tiistai 11. lokakuuta 2022

Uhkapeliä puutarhassa

 


Vielä yksi yritys, sanoo uhkapeluri kasinolla. Tai yltiöpäinen puutarhuri pihallaan.

Puutarhamme kuuluu kasvu.vyöhykkeeseen III. Olen siitä huolimatta silloin tällöin ostanut pensaita ja puita, jotka menestyvät enintään II-vyöhykkeellä. Niin hullunrohkea en sentään ole ollut, että olisin uhrannut panoksia I-vyöhykkeen kasveille. KAIKKI aiemmat II-vyöhykkeen kasvit ovat kuolleet. Yleensä ne ovat sinnitelleet muutaman talven yli, mutta sitten olosuhteet ovat vieneet voiton. Näitä kokeilukasveja ovat olleet ainakin ruusumanteli, magnolia, köynnösruusu, syyssyrikkä. 

Koska kasvit ovat kohtuullisen kalliita ostaa, olen sittemmin pitäytynyt kasveissa, jotka menestyvät tällä vyöhykkeellä. Parhaat valinnat ovat niitä, joiden menestymisalue on jopa V, eli kasvit jotka menestyvät vielä Oulun seudullakin. Vyöhykkeet ovat I - VIII, Hangosta Utsjoelle.

Olen useana vuonna ihastellut puutarhalehdissä moniakin kukkivia pensaita ja puita, mutta en ole niitä itselleni hankkinut. Ruusuorapihlaja on yksi niistä. Tämän pensaan kohdalla syykin on ollut selvä. Suositeltu kasvualue on I -II. Koska en juurikaan pelaa rahapelejä, ajattelin, että voisin pitkästä aikaa ottaa hieman riskiä, kun eräs puutarha kauppasi loppuja kasveja alennuksella. Ja mitäpä tein? Ostin KAKSI ruusuorapihlajaa 

Etsin pikkupuille kaikkein suojaisimmat paikat puutarhastamme ja aion myös suojata ne kuten suojaan havut ja alppiruusutkin. Suurin kuolemanvaara ilmeisesti piilee kylmissä pakkastuulissa. Täytynee siis viritellä suojat päälle hyvissä ajoin ennen kovia pakkasia.


Jos hyvin käy, tämän näköistä kukintaa olisi odotettavissa muutaman vuoden kuluttua.


Lisätietoa ruusuorapihlajasta:

Viherpeukalot, ruusuorapihlaja


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, Viherpeukalot (ei kaupallista yhteistyötä)

5 kommenttia:

  1. Ruusuorapihlaja on tosi kaunis kukkiessaan. Minulla sitä ei ole, mutta olen nähnyt aika isoiksi kasvaneita. Itse jännitän tänä vuonna hakuropajun selviytymistä. Meillä on vyöhyke 1a, joten eiköhän se selviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Toivomme molempien uusille puille hyvää kasvua ja menestystä, pitkää ikää myös!

      Poista
  2. Oletpa rohkea peluri. Luulisi, että ruusuorapihlaja selviytyisi talvesta sinun toimistasi.

    VastaaPoista
  3. En oikein tiedä, tuliko edellinen kommentti sinulle. Joten sanon vain, että olet rohkea peluri, ja luulisi ruusuorapihlajan selviytyä sinun nikseilläsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellinenkin kommentti tuli, vastaan tähän jälkimmäiseen. Kiitos uskon vahvistuksesta! Ensimmäinen talvi jännittää, kun ei ole vielä ehtinyt kunnolla juurtua!

      Poista

Kiitos kommentistasi!