kotona, mutta myös koulussa, armeijassa vanhempien vierailupäivänä ja tapahtumissa, jossa keittoa on väännetty isolla kalustolla ja pitkällä kaavalla. Nykyisin erinomaista keittoa löytyy ainakin yhdestä lounasravintolasta, jossa käyn ruokailemassa.

Hernekeittoon tarvitaan:

- 500 gr eli pussillinen kuivattuja herneitä

- noin 800 gr valitsemaasi possunlihaa 

- sipuli

- 2 1/2 litraa vettä

- suolaa, meiramia, mustapippuria


Tee näin:

Huuhtele herneet ja laita kattilaan, lisää keittoon tarvittava vesimäärä ja anna liota yön yli.

Seuraavana päivänä: Laita hernekattila liedelle ja keitä herneitä liuotusvedessään miedolla lämmöllä ensin yksi tunti.

Ensimmäisen keittotunnin aikana valmistele muut ainekset. Possunlihaversioini oli tällä kertaa: pekonia, saunapalvia ja ylikypsää kinkkua.

- pilko sipulit

- kuumenna paistinpannu ja lisää pekoni ja anna lähteä ruskistumaan, lisää sipulit ja kuullota. 

- pilko palvi- ja ylikypsä kinkku 

Kun herneet ovat kiehuneet tunnin verran, lisää sipulit ja possunlihat ja suola, n. 1 - 2 tl. Anna kiehua vielä toisen tunnin ajan. Lisää lopuksi meiramia (jos tykkäät) ja mustapippuria. Jotkut turauttavat tässä vaiheessa kattilaan pari ruokalusikallista sinappia. Meillä ei tehdä niin, VAAN keitto syödään ruisleivän kanssa, jonka pintaan on levitteen lisäksi sivelty sinappia. Kokeile - toimii!

 

Miten ja millä aineksilla sinun hernekeittosi valmistuu?


Kolmen erilaisen possunlihan taktiikka



Herneet kiehumassa


 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Minä tykkään hirveesti hernekeitosta, teen aina ison kattilallisen, käyn aina ostamassa palvikaupasta SAVULUITA. laitoin isolla että kaikki näkee paremmin, savuluut on niin hyviä siinä, ja luista tulee makua muutenkin, porkkanaa ja sipulia,ja valkosipulia, olen sipulin ystävä myös, suolaa ei tarvii kun savuluissa on sen verran, käytän hyvin vähän suolaa muutenkin, sinappia en laita, voinhan sitä kokeilla lautaselle.
    Makuasioista ei voi kiistellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja vinkistäsi hernekeiton tekoon eri lisukkeilla. Savuluita täytyykin etsiä, varmasti löytyykin paikkakuntamme torin kupeesta hallin lihakaupasta. Ja valkosipulia voisi myös kokeilla, kun teen seuraavan kerran hernekeittoa! Koska valkosipulin ystävänä sitä voi lisätä lähes kaikkeen - kas kun en ole keksinyt sitä hernekeittoon vielä kokeillakaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi!