tiistai 18. elokuuta 2020

Fibromyalgiasta voi kuntoutua


Otsikon ja kuvan mukaisen kirjan luin ahmimalla melkein yhdeltä istumalta. Sen on kirjoittanut ravintovalmentaja Liisa Heikkinen, joka on itse kuntouttanut itsensä vaikeista fibromyalgiaoireista lähes oireettomaksi.

Hän on perehtynyt fibromyalgiatutkimuksiin ja kääntänyt oman elimistönsä huonon kierteen positiiviseksi.

Mikä sairaus fibromyalgia on? Toisinaan kuulee puhuttavan ”pehmytkudosreumasta”, toisinaan
 ”kipu- uupumusoireyhtymästä”.


Reumaliiton sivuilla sanotaan fibromyalgiasta seuraavaa: ”Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisen ja neurologisen tyyppisiä oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen. Sen vuoksi usein puhutaan oireyhtymästä. On väärin kuitenkin väittää, ettei tällaista sairautta ole olemassa.”

Perimmäistä syytä sairaudelle ei tiedetä, mutta usein sen syyksi arvellaan pitkään jatkunutta stressiä. Onko fibromyalgia sitten stressin seuraus vai sen syy, ei voi tietää. Sairautta ei voi todeta millään laboratoriokokeilla. Erikoisen Asiantuntijan fibromyalgian toteamiseen tarvittiin asiantunteva reumatologi. Työterveyslääkärin osaaminen ei siihen riittänyt. Reumatologi selvitti diagnoosin muutamalla kysymyksellä ja lyhyellä tutkimuksella.


Liisa Heikkisen kirja kannattaa jokaisen fibromyalgiaa sairastavan lukea. Ja niidenkin, jotka vasta itse epäilevät sitä. Kirjassa ohjataan oman kropan ja mielen kuuntelemiseen ja terveellisiin uni-, liikunta- ja ruokailutottumuksiin, joista ei ole terveillekään ihmisille haittaa.

Ihminen on niin herkkä kokonaisuus, ettei sitä kannata itseaiheutetusti saattaa pois raiteiltaan esimerkiksi päihteiden tai tupakoinnin avulla. Sen nimittäin voi saada aikaan ihan tavallisella elämälläkin suruineen, työpaineineen ja menetyksineen ja niistä aiheutuvalla stressillä.


Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / kirjan etu- ja takakansi, Pixabay
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.


5 kommenttia:

  1. Tärkeä aihe, joka koskettaa todella monia stressiyhteiskunnassamme. Täytyypä lukea!

    VastaaPoista
  2. Hyvä, ettei oireitasi vähätelty ja sait diagnoosin.
    Aion suositella kirjaa ystävällleni, jolla on kuvailemiasi oireita, muttei mitään diagnoosia.
    Ei siitä ainakaan haittaa voi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu, piti mennä omin kustannuksin erikoislääkärille. Olin itse kyllä jo mennessäni melkein varma diagnoosista. ei se diagnoosin teko ollut asiantuntijalle vaikeaa. Mukavaa loppuviikkoa ja terkut ystävällesi. Facebookissa on fibroille useitakin vertaistukiryhmiä.

      Poista
  3. Kiitos perusteellisesta kuvauksesta. On olemassa jos jonkinlaisia, etenkin tulehdusperäisiä, sairauksia, joista hyvä reumatologi tietää. Meillä on suvussa nivelpsoriaasia, joka oireilee vain stressitilassa. Tähänkin saatiin vastaus reumatologilta. Hyviä vointeja sinulle! http://www.laakarikeskusfenix.fi/terveyspalvelut/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Erikoinen on tuo nivelpsoriaasikin. Fibro on mielestäni juuri seurausta pitkäaikaisesta stressistä, mahdollisesti vuosien tai vuosikymmenten pituisesta. Ja onhan siinä varmasti muitakin tekijöitä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!