perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kodinhoitohuoneessa on muumio


Nytten kanssa alettiin pohtia tässä eräänä menneenä päivänä uudissanoja sekä vanhoja sanoja, jotka korvaavat ulkomaisista kielistä peräisin olevia sanoja. Suomen kielessähän on valtavasti esimerkiksi italian kielestä ja niin ollen latinasta peräisin olevia sanoja. 

Yksi tunnetuimmista muunnoksista on myymiö, joka on keksitty kioski-sanan korvaajaksi, suomennokseksi. Netistä löytyy tähän aiheeseen liittyen vaikka minkälaisia sanoja. Monet ovat ihan järkeviäkin. 

Esimerkkinä vaikka sohva - joukkoistuin. Tai wc - eriö. Mikrofoni - äänisieppo, machoilu - urostelu, stadion - kilpola, basso - matalio, single - yksile, playback - lumelaulu, tuubi - purso, shortsit - lyhät, automaatti - itsestäjä, otushaka - eläintarha. 

Vastinetta en löytänyt esimerkiksi pylväsvirtsalolle (olisko ehkä pisuaari?), kuningasavaimelle, kieriölle ja kippohiennelle. 

Pitänee kuitenkin tästä oppineena ja lähtien pyöräyttää kainaloihin tuoksukieppoa tai pyöröraikastetta (roll-on-deodorantti). 

Mutta sitten otsikon mukaiseen aiheeseen. Meillä on kodinhoitohuoneen peilin yläreunan päällä muumio. Siivottiin syksyllä vinttiä kattoremontin jälkeen ja sieltähän löytyi muun muassa viehättäviä pieniä muoviesineitä, jotka Isäntä oli sijoitellut riviin peilin päälle. Siinä on nyt siis muumio. Ohessa kuva.


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman tekijän lupaa on kielletty. 2 kommenttia:

  1. Aika kuvaavia nimiä, kuten tuubi - purso, machoilu - urostelu. Tuoksukieposta tuli mieleen sellainen asia, että kun minä olin nuori, niin deodorantista ei puhuttu, vaan se oli hienpoistoaine. Ja se oli siis ihan yleisessä käytössä eikä mikään nuorison keksimä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja automaattikin on aika hauska: itsestäjä. Tekstissä mainittu kippohienne on muuten varmaan mortteli. Kuningasavainta ja kieriötä en ole vielä keksinyt, mitä ne ovat.

      Poista

Kiitos kommentistasi!