lauantai 24. joulukuuta 2022

Jouluaaton puuhia


Tänä vuonna on ollut poikkeuksellinen jouluaatto, kun jälkikasvu on anoppiloissaan jouluaaton. Niinpä jouluaatto ei tunnu paljoakaan tavallista lauantaita kummemmalta. Kohta lähden Haukkulin kanssa lenkille ja Isäntä lähtee hiihtämään.

Pienen Jäbäleissonin perhe tulee vasta iltamyöhällä meille ja lupailivat viipyä pari yötä. 

Toinen nuori perhe tulee huomenna, joulupäivänä. Jäbän isoeno tulee myös huomenna käymään. Huomenna on siis pääasiallinen juhlapäivä. 

Tänään ei olla Isännän kanssa varsinaisesti koskettu tikullakaan jouluruokiin. Aamupäivällä tein sienisalaattia sekä rosollia venäläiseen tapaan. Lisäksi keittelin luumukiisselin. Illemmalla keitän ison kattilallisen riisipuuroa. 

Leivoin myös täytekakun, josta tällä kertaa rakentelin suorakaiteen muotoisen. Kahdessa välissä on lakkahilloa ja luumusosetta sekä kerma-rahka-tuorejuustoseosta. Päällisen kaulin punaisesta marsipaanista ja koristeita tein sokerimassasta sekä marsipaanista. 

Kakku on taas yksi harjoituskappale tulevia Jäbän ristiäisiä varten. Pinnasta tulee luultavasti vaaleansininen, varsinkin jos teen suorakaiteen muotoisen kakun. Valkoinen suorakaiteen muotoinen kakku näyttää minusta ruumisarkulta. Riippuu tietysti koristeistakin. Sokerimassasta tai marsipaanista tehdyt ruusut on helppoja, mutta hitaita tehdä. Ruusunlehdet ovat tässä valkoisia, kun en vielä(kään) ole muistanut hankkia vihreää elintarvikeväriä.

Kinkku paistetaan aina vasta aattona. Tätä kirjoitettaessa se on uunissa ruskistamassa sinappihuntuaan. Käytin siihen Dijon-sinappia ja gluteenittomia korppujauhoja. 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!