lauantai 23. marraskuuta 2019

Kun kasvi tuli lihaksi



Lähikaupassa maistatettiin isänpäivän aattona Poutun kehittämiä ja valmistamia kasvilihapullia. Lihaton lihapulla? Lihaton, gluteeniton, soijaton, maidoton ja niin ollen myös laktoositon. Siis kaiketon. Mutta silti muka lihapulla??

Maistoin. Yllättävän hyvänmakuista ja suutuntumakin oli mainio. Jos olisin ollut sokkotestissä, en olisi osannut erottaa tätä lihapullasta.

Kenen intressissä on kehittää vegaanisista eineksistä ja ruoista kaikilla aisteilla mahdollisimman paljon lihaa muistuttavia? Pakkauksessa lukee muun muassa: "... menettämättä lihan parhaita puolia eli lihan hyvää makua. Muu (tuotenimi) tekee lihattomasta lihaisan herkullista." Kasvisruoka ei siis pärjää liharuoan maulle, siinähän se jo myönnettiin.

No entäs nämä ruokaohjelehdet, jotka sivuillaan esittelevät ruokaohjeita, joissa kasvisruoka väkisin naamioidaan näyttämään tai kuulostamaan tai maistumaan lihalta? Eihän HK:n Sinisestäkään yritetä tehdä porkkanan näköistä, väristä ja makuista. Suutari pysyköön lestissään. Oudoin esimerkki tästä on seitankinkku. Miksi se pitää nimetä possun pyllyksi?

Onneksi terveysviranomaisilla on ollut selkärankaa puuttua tähän asioiden sotkemiseen.
https://yle.fi/uutiset/3-11081649

No, niinhän se tietysti on, että ruokatehtaissa niin kuin muuallakin täytyy kehittää koko ajan uusia tuotteita, jotta pysyy markkinassa mukana. Ruokatalot ovat myös haistaneet trendien muuttumisen ja yrittävät kehittää koko ajan valmistuskustannuksiltaan edullisempia tuotteita. Bisnesvainu toimii. Tuotteista kehitetään lihan näköisiä ja makuisia, jotta A-luokan lihansyöjätkin innostuisivat niitä ostamaan. Teen lihapullat mieluummin itse oikeasta jauhelihasta, kotimaisesta luomusta.


Erikoiset Asiantuntijat pitävät kyllä kaikenlaisesta ruoasta. Silti liha lihana, kala kalana ja kasvis kasviksena. Syömme ja valmistamme myös vegaaniruokia. Kasvisruoka on usein myös gluteenitonta ja gluteenittomuus on keliaakikon elinehto. On hienoa, että meillä kaikilla on valinnan mahdollisuus terveydellisten syiden tai makumieltymysten mukaan tai kenellä mistäkin syystä.

Mitä mieltä sinä olet nyt esillä olevasta asiasta? Kirjoita kommenttisi alla olevaan kommenttikenttään. Kiitos etukäteen!

Edit. 24.11.2019: Lisätään Maukkaan lihapadan ohje. Tämä postaus siis puolustaa kotimaista lihantuotantoa.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/kaikkien-aikojen-maukas-lihapata.html

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä tekstissä ja kuvissa mainittujen tuottajien ja tuotteiden kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!