sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Pihkasalvan ylistys




Tehtiin taas Isännän kanssa pihatöitä tässä eräänä aurinkoisena päivänä. Valmisteltiin pihalampea kohtaamaan kylmempi vuodenaika. 

Keväällähän me asetimme puhdistuksen jälkeen lammen pohjalle verkon, jonka oli määrä pyydystää puista putoavat lehdet ja muut roskat, etteivät ne päätyisi humukseksi eli liejuksi lammen pohjaan ja kivenrakoihin. 

Verkko on samantyyppistä verkkoa kuin marjapensaisiin tarkoitetut rastasverkot. Taitaa vain olla tiheäsilmäisempää. Hyvin on verkko toiminut ja varmaan 99% lehdistä jäi siihen ”saaliiksi” ja vain häviävän pieni osa päätyi lammen pohjaan.

Ensin jouduttiin poistamaan iso osa lammen vedestä uppopumpulla, jotta saimme verkon lehtineen hallitusti pois vedestä. Minun pitkävartiset kumisaappaani on pitänyt romuttaa jo jonkin aikaa sitten. Isäntäkin oli ottanut saappaisiinsa osumaa naulasta kattoremontin purkulautojen nauloja poistaessaan. 

Edellä mainitusta syystä ei kovin syvään veteen voitu mennä kahlaamaan. Onneksi on uppopumppu. 

Jotain ihmeen ötököitä liikkuu näinkin myöhään syksyllä. Työkäsineitä riisuessani huomasin, että joku oli rouhaissut ranteestani mojovan palan. Siinä oli ihan kunnon verinen kuoppa. Äkkiä pesin alueen saippualla ja suihkutin puremajälkeen desinfiointiainetta. Ties mikä lihansyöjäbakteeri vielä pesiytyisi ihoon syntyneeseen kuoppaan. 

Laitoin myös Bacibact-voidetta ja pitkin iltapäivää voitelin ötökänpuremaa pihkasalvalla. Se oli tosin tarkoitettu eläimille. Mutta samapa tuo. Käytin sitä Haukkulin leikkaushaavan hoitoon aikaisemmin tänä syksynä. Pihkasalvaa on apteekissa myytävänä erikseen ihmisille ja eläimille. Mutta ihan samaa ainetta se kuitenkin on, vähän erilaisessa paketissa vaan. Ja katso: purema oli illan aikana melkein jo parantunut kokonaan. 



Jollain nettisivulla luki pihkasalvasta seuraavasti: ”Tehokas, antibakteerinen pihkasalva. Pihkavoide sopii tulehtuneiden ja infektoitumattomien akuuttien ja traumaattisten haavojen, painehaavojen, nirhaumien, ihorikkojen, palovammojen sekä avattujen paiseiden hoitoon. Pihkavoide lievittää myös psoriasiksen oireita. Pihkalla on osoitettu voimakas antimikrobinen ja haavan paranemista edistävä vaikutus. Perinteisesti pihkaa on käytetty Suomessa erilaisten iho-ongelmien hoitoon.”

Haava oli jonkun ötökän töitä sillä perusteella, että sitä kutitti ihan sikana. Pihkasalva lopetti kutinan saman tien. Aion käyttää sitä ensi kesänä hyttysenpuremiin. Eihän se mitään halpaa ole, ainakaan apteekissa. Siellä hyvin pieni tuubi eläimille maksoi n. 12 euroa. ”Ihmisten pihkasalva” on luultavasti kalliimpaa. Luultavasti sitä on saatavilla muualtakin, ainakin pihkasalva.fi myy sitä ja vahvempana versiona. Pihkasta valmistettua voidetta käytti lääkinnässä jo Elias Lönnrot aikoinaan.

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!