sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Mummun yömyssy ja muita tähtisieniä

Kolmen ⭐⭐⭐ syötävä seitikki eli mummun yömyssy eli KEHNÄSIENI.

Opi tuntemaan herkullinen kehnäsieni ja kerää kori täyteen tätä runsassatoista sientä.

Tunnistusvinkit: Lakin pinnalla oleva helmiäishohde. Lakin ryppyisyys, lakki on kuin  "mummun yömyssy" tai kylvyssä rypistyneet sormenpäät. Sormusmainen jalan rengas, joka irtoaa hyvin helposti kosketettaessa. Heltat ovat kolotyviset ja sahateräiset. Tuoksuu hieman hiivaleivälle.

OTA TUNNISTUSRETKELLE SIENEN TUNTEVA YSTÄVÄ MUKAAN!

Kehnäsieni sopii käytettäväksi kantarellin tai herkkutatin tapaan. Kastikkeet, keitot, muhennokset. Siis kermaa, sipulia, pekonia suolaa ja voita - ja ääntä kohti 😋





Kahden ⭐⭐ LIMANULJASKA, joka turhaan jää poimimatta koriin. Sieni on helppo tunnistaa limaisesta olemuksestaan ja jalan tyven sitruunankeltaisesta väristä. Nuorena sienen lakki on kupera ja vanhempana laakea.
Sieni kannattaa puhdistaa limasta ennen koriin laittoa. Halkaise pitkittäin kahtia jalasta lakin suuntaan, lima irtoaa samalla.

Paista pannulla voissa äläkä pelästy sienen mustumista paistettaessa, se kuuluu asiaan. Valkosipuli ja persilja sopivat mausteiksi. Kermaa ja suolaa perään ja kastike on valmis. Sopii hyvin myös keittoihin.

Sientä ei oikein voi sekoittaa muihin sieniin tuon jalan keltaisen tyven ansiosta, mutta ota tunnistusretkelle sienen tunteva ystävä mukaan.

Oletko kuullut kolmiodraamasta, joka tapahtui taannoin syksyisessä sienimetsässä? Kuuntele linkistä, mitä tapahtui, kun tatti empi ja maamuna vei voiton limanuljaskan lemmestä.











Kolmen ⭐⭐⭐ UKONSIENI on erinomainen ruokasieni. Lakista voi paistaa pannulla voissa sienipihvin ja jalan renkaan voi myös paistaa samalla. Lakin ja jalankin voi pilkkoa mukaan moneen ruokaan, esimerkiksi murekkeisiin ja patoihin. Ei vaadi esikäsittelyä. Maku ja tuoksu ovat miedon pähkinäiset. Ukonsieni on usein niin kookas, että pihviksi riittää yksi lakki per syöjä. Tutustumisen arvoinen sieni, mutta kerää koriin, kun olet tunnistanut sienen varmasti. Sieniasiantuntija siis  mukaan sieniretkelle! Ukonsienen saattaa sekoittaa akansieneen tai rusokärpässieneen. Akansieni on ainoastaan pahanmakuinen, mutta rusokärpässieni myrkyllinen.

Ukonsienet


Tähdetön AKANSIENI heittäytyi kitkeräksi eikä pääse Erikoisten Asiantuntijoiden sienikoriin ollenkaan. Jos akansienen sattuisi keräämään ukonsienenä, ei ole aihetta paniikkiin. Akansieni ei ole myrkyllinen. Parhaiten sen erottaa ukosta siitä, että akat ovat paljon pienempiä ja jalka on vaalea ja yksivärinen, kun ukon jalassa on koko pituudella tiheässä ruskeita suomuja. Akansienen löytää usein kasvamasta muurahaispesästä.

Akansienet

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!