maanantai 13. maaliskuuta 2023

Ani harvoin

 


Olen bongaillut lintuja omaksi ilokseni vuosikymmenten ajan. Kaikki linnut ovat suuria ilonaiheita, mutta erityisen upeaa on nähdä jokin laji ensi kertaa. 

Tänään, mökkitietä tarpoessamme, näimme haavan latvassa valkoisen palleron. Ensin tuumimme sitä lumikasautumaksi, mutta vilkaistessamme muiden puiden latvustoja ja kun näimme vain lumettomia oksia, päädyimme äkkiä siihen, että joku lintu se on. 

Pyrstötiaiseksi se oli liian pieni. Hieman tuli mieleen punatulkkukin, jonka muuten harmaat tai punaiset ruumiinosat olisivatkin valkoisia. Pieni pöllökin kävi mielessä.

Sen verran jäi kaihertamaan mieltä, että talsimme takaisin Punaiselle Tuvalle hakemaan kiikarit. Onneksi mysteerilintu oli tällä välin vain vaihtanut paikkaa, eikä lentänyt kokonaan pois. 

Kiikarointi selvitti arvoituksen, varmasti ja aukottomasti - kyseessä oli pulmunen, jota emme Ukon kanssa ole kumpikaan koskaan aiemmin nähneet. Hieno tunne taas, yksi laji lisää havaintolistalle! Ja sanonta "puhdas kuin pulmunen" sai myös vahvistuksen oman havainnon kautta -  lintu on etupuolelta kuin vitivalkoinen lumipallo.

Muita vain kerran tai harvoin näkemiäni lintulajeja ovat ainakin: valkoselkätikka, pohjantikka, keltavästäräkki ja meriharakka. 

Niin, ja havaintopaikka kaikkiin edellä mainittuihin on eteläinen Suomi.Kännykkäkameran laatu ei päätä huimaa. Taas tuli mieleen kunnollisen digijärkkärin hankinta. 


Valkoselkätikan kohtaamisesta kirjoittelin aikanaan postauksen: Kohtaaminen


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

2 kommenttia:

 1. pari kertaa elämäni aikana olen nähnyt ja saanut kuvattua pyrstötiaisen, se on tosi söpö pieni valkoinen lintu, jolla on pitkä pyrstö, toinen harvinaisuus oli töyhtötiainen ja käki, onneksi ehdin ottaa muistitikulle kuvani, ennenkuin vanha koneeni pimeni, viime kesänä kun pysähdyimme matkalla, niin sain upeat kuvat laulujoutsen pariskunnasta, 5 untuvikkoa oli emon selässä, tuskin koskaan saan enää sellaista kuvaa, harmi kun monta mahdollisuutta on mennyt ohi kun ei ollut kameraa mukana, mm. olisin saanut lähikuvia korpista, ja kotkasta, upeita lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Lintuja ja niiden puuhia on kiva seurata.
   Tänä viikonloppuna nähtiin taas pyrstötiaisiakin ja kuultiin teerien kujerrusta. Mustarastaskin laulaa jo!

   Poista

Kiitos kommentistasi!