sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Itsepuolustusta



Erikoisten Asiantuntijoiden silmille ei "lähtökohtaisesti" tulla hyppimään. Ehkä jossain määrin ulkonäkö on suojellut ja vuosien mittaan tilanne sen suhteen tulee vain paranemaan. EAt ovat itsepuolustuskurssinsa käyneet ja suosittelee sitä muillekin, varsinkin kun illat alkavat taas hämärtymään samaan tahtiin kuin joidenkin kanssakulkijoiden tarkoitusperät.




Kurssin järjestäjänä jo vuosia sitten oli paikallinen NNKY ja pääopettajana jonkin itsepuolustuslajin naispuolinen korkeimman vyön haltija. Harjoitukset tehtiin salin kivikovalla lattialla ja ensimmäisenä puhuttiin paikalta poistumisesta. Tehtiin kuperkeikkoja ilman mitään pehmusteita. Harjoiteltiin otteita ja niistä irtautumista. Erikoiselle Asiantuntijalle osui tietenkin harjoitusvastukseksi se 20 cm pitempi ja 30 kg painavampi kanssasisar. Vitsinä puhuttiin, että kurssin opinnäytetyö on sitten mennä mukulakivipintaisella kauppatorilla kulmasta kulmaan paljain päin kuperkeikkaa. Sieltä saadut opit jäivät kyllä hyvin mieleen ja on niitä tullut noudatettuakin.


Oppi nro 1 ja tärkein:
Älä koskaan hankkiudu tilanteisiin, joissa on riski joutua  raiskatuksi / pahoinpidellyksi / ryöstetyksi / kidnapatuksi. Älä siis liiku yksin, päihtyneenä, keskellä yötä, pimeässä, vieraassa seurassa, puolialasti tai eksyksissä. Käytä taksia ja bussia ja pysyttele tutussa luotettavassa seurassa. Tee diilejä kuljetuksista perheen/ystävien kanssa. Kaksin on aina kaunihimpi kuin yksin. Mene mieluummin pyörällä kuin kävellen, jos voit valita.


Oppi nro 2:
Älä hankkiudu alueille, joissa on riski joutua em. tilanteisiin. Älä siis oikaise bussipysäkiltä kotiin pusikon kautta, vaan ainoastaan valaistuja reittejä pitkin. Käytä sellaisia väyliä missä liikkuu muitakin ihmisiä. Varo pimeitä porttikongeja. Seuraa muuta liikennettä ja muita ihmisiä. Jos joku henkilö tai seutu vaikuttaa arveluttavalta, kierrä se. 



Oppi nro 3:
Jos kuitenkin päädyt yksin pimeälle metsäpolulle, soita puolisollesi, ystävällesi tai ole edes puhuvinasi puhelimeen. Jos joku käyttäytyy uhkaavasti, yritä saada ääntä aikaiseksi. Aina voi ensiksi yrittää selvitä tilanteesta puhumalla. Jos ei järkipuhe auta, huuda, kilju, kiroile. 



Jos joudut pakottavista syistä kulkemaan hämärillä kujilla, hanki etukäteen isodesibelinen hälytin taskuusi ja paina sen nappia. "Harrastelijat" säikähtävät tässä vaiheessa ja voivat jättää aikomuksensa sikseen. Tarkista säännöllisesti hälyttimen toiminta. Hälyttimiä saa ostaa alan liikkeistä ja verkkokaupoista, esim. totalshop.fi (ei kaupallista yhteistyötä EAn kanssa). Hanki turvasumutin, joka sisältää mentholia eikä sitä varten tarvitse erikseen hankkia kaasusumutinlupaa. Sumutinta käyttämällä saat n. 10 sekuntia lisää aikaa. Siinä ajassa vikkelämpi juoksee jo melkein 50 metrin päähän. Ellei sitten käy niin, että vastapuoli saa sumuttimen käsiinsä ja käyttääkin sitä sinuun. Sumuttimen käyttöä kannattaa harjoitella. 




Oppi nro 4:
Pakene. Heitä ne 400 euron korkkarit jalastasi pusikkoon (koska olet sen arvoinen?) ja juokse. Heitä pois kaikki ylimääräinen tavara, joka hidastaa menoa, paitsi se kännykkä ja kotiavaimet. Vastapuoli tuskin on kiinnostunut sateenvarjostasi. Huuda samalla.



Oppi nro 5:
Puolustaudu. Potkaise jalkoväliin. Mutta vasta sitten, jos selvä ja väistämätön väkivallan uhka on jo olemassa tai sinuun on jo käyty kiinni. Muussa tapauksessa sinua voidaan syyttää pahoinpitelystä tai hätävarjelun liioittelusta. 

Saatat olla sitä mieltä, että jokainen saa kulkea missä ja milloin haluaa ja miten tahansa pukeutuneena. Erikoiset Asiantuntijat ovat asiasta täysin samaa mieltä. Tämä maailma nyt vaan on sellainen, että kaikki muut eivät ole tätä mieltä, vaan katsovat tarpeelliseksi ryhtyä joihinkin epäasiallisiin toimiin. Ja sille me emme valitettavasti mitään mahda. Sen vuoksi EAt, oman elämänsä safe guardit, noudattavat yllä mainittuja neuvoja.

Kuvat: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!