perjantai 22. marraskuuta 2019

Kaikkien aikojen karpalokiisseli



Erikoisten Asiantuntijoiden keittiössä valmistui tänään erästä EAn lempijälkkäriä, karpalokiisseliä. Karpalot ovat niin happamia, että kiisseli vaatii aivan hitokseen sokeria. Lisäksi kannattaa laittaa sekaan vähän suolaa, mikä vie veden maun pois.

5 dl karpaloita
1,5 l vettä
1/2 tl suolaa
5-6 dl hienoa sokeria (kokeiluun: ainakin osittain steviaa?)

2,5 dl perunajauhoja
3 dl vettä

Survo tai soseuta marjat kattilassa. Kuumenna vettä ja marjoja sen verran, että keitos kiehahtaa ja lisää suola. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan ja sekoita kiehuvaan keittoon. Anna kuplahtaa pari kertaa. Lisää ja sekoita sokeri huolellisesti vähän jäähtyneeseen kiisseliin. Anna jäähtyä.

Perunajauhojen määrä on arvioitu tässä vähän mutu-tuntumalla. Hapan marja vaatii enemmän perunajauhoja kuin makeampi, esimerkiksi mustikka. Oikea perunajauhojen määrä selviää kokeilemalla. niin saa kiisseliin oman maun mukaisen "viskositeetin". Joku tykkää paksummasta ja toinen taas juoksevammasta. Sokerin lisäys suurusteen jälkeen tekee kiisselin vähän juosevammaksi.

Karpalot kannattaa rikkoa tilkassa kuumaa vettä ennen keittämistä vaikka muusinuijalla. Keittovaiheessa kiisseli näyttää samealta, mutta sokeri kirkastaa sen.

Muokattu 28.11.2020: mustaherukka sopii hyvin karpalon kanssa. Korvaa osa marjoista mustaherukoilla tai laita veden sekaan mustaherukkamehua. Tulee hyvä makuyhdistelmä! 

Nauti kermavaahdon kanssa tai ilman.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, Pixabay





2 kommenttia:

  1. Kiisseli on varmasti herkullista. Hyvä vinkki tuo suola. Ei tule koskaan pomittua karpaloita, mutta saahan niitä kaupastakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Suolavinkki on saatu oikealta kokilta. Ja se toimii. Ekan kerran ostin karpaloita torilta, kun puolukat olivat jo loppuneet. Karpalot ovat vähintään yhtä hyviä, ellei parempia. Kamalasti ne vaan sokeria vaatii. Vähäinen määrä ei tunnu missään. Sen takia ajattelinkin, että voisi kokeilla osan korvata stevialla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!