maanantai 12. lokakuuta 2020

Ei laaksoa ei kukkulaa

Pääministeri Sanna Marin kertoo uusimman Trendi-lehden haastattelussa pukeutuvansa ja esiintyvänsä aina samantyylisesti, jotta ihmisten huomio kiinnittyisi asioihin eikä siihen, miltä hän näyttää

Trendi-lehdessä pääministeri poseeraa napaan asti auki olevassa bleiserissä ilman minkäänlaista toppia, paitaa tai muutakaan rihmankiertämää. Olisi nyt vaan Sanna pitänyt sen asialinjansa. Poseeraus on sinällään varmasti kyseisen lehden linjan mukainen. Lehdessä esitellään nykyisiä ja tulevia trendejä. Kohta pitää kaikkien trendipellejen heilua menemään samalla tavalla ilman paitaa. 

Mutta ”mitä mä just luin”? Mihin kansa nyt keskittyi? Marin pääsi iltapäivälehtien uutisotsikoihin: ”Pääministeri poseeraa ilman rintaliivejä”. Huomio kiinnittyi juuri siihen miltä hän näyttää. Jokainen saa toki olla asiasta omaa mieltään, niin minäkin. Ja juu, jokainen saa pukeutua ja näyttää miltä haluaa ja on hyvä juuri sellaisena kuin on. Tämä mantrahan on kuultu ja sitä kuuluu toistaa joka välissä. En halua olla mikään pukeutumisnatsi, mutta minuun ei nyt tämä kortti vedonnut. 

Kun Marinilla ja osalla hallituksen ministereistä on pikkutyttö-imago ja arvovaltavajetta, niin olisi voinut jättää tämän keikan juuri nyt väliin. Lehtijutussakaan ei mitään sellaista ollut, mitä ei olisi ennestään tiedetty: Marin on varttunut sateenkaariperheessä. Rahaa ei ollut riesaksi asti käytettävissä. Hän lähti mukaan politiikkaan opiskeltuaan Tampereella yhteiskuntatieteitä ja oli tavannut nykyisen puolisonsa 18-vuotiaana. Ja kyllä, pääministerikin saa haaveilla perheenlisäyksestä. (Tuloksiahan tässä odotellaan silläkin osa-alueella.)

 


No, onhan pääministeri toki kaunis nuori nainen. Häntä on kuvattu jopa jonkun ulkomaalaisen muotilehden kanteen (Vogue?). Mutta ei Sanna Marinina, vaan pääministerinä.

Onneksi pääministeri ei ole mikään varsinainen povikuningatar. Voisi mieluummin sanoa, että tasaista on kuin Maamme-laulussa, kun nyt lähdettiin tälle linjalle (ulkonäköön kiinnittämään huomiota). Sehän vielä puuttuisikin, että pääministeri esittelisi kunnon "hinkit" vakoineen teinilehden sivuilla. Eihän vielä ole edes vaalit tulossa? Sanna Marin edustaa puoluetta, joka haluaa edistää muun muassa tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja naisten asemaa yms. niin kuin oikein onkin. Mitä ajattelua edistää tämä maan vaikutusvaltaisimpaan kolmikkoon kuuluvan henkilön puolialaston keekoilu ja erogeenisten alueiden esittely lehden sivuilla?

Mitä jos eduskunnan puhemies tai tasavallan presidentti tekisi saman? Jos Anu Vehviläinen omine muotoineen ja kypsemmässä iässään esittelisi näkymiään kuin Sanna Marin, niin johan täytyisi seuraava eduskunnan kyselytunti katsoa telkkarista suorana. ”Arvoisa rouva puhemies. Viitaten viime päivien lehtikuviin ja otsikoihin, olemme huolissamme teidän viimeaikaisista esiintymisistänne..” Tai jos vaikka Sauli Niinistö kekottaisi lehtikuvissa pelkkä puvuntakki päällä, ilman paitaa?

Ei pääministerin pukeutumisen tarvitse silti olla peräisin mistään vasarakirveskulttuurin ajoilta, mutta hänen asemansa mukaista pukeutumista ja esiintymistä saa olla lupa odottaa ihan kaikissa tilanteissa. Jos ei pääministerin haastattelu kelpaa Trendi-lehdelle ilman puolittaista nakuilua, niin sen voisi jättää väliin kokonaan. 

Hän esittelee kuvissa samalla jotain suomalaista (?) taidekorua, joka näyttää lähinnä katujyrän alle jääneeltä korkkiruuvilta. Joku metallisen oloinen himmelihän kuvassa on, mutta se ei resonoi mitenkään oman kauneudentajuni kanssa. Lisäksi koru ei vaatteet päällä pidettäväksi kävisikään. Altistaako pääministeri tässä itsensä esineellistämiselle?No, ehkä maailma ei tuhoudu tämän vuoksi mutta tuskin myöskään kansat ovat veljet keskenään sen enempää tai vähempää. Toivotaan, että tarkoitus pyhitti keinot ja että Trendi-lehden nuoressa lukijakunnassa pääministerin imago tämän avulla parani. Ei sen vuoksi miltä hän näyttää, vaan sen vuoksi mitä hän ja hänen hallituksensa on sanonut tai tehnyt. Pääministeriähän lopulta eniten sormella osoitetaan. Julkisuuskuva perustuu eniten visuaalisuuteen ja on jotain, mitä sen luoja haluaisi sidosryhmänsä ajattelevan itsestään. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / Trendi 8/2020

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


9 kommenttia:

 1. Aina mä oon vissiinkin ekana äänessä täällä, josta joku ei ehkä tykkää, mutta ei siitä enempää. Mutta oho sanon minä, meleki rinnat näkkyy, toisaalta mua ei liikuta se miten kukin pukeutuu, mutta on mulla mielipiteitä, useimmilla julkkiksilla melkein rinnat näkyy, sehän tarkoitus on että näytetään seksikkäältä, samoin niin lyhyet hameet, että pikkuhousut vilahtaa, täytyykö silleen itseänsä myydä,ja pliis huomatkaa myös minut. Ite tykkään pitää pitkiä nilkkoihin asti olevia mekkoja, missään vaiheessa elämääni ei ole tullut ajatustakaan että vilauttelisin paljasta ihoani.
  Kyllähä Sanna muuten tyylikkäästi pukeutuu, itsekkin pukeutuisin jos ois niin paljon rahaa, mutta kirppiksiltä useinkin etsin trendikkäitä vaatteita, tosin en housuja ja kenkiä sieltä osta, sen verran hygeniasta ymmärrän, lähinnä se on takki, käsilaukku, pusero, mutta se käy kloriitin läpi.
  Semmoinen kommentti, parempaan en pysty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ihanaa, kun olet äänessä ja kerrot mielipiteesi asioista. Kommentteja haluammekin saada postauksiimme. Älä turhaan koe mitään alemmuuskompleksia kommentistasi, se on hyvä juuri näin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. En nyt oikein tiedä mitä mieltä olen tästä kuvasta. Kuva on kyllä tyylikäs ja nainen kaunis ja minun mielestäni juurikin siksi ettei takin alta pullistele mahtavia ryntäitä. Mutta tietenkin jos haluaa itseään kuunneltavan nimenomaan polittisten meriittien vuoksi, niin sitten taas ei oikein hyvä. Mutta jos voisi ajatella näin: Virallisissa esiintymisissä ja tilaisuuksissa on asukin virallisempi ja sitten taas jonkin tällaisen lehden kuvassa noudatetaan taas lehden yleistä tyyliä. En kylläkään tiedä millainen lehti tämä edes on. En kuitenkaan pidä tätä kuvaa mauttomana. Ota tästä nyt sitten selvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kuva jakaa varmasti mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. Trendi-lehti on nuorille naisille suunnattu lehti, jossa pääasiana on muodin ja trendien seuraaminen. On siinä ihan "oikeitakin" ja kiinnostavia juttuja. Uusimmassa numerossa on myös kertomus nelikymppisestä naishenkilöstä, joka selvisi Konginkankaan bussiturmasta, vältti täpärästi Thaimaan tsunamin ja Sellon ampumistragedian ja on kokenut pienen lapsensa syöpään sairastumisen ja siitä paranemisen. Realistisesti kerrottuna ja ilman mitään voivottelua ja itsesäälissä rypemistä. Huikea selviytymistarina siis. Meille tulee tämä lehti vieläkin "muinaisjäänteenä" niistä ajoista kun tyttäremme olivat teini-iässä ja asuivat kotona. Kyllä se lehti heidän käsiinsä vieläkin löytää. Itse luin lehteä tällä kertaa vähän selailua tarkemmin juuri tämän pääministerin "kohuhaastattelun" vuoksi.

   Poista
 3. Aika huikean hämmästyttävä kuva Marinista. Nyt somessa (instassa) muutamat matkii pääministeriä samanlaisin kuvin. Toisaalta eikö ihminen saa pukeutua niin kuin haluaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ihminen saa toki pukeutua niin kuin haluaa, niinhän kirjoitin postauksessakin. Minun mielestäni tämä vaan ei ole hyvän maun mukaista pääministeriltä.

   Seuraava ei liity mitenkään sinun kommenttiisi, mutta kirjoitan sen tähän perään:
   Ihmettelen myös sitä, miten voimakkaita reaktioita tämän edellä mainitun suuntainen ajattelu on saanut yleisesti somessa aikaan. Missä on muka tytötelty tai huoriteltu pääministeriä näiden kuvien vuoksi? Tai osoitettu naisvihaa? Enkä itse omassa postauksessani osoita mitään naisvihaa. En minä ainakaan ole löytänyt yhtään sellaista (naisvihamielistä tai tytöttelevää/huorittelevaa) kommenttia. Toisaalta, en ole lukenut kuin pienen osan tätä Trendi-lehden juttua ja kuvia koskevia twitter-viestejä.
   Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen, niin tässäkin asiassa. Nykyään vaan vaikuttaa siltä, ettei saa olla mitään mieltä, jos ei ole juuri TIETTYÄ mieltä kaikesta. Usein juuri ne, jotka ovat omasta mielestään suvaitsevia, kykenevät vähiten hyväksymään omastaan poikkeavia mielipiteitä.

   Entäpä sitten ne suomalaiset, joiden arvomaailmaan kuuluu hunnun käyttäminen ja/tai itsensä peittäminen nilkkoihin saakka ulottuvilla vaatteilla? Kuinka paljon nämä Trendi-lehden kuvat heitä loukkaavat? Heitäkin on aika paljon ja esimerkiksi romaniväestön kulttuuriin ei kuulu näin paljastava pukeutuminen. Heidän kulttuurissaan sekä naiset että miehet pukeutuvat korrektisti.

   Poista
 4. Onneks mä en ole witterissä, instagramissa, facebookissa, suomi24 keskustelupalstoilla, oliko vielä jotain, ainoastaan olen blogissa, ja täälläkin olen 2x joutunut kohtaamaan ilkeät kommentit omista kommenteista, jotka on jota kuta ärsyttänyt ihan ilman syytä. Mutta jätän ne omaan arvoonsa, koska sillä toisella on se jokin ongelma,
  ei minulla, siksi annan anteeksi ja toivon että saisin edes blogeissa
  kommentoida, tosin vähäistä se on mulla ollut.(en enää mainitse tästä)
  Minulla on ollut romani ystäviä koko ikäni, romani lapsia on meillä ollut muutaman vrk.kylässä, paras romani ystävä kuoli muutama vuosi sitten, kuin enne ennen kuolemaansa, hän halusi myydä minulle romani asunsa, pidinkin sitä yhdessä itsenäisyyspäivän juhlassa. Silloin kun vielä kiersivät kylästä kylään,lapsuuskotini oli avoin heillekkin.

  VastaaPoista
 5. En osannut olla mitään mieltä tästä Marinin paljastuksesta. Jos oikein pakko jotain sanoa, niin upeaa. Elämä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Se on vähän semmonen ja tämmönen juttu ettei siitä oikein osaa sanoa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kiitos kommentistasi!