maanantai 9. tammikuuta 2023

Keskiyön kirjasto

 Luin ihan vastikään Matt Haigin romaanin Kuinka aika pysäytetään, josta pidin kovasti. Joulunpyhien aikaan katsoimme Kuopuksen kanssa perinteemme mukaisesti yhdessä jouluelokuvan. Katsottavaksi valikoitui sattumalta Matt Haigin kirjaan perustuva Poika nimeltä joulu -elokuva.

Molemmissa lukemissani tarinoissa on ripaus taikaa. Tapahtumat, joita kirjoissa tapahtuu, eivät voi olla tosia - siihen tietämykseen perustuen, joka meillä ihmisillä nyt on. Ihmisiä on kautta aikain kiinnostanut kuoleman jälkeinen elämä tai olomuoto, tai onko kuoleman jälkeen yhtään mitään. Ajan käsite ja vanheneminen ovat myös asioita, joita ihminen pohtii ja yrittää niihin myös vaikuttaa.

Mutta kirjoissa kaikkea voi käsitellä ilman fysiikan lakien rajoituksia. Ja näin Matt Haig juuri tekee. Tarinat ovat kuin aikuisten satuja yhtään niitä väheksymättä - päin vastoin! Mielikuvitus on rikkaus. Jumittuminen pelkän faktan varaan vangitsee mielikuvituksen ja kaventaa kirjoittajan mahdollisuuksia fiktiivisissä tarinoissa.

Sitä paitsi, molemmista kirjoista löytyi monia viisaita ajatuksia, jotka saivat minut lukijana pohtimaan syntyjä syviä. Ihan parasta!

Kirjan mukaan Keskiyön kirjasto on paikka, joka on elämän ja kuoleman välissä. Kirjastossa on siellä vierailijalle tarjolla kaikki vaihtoehdot, jotka hän jätti eläessään käyttämättä, mutta joihin voisi vielä palata. Kirjan päähenkilö tekee monta matkaa vaihtoehtoisiin elämiinsä. Löytääkö hän onnellisempia, rikkaampia, täyteläisempiä elämiä, jos olisi joissain tilanteissa valinnut toisin. Ja mitä onni ja onnellisuus oikeastaan ovat ja mistä ihminen ne loppujen lopuksi löytää.

Miksi ihminen usein haikailee muuta kuin mitä hänellä on. Kuvittelee toisenlaisen elämän paremmaksi kuin omansa. Katuu tekemiään valintoja. Katkeroituukin. Niinpä - pitäisi katsoa lähemmäs päästäkseen pidemmälle ja löytääkseen perille. Näitä ajatuksia mieleeni nousi kirjaa lukiessani.


Matt Haig on brittiläinen kirjailija, jonka romaaneja ja tietokirjoja on käännetty yli 30 kielelle. Hän on saanut teoksillaan useita palkintoja.

Kirja löytyy ainakin BookBeatin valikoimista myös äänikirjana Krista Putkonen-Örnin lukemana. Yritin alkuun kuunnella tämän, mutta huomasin jo heti alkuun, että tämän kirjan haluan ennemmin lukea. Omille mielikuville jää jotenkin enemmän tilaa lukiessa.Kuva: Erikoiset Asiantuntijat 

1 kommentti:

  1. Paljon kiitoksia kirjan arvostelusta! Se sai minut innostumaan Matt Haigista. Kaikki teemat kiinnostavat. Lukiessa tosiaan ehtii luoda omia mielikuvia ja nauttia kirjailijan kirjoitustavasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!