maanantai 12. lokakuuta 2020

Ei laaksoa ei kukkulaa

Pääministeri Sanna Marin kertoo uusimman Trendi-lehden haastattelussa pukeutuvansa ja esiintyvänsä aina samantyylisesti, jotta ihmisten huomio kiinnittyisi asioihin eikä siihen, miltä hän näyttää

Trendi-lehdessä pääministeri poseeraa napaan asti auki olevassa bleiserissä ilman minkäänlaista toppia, paitaa tai muutakaan rihmankiertämää. Olisi nyt vaan Sanna pitänyt sen asialinjansa. Poseeraus on sinällään varmasti kyseisen lehden linjan mukainen. Lehdessä esitellään nykyisiä ja tulevia trendejä. Kohta pitää kaikkien trendipellejen heilua menemään samalla tavalla ilman paitaa. 

Mutta ”mitä mä just luin”? Mihin kansa nyt keskittyi? Marin pääsi iltapäivälehtien uutisotsikoihin: ”Pääministeri poseeraa ilman rintaliivejä”. Huomio kiinnittyi juuri siihen miltä hän näyttää. Jokainen saa toki olla asiasta omaa mieltään, niin minäkin. Ja juu, jokainen saa pukeutua ja näyttää miltä haluaa ja on hyvä juuri sellaisena kuin on. Tämä mantrahan on kuultu ja sitä kuuluu toistaa joka välissä. En halua olla mikään pukeutumisnatsi, mutta minuun ei nyt tämä kortti vedonnut. 

Kun Marinilla ja osalla hallituksen ministereistä on pikkutyttö-imago ja arvovaltavajetta, niin olisi voinut jättää tämän keikan juuri nyt väliin. Lehtijutussakaan ei mitään sellaista ollut, mitä ei olisi ennestään tiedetty: Marin on varttunut sateenkaariperheessä. Rahaa ei ollut riesaksi asti käytettävissä. Hän lähti mukaan politiikkaan opiskeltuaan Tampereella yhteiskuntatieteitä ja oli tavannut nykyisen puolisonsa 18-vuotiaana. Ja kyllä, pääministerikin saa haaveilla perheenlisäyksestä. (Tuloksiahan tässä odotellaan silläkin osa-alueella.)

 


No, onhan pääministeri toki kaunis nuori nainen. Häntä on kuvattu jopa jonkun ulkomaalaisen muotilehden kanteen (Vogue?). Mutta ei Sanna Marinina, vaan pääministerinä.

Onneksi pääministeri ei ole mikään varsinainen povikuningatar. Voisi mieluummin sanoa, että tasaista on kuin Maamme-laulussa, kun nyt lähdettiin tälle linjalle (ulkonäköön kiinnittämään huomiota). Sehän vielä puuttuisikin, että pääministeri esittelisi kunnon "hinkit" vakoineen teinilehden sivuilla. Eihän vielä ole edes vaalit tulossa? Sanna Marin edustaa puoluetta, joka haluaa edistää muun muassa tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja naisten asemaa yms. niin kuin oikein onkin. Mitä ajattelua edistää tämä maan vaikutusvaltaisimpaan kolmikkoon kuuluvan henkilön puolialaston keekoilu ja erogeenisten alueiden esittely lehden sivuilla?

Mitä jos eduskunnan puhemies tai tasavallan presidentti tekisi saman? Jos Anu Vehviläinen omine muotoineen ja kypsemmässä iässään esittelisi näkymiään kuin Sanna Marin, niin johan täytyisi seuraava eduskunnan kyselytunti katsoa telkkarista suorana. ”Arvoisa rouva puhemies. Viitaten viime päivien lehtikuviin ja otsikoihin, olemme huolissamme teidän viimeaikaisista esiintymisistänne..” Tai jos vaikka Sauli Niinistö kekottaisi lehtikuvissa pelkkä puvuntakki päällä, ilman paitaa?

Ei pääministerin pukeutumisen tarvitse silti olla peräisin mistään vasarakirveskulttuurin ajoilta, mutta hänen asemansa mukaista pukeutumista ja esiintymistä saa olla lupa odottaa ihan kaikissa tilanteissa. Jos ei pääministerin haastattelu kelpaa Trendi-lehdelle ilman puolittaista nakuilua, niin sen voisi jättää väliin kokonaan. 

Hän esittelee kuvissa samalla jotain suomalaista (?) taidekorua, joka näyttää lähinnä katujyrän alle jääneeltä korkkiruuvilta. Joku metallisen oloinen himmelihän kuvassa on, mutta se ei resonoi mitenkään oman kauneudentajuni kanssa. Lisäksi koru ei vaatteet päällä pidettäväksi kävisikään. Altistaako pääministeri tässä itsensä esineellistämiselle?No, ehkä maailma ei tuhoudu tämän vuoksi mutta tuskin myöskään kansat ovat veljet keskenään sen enempää tai vähempää. Toivotaan, että tarkoitus pyhitti keinot ja että Trendi-lehden nuoressa lukijakunnassa pääministerin imago tämän avulla parani. Ei sen vuoksi miltä hän näyttää, vaan sen vuoksi mitä hän ja hänen hallituksensa on sanonut tai tehnyt. Pääministeriähän lopulta eniten sormella osoitetaan. Julkisuuskuva perustuu eniten visuaalisuuteen ja on jotain, mitä sen luoja haluaisi sidosryhmänsä ajattelevan itsestään. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / Trendi 8/2020

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


13 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ihanaa, kun olet äänessä ja kerrot mielipiteesi asioista. Kommentteja haluammekin saada postauksiimme. Älä turhaan koe mitään alemmuuskompleksia kommentistasi, se on hyvä juuri näin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. En nyt oikein tiedä mitä mieltä olen tästä kuvasta. Kuva on kyllä tyylikäs ja nainen kaunis ja minun mielestäni juurikin siksi ettei takin alta pullistele mahtavia ryntäitä. Mutta tietenkin jos haluaa itseään kuunneltavan nimenomaan polittisten meriittien vuoksi, niin sitten taas ei oikein hyvä. Mutta jos voisi ajatella näin: Virallisissa esiintymisissä ja tilaisuuksissa on asukin virallisempi ja sitten taas jonkin tällaisen lehden kuvassa noudatetaan taas lehden yleistä tyyliä. En kylläkään tiedä millainen lehti tämä edes on. En kuitenkaan pidä tätä kuvaa mauttomana. Ota tästä nyt sitten selvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kuva jakaa varmasti mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. Trendi-lehti on nuorille naisille suunnattu lehti, jossa pääasiana on muodin ja trendien seuraaminen. On siinä ihan "oikeitakin" ja kiinnostavia juttuja. Uusimmassa numerossa on myös kertomus nelikymppisestä naishenkilöstä, joka selvisi Konginkankaan bussiturmasta, vältti täpärästi Thaimaan tsunamin ja Sellon ampumistragedian ja on kokenut pienen lapsensa syöpään sairastumisen ja siitä paranemisen. Realistisesti kerrottuna ja ilman mitään voivottelua ja itsesäälissä rypemistä. Huikea selviytymistarina siis. Meille tulee tämä lehti vieläkin "muinaisjäänteenä" niistä ajoista kun tyttäremme olivat teini-iässä ja asuivat kotona. Kyllä se lehti heidän käsiinsä vieläkin löytää. Itse luin lehteä tällä kertaa vähän selailua tarkemmin juuri tämän pääministerin "kohuhaastattelun" vuoksi.

   Poista
 3. Aika huikean hämmästyttävä kuva Marinista. Nyt somessa (instassa) muutamat matkii pääministeriä samanlaisin kuvin. Toisaalta eikö ihminen saa pukeutua niin kuin haluaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ihminen saa toki pukeutua niin kuin haluaa, niinhän kirjoitin postauksessakin. Minun mielestäni tämä vaan ei ole hyvän maun mukaista pääministeriltä.

   Seuraava ei liity mitenkään sinun kommenttiisi, mutta kirjoitan sen tähän perään:
   Ihmettelen myös sitä, miten voimakkaita reaktioita tämän edellä mainitun suuntainen ajattelu on saanut yleisesti somessa aikaan. Missä on muka tytötelty tai huoriteltu pääministeriä näiden kuvien vuoksi? Tai osoitettu naisvihaa? Enkä itse omassa postauksessani osoita mitään naisvihaa. En minä ainakaan ole löytänyt yhtään sellaista (naisvihamielistä tai tytöttelevää/huorittelevaa) kommenttia. Toisaalta, en ole lukenut kuin pienen osan tätä Trendi-lehden juttua ja kuvia koskevia twitter-viestejä.
   Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen, niin tässäkin asiassa. Nykyään vaan vaikuttaa siltä, ettei saa olla mitään mieltä, jos ei ole juuri TIETTYÄ mieltä kaikesta. Usein juuri ne, jotka ovat omasta mielestään suvaitsevia, kykenevät vähiten hyväksymään omastaan poikkeavia mielipiteitä.

   Entäpä sitten ne suomalaiset, joiden arvomaailmaan kuuluu hunnun käyttäminen ja/tai itsensä peittäminen nilkkoihin saakka ulottuvilla vaatteilla? Kuinka paljon nämä Trendi-lehden kuvat heitä loukkaavat? Heitäkin on aika paljon ja esimerkiksi romaniväestön kulttuuriin ei kuulu näin paljastava pukeutuminen. Heidän kulttuurissaan sekä naiset että miehet pukeutuvat korrektisti.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. En osannut olla mitään mieltä tästä Marinin paljastuksesta. Jos oikein pakko jotain sanoa, niin upeaa. Elämä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Se on vähän semmonen ja tämmönen juttu ettei siitä oikein osaa sanoa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Mua ei häiritse millään muotoa pääministerimme kauneus, nuoruus, muodot tai tyylitaju. Se häiritsisi, jos hän ei osaisi työtään.

  VastaaPoista
 7. Yö myöhään valvon ihan joka ilta., luin just IS tämän päivän, että Marin saa palkkaa 13 tuhatta 390 euroa/kk. lisksi taksi kyydit on ilmaisia,+ muut kulkuneuvot ja taitaa olla ruoka,josta oli taannoin marinista juttua, hän taisi maksaa ruuat,vaikka ilmaisiksi olisi saanut syödä.

  Tuo palkka on pieni siihen verrattuna mitä hyvinvointi alueiden työntekijät saavat, eli he saavat 17 tuhatta 400 eur./kk,(IS) oliko niin että kansanedustajat ei myöskään maksa veroja? ,sitä en nyt muista.
  Kun olen kuunnellut kyselytunteja, niin tuntuu epäoikeuden mukaiselta, että he saavat isot palkat siitä kinastelusta ja erimielisyydestä, asioita ei hoideta, tai ei oteta selvää,eikö haluta ?, osaavathan he puhua, johon minä en pystyisi, kun ei ole koulutusta, pitäisi heille kuulua hoitajien palkkojen korotuskin, koska korona aikana puuttuivat niin kerkeästi hoitajien työhön, no nyt koronan kiihtyessä hoitajia menee lakkoon,vaikka pulaa heistä on, kun pakkorokotusten edessä hoitajia lähti pois.
  Ikävää kuultavaa siskoni työpaikasta, jossa hän on ollut hoitajana 20 vuotta,tekee töitä vielä pitkään että saa kerrytettyä jonkinlaisen eläkkeen.

  No mitäs se minulle mikään kuuluu,
  minä olen tyytyväinen eläkkeeseeni,(samoin isäntä,) jonka sain raskaasta työstä, josta jää joka kk.säästöönkin. Kun on elanto ja vaatteet ja koti jossa viihtyy, ja suht terve, niin muuta ei tarvita, ehkä huonomminkin voisi olla,
  en valita mistään, mutta on paljon asioita jotka on epäoikeuden mukaisia.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansanedustajien palkoista en osaa sanoa, mutta nuo niinsanottujen Hyvinvointialueiden tulevat johtajat saavat ilmeisesti enemmän palkkaa kuin pääministeri. Olikohan se nyt Tampereen hyvinvointialueen johtaja, joka saa sen 17 400 e/kk ja sehän taitaa olla suurin hyvinvointialue. Siinä mielessä se on ihan ok, koska tuollaista hommaa ei kukaan lähtisi tekemään millään pikkurahoilla. Kun miettii minkälaisessa prässissä nykyinenkin pääministeri on, niin ei voi kuin ihmetellä, miten sellaista työtä kukaan jaksaa ja pystyy siihen. Tosin onhan hänellä leegio kaikenlaisia avustajia, jotka ilmeisesti kirjoittavat hänen puheensa (?) yms. Saattaa olla Suomessa kokouksessa iltapäivällä ja vielä samana iltana Brysselissä. Kokeneempia kettuja pitää ihmetellä, esimerkiksi Joe Bidenia, joka pitää puheensa ilman mitään paperia tai teleprompteriin vilkuilua. Eikä kakistele yhtään eikä muisti pätki. Täällä taas esimerkiksi Li Andersson lukea pajattaa puheensa suoraan paperista, mikä on melko tylsää kuunneltavaa. No, hänellä on vielä paljon harjoiteltavaa.

   Poista
 8. Muuten en ole yhtään huomannut että Li anderson lukisi paperista, kyllä hän osaa puhua ilman paperiakin.Niinkuin kirjoitin mitä marin ja hyvinvointijohtajat saa palkkaa tuonne alkuun, luitko sen.

  Jos tykkää työstä, niin ei se ole raskasta, ja jos osaa puhua, niinkuin marin, niin ei se ole raskasta.Niiden koulutuskin on ilmaista, mikä se ministeri on, jonka koulutus maksoi 50.000eur.
  kun tuli ilmi, niin kai hän sen kuitenkin maksoi.?
  Mikäs on matkustellessa lentokoneella, ja taksilla, kun ne on ilmaisia.

  Mutta mikä siinä on että eivät saa asioita hoidettua, kun joka lähtöön on ministeri ja kansanedustaja, mm.lasten asiat on retuperällä, vanhusten, hoitajien, rikosten, maahanmuutto, eläinsuojelu, liikenne...
  no kun oppositio on eri mieltä, niin kinaahan siinä tulee, eikä asiat etene.
  vaikka onhan meillä aika hyvin asiat kuitenkin, elämme yltäkylläisesti, ruokaa heitetään jopa roskiin, leikkaukset sairaaloissa ovat ilmaiset, lääkkeistäkin kela korvaa aika hyvin,
  työttömät saa toimeentulotukea,asumistukea,pienieläkkeen saajat ei tarvitse maksaa veroa,jne. sitä tuskin ihan joka maassa on.
  sitä vain ihmettelen 5-6 ministeriä jotka on peräkanaa tehneet lapsen, niin he tulee heti töihin, vaikka eka lapsi on tullut, niin ei viitsitä hoitaa itse lasta kotona, mielellään tulevat pajattamaan ruutujen ääreen, ei ne heidän pajatukset johda kuitenkaan mihinkään.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!