torstai 11. elokuuta 2022

Kun julkkis kuolee



Julkkiksen elämä on yleisön mielenkiinnon kohteena monessa kohtaa. Kun hänestä tulee kuuluisa, kun hän menestyy tai töppäilee, kun hän häviää julkisuudesta ja tekee comebackin. Kun hän kuolee. Silloin hänestä tulee viimeisen kerran tähti. Vaikka suosio olisi ennen kuolemaa jo hiipunutkin.

Kun julkkis kuolee, tulee surusta yleisön yhteinen. Aletaan muistella edesmennyttä. Muistelu tapahtuu ihmisten kohtaamisissa, mutta erityisesti lehtijuttujen, radio- ja tv-ohjelmien kautta.

Grease-tähtenä loistanut Olivia Newton-John kuoli 8.8. Tiistaina 9.8. kuoli muusikko Jussi Hakulinen ja tänään tämän postauksen kirjoituspäivänä 10.8. Vesa-Matti Loiri. Media ja some täyttyvät muisteluista, musiikista, kuvista, osanoton ilmaisuista. Kuinka monta R.I.P.-julkaisua olenkaan jo nähnyt.

Kyllä se itsellenikin kolahti, kun kuulin Loirin kuolemasta. Hän on niin tuttu, että tuntuu melkein läheiseltä. Olen varttunut ja kasvanut tämän ikäiseksi Loirin viihteen eläessä rinnalla. Tyhjä tunne - mitäs nyt?

Joidenkin julkkisten kuolema koskettaa enemmän kuin toisten. Tunsin suurta surua, kun Armi Aavikko kuoli. Hänet kruunattiin Miss Suomeksi, kun olin teini ja missejä ihaitiin tuohon aikaan  paljon enemmän kuin nykyään. Tapasinkin hänet henkilökohtaisesti. Myös hänen elämänsä traaginen loppuaika ja kuolema syvensivät suruani. Samoin koin, kun laulaja Kikka menehtyi, puhumattakaan prinsessa Dianasta.

Kesken jäänyt elämä ja vastoinkäymiset elämässä tekevät kuolemasta jotenkin vielä surullisemman. Kuten esimerkiksi Matti Nykäsen. Myös Kari Tapion, Topi Sorsakosken ja Speden kuolemat tuntuivat minusta erityisen ikäviltä.

Kaikkein eniten kosketti aikanaan Elvis Presleyn kuolema. Hän kuolinpäivästään voit lukea tästä linkistä: 16.8.1977

Toivon taas totisesti, että kun näiden vastikään kuolleiden julkkisten elämää aletaan ruotia lehtien sivuilla, jätettäisiin ne ikävät juorumaiset jutut kirjoittamatta ja esittämättä. Kuollut kun ei voi olla enää itseään puolustamassa. Ja omaistenkin surua on syytä kunnioittaa. Mutta karu totuus on, että se, mikä myy, ratkaisee.


Taannoin postasimme Vesa-Matti Loirin omaelämäkerrasta: Jari Tervo: Loiri

Armi Aavikosta tehdystä kuunnelmasta kirjoitimme myös: Ei sitten tarvinnut euroja opetella ja Siinä välissä hän oli elossa

 

Kuva: Pixabay

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.



4 kommenttia:

  1. Niin. Jokainen julkkisten kuoleman hypetystä äimistelevä vois itse tehdä samanmoisen uran ja jatkaa keskustelua sitten. Niistä negatiivisistakaan kommenteista tuskin voi täysin välttyä, koska tunteet ja suhteetkin aina niin henkilökohtaisia. Just tänään yks sometuttu ällisteli, et miksi Loiria surraan, mut Hakuliseen ei kiinnitetä huomiota yhtä paljon. En oikein tajunnut pointtiaan.
    Se, mikä nyt pistänyt silmään, on se, että joka toinen julkkis tuntuu olleen Loirin paras kaveri. Ok, mut käsittääkseni Loiri eli melko hissukseen viimeiset kuukaudet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä postauksessa ymmärtääkseni mitenkään väheksytty julkkisten kuolemien hypetystä? En ymmärrä kommenttisi alun pointtia.

      Poista
    2. Juu, ei tässä julkaisussa. Mutta melko paljon tuntuu olevan niitä, jotka lähes paheksuvat sitä, että joku oikeasti suree jonkun julkkiksen poismenoa.

      Poista
  2. Danny Lipsanen on varautunut lähtöön omalla laulullaan,
    jonka esitti jossain TV ohjelmassa.
    osuvat sanat.

    "Ethän kallista arkkua osta
    En sano vastaan pahvilaatikosta
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
    Hymyilkää värssyjä laulaessa
    Puheissa pitäytykää totuudessa
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua.
    Pidä huoli et se yksi muija kutsua ei saa
    Ota rahat pois jos korppikotkat kuvii saalistan
    Muuten lupaan palaan sulle vielä kummittelemaan
    Sen verran tahtoisin matkaani tyylii
    Nostakaa minut mustan mersun kyytiin
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua.
    Selkääntaputtajat paikalle loytää
    Iloiten heidätkin kutsukaa pöytään
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
    Turha synkistellä pukeutukaa vaikka valkoisiin
    Valikoikaa musta hyvä kuva tummiin kehyksiin
    Jos vielä kerran tämä mies päätyy iltauutisiin
    Kiltti heitä päiväkirjani takkaan
    On aivan turha enää sekoittaa pakkaa
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
    Mä laitan viestin mihin tunneli johtaa
    Onko miin et siellä lähteneet kohtaa
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
    Kun on neljän miehen verran päässyt näkee elämä
    On selvä että lyhyin tikku oottaa vetäjää
    Mut levyille jää ääni
    Vaikka maallinen muoto häviää
    Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua."

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!