perjantai 12. elokuuta 2022

Henkilönpalvontaa


Loiri lähti ja on monipuolisena ihmisenä; taiteilijana ja urheilijana hypetyksensä ansainnut. Täytyy sanoa, että taiteilija on ansioitunut ja jäänyt sydämiin, kun tasavallan presidenttikin kirjoittaa muistosanat Facebookiin ihan itse. Hänen itse kirjoittamansa tekstithän tunnistaa siitä, että lopussa on nimikirjaimet SN. Ilman niitä olevat päivitykset ovat ”koneiston” aikaansaannoksia.

Henkilönpalvontaa en ole koskaan tajunnut. Eikä Loiri sellaisen kohteena ole ollutkaan, tulipahan nyt tässä yhteydessä mieleen. Tai ehkä siinä mielessä kyllä, että juuri hänen kuolemansa jälkeen yksi jos toinenkin katsoi tarpeelliseksi jakaa mitä erilaisimpia ”uutisia” hänen poismenostaan somessa. Pelkkää Loiria tuli joka tuutista paitsi lehtien sivuilla, myös somessa.

Vaikka on kuinka hyvä ja mieleinen esiintyjä, niin en ole koskaan osannut kuvitellakaan itseäni hysteerisenä kiljumassa ja pyörtyilemässä esiintymislavan edessä. Tai heittelemässä alusvaatteitani (käytettyjä) esiintyjää kohti.

Tämän tyyppistä henkilönpalvontaa sai osakseen äskettäin Kaisaniemessä esiintynyt Justin Bieber, joka ei enää edes ole samanlainen söpöstelijä kuin vuosia sitten suosionsa huipulla. Nyt on tullut mukaan kaikenlaiset ”tavanomaiset” popparin elkeet sekä uutena elementtinä uskonnollisuus, jota tähti tuputtaa jo keikoillaankin. Olisiko ollut parempi jättää vanha mielikuva elämään ja jatkaa sairaslomaa pitempään? Henkilönpalvonta on mielenkiintoinen ilmiö suuremmassa mittakaavassa. Puhutaanko nyt sitten sosiologiasta vai sosiaalipsykologiasta. Ehkä niillä on jonkinlainen ero. Mistä riippuu ja roikkuu se, onko henkilö taipuvainen henkilönpalvontaan? Läheskään kaikkihan eivät sitä ole. Mitä sillä korvataan tai mihin lokeroon ja tarpeeseen se tuo täytettä ja tyydytystä?

No, yhtä kaikki, sillä on monet tähtitaivaan isot ja pienemmätkin starat repineet leipänsä, joka on ollut silläkin alalla toisilla pienempinä murusina maailmalla kuin toisilla. 

Suorastaan noloa on ollut se, että on menty joukoittain katsomaan jotain Johanna Tukiaista tai Matti Nykästä. Heistä ei kumpikaan itse selvästikään ymmärtänyt sitä, miksi kansa ylipäätään tuli heidän keikoilleen. Tuskin kuitenkaan hittibiisien tai heidän laulutaitonsa vuoksi.

Loiri oli laulajana ennen kaikkea hyvä tulkitsija. Hänellä oli komea ääni, mutta ihan joka paikkaan se ei lainkaan sopinut. Kuuntelin hänen kuolinpäivänään Youtubesta hänen esittämänään Laura Närhen biisin Hetken tie on kevyt. Esitys lienee peräisin jostain Vain elämää -jaksosta. Loirin ääni oli siihen biisiin aivan liian ”iso”. Toisin on monien muiden Loirin esittämien biisien laita, kuten esimerkiksi Lapin kesä tai Sydämeeni joulun teen. Loirin tulkintoja niistä ei kyllästy koskaan kuuntelemaan.Päädyin jotenkin lukemaan vauva.fi:n sivuilta keskustelua siitä, mitä tuon edellä mainitun biisin sanat merkitsevät. Siellä oli yhtä monta näkemystä kuin oli näkijöitäkin. Monen mielestä sanoissa oli kyse lesborakkaudesta. Jos oli, niin siinäkin mielessä Loiri ei ollut oikea laulaja tulkitsemaan sitä. Ja edelleen jos oli kyse lesborakkaudesta, niin aika pervot on sanat, kun sanoissa mainitaan useasti pikkusisko. 

Loiri ei kuitenkaan saanut osakseen mitään niin järjetöntä henkilönpalvontaa kuin monet ulkomaiset starat. Täällä se on onneksi ihan asiallisissa rajoissa. Tulee mieleen joku Michael Jackson, joka sekoili päihteiden ja lääkkeiden kanssa ja käytti lapsia hyväkseen ja silti kansa palvoi. Mutta musiikki oli hyvää, ihan parhaasta päästä koskaan. 

Silloin kun Michael Jackson oli juuri kuollut, olimme perheen kanssa matkalla Italiassa. Joku fani oli maalannut idolinsa kuvan katuun. Olipa upea taideteos. Sääli, että se liukeni siitä pois seuraavan sadekuuron aikana.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

12 kommenttia:

 1. En ole koskaan ajatellutkaan että kyseisessä biisissä lauletaan kirjamellisesti pikkusiskosta, vaan jonkinlaisesta "sielunsisaresta".

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kysymys tuo henkilöpalvonta. Nuorena tarvitsin itsekin idoleita. Laulajat olivat silloin tärkeitä tunteiden tulkitsijoita ja kaukorakkauden kohteita. He olivat tärkeitä siksikin, että mahdollistivat (ihailijoiden) joukkoon kuulumisen. Antisankaripalvonta on kumma juttu, mutta onneksi julkkispalvonnat ovat harvoin kenellekään vaaraksi. Toista on politiikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Näin se varmasti on. Ihminen on laumasielu ja monella tapa se ilmenee.

   Poista
 3. Pakko sanoa että jos sir Robert plantin kohtaisin niin pakko olisi vähän "palvoa" ;D Ehdoton top 1 meitsin tilastoissa. Paras ääni, paras laulaja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin etsiskellä hänen biisejään Youtubesta ja pistää poppikone soimaan, kiitos vinkistä.

   Poista
 4. Enpä ole koskaan kuullut veskun laulavan tuota laulua,piti nyt kuunnella se
  kun mainitsitte siitä, olihan tuo kaunis kappale ja vesku lauloi sen tunteikkaasti, niinkuin kaikki muutkin laulut, minullakin on pikku siskoja 2 kpl, ja meillä on hyvät välit, liekkö veskulla ollut pikku sisko myös,?
  En ole koskaan ketään palvonut, hyvin nuorena fanitin 1-2 laulajaa, laitoin fani postia, onko se sama kuin palvoa.?
  koskaan en heidän keikoilla käynyt.
  Jos ei palvo ihmistä niin saatetaan palvoa vaikka esinettä tai taulua, patsasta tai kuvaa.
  Jos minä otan aurinkoa, niin onko se palvomista? minun palvonta kohde on Jumala /Jeesus, palvoa sana Raamatussa tarkoittaa ylistämistä.

  VastaaPoista
 5. Tuosta henkilöpalvonnasta. Mainitsit edesmenneen Matti Nykäsen. Hänhän esiintyi usein Playa del Inglesin suomalaisravintolassa. Kerran hän oli siellä. En mennyt häntä katsomaan, mutta kuulin että paljon oli ollut väkeä kuuntelemassa häntä. Ihmettelin sitä joskus, kun olimme siellä. Sanoin, että eihän hän osaa edes laulaa, niin se baarin pitäjä kertoi, että vaikka Matti olisi siellä ja kutoisi sukkaa, häntä tultaisiin katsomaan. Se on kai jotain henkilöpalvontaa. Rauha hänen muistolleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ehkä Nykänen oli itsekin tietoinen laulutaidoistaan/-taidottomuudestaan, mutta antoi palaa, koska kansalle kelpasi. Hänen laulu-uransa oli minusta ja monesta pelkkä vitsi, mutta hyvä jos siitä tuli tienestiä.

   Poista
 6. Piti vielä kirjoittaa tuosta Justin Bieberistä, kun IS sivuilla oli että ihmiset vaatii lippu rahoja takaisin, luin syyn olevan järjestysvalvojien, monenlaista vikaa ja puutetta löytyi, mutta mistä sellainen uskonnollisuus teidän mieleen tuli, kun siitä ei ainakaan puhuttu artikkelissa,? ei kai hän hengellisiä lauluja laulanut ?
  se olisikin sitten ollut toisenlainen uutinen.
  No ei Justin enää olekkaan niin palvottu kuin monia vuosia sitten, kun lööpit ja lehdet kirjoitti, media on yksi osa joka tekee palvonta kohteen ihmisestä, loppujen lopuksi me kaikki ollaan saman arvoisia,
  vaikka ihmiset korottaa toisiaan ylemmäksi, olkoon presidentti, prinssi tai prinsessa, hän on ihan samalla viivalla matti ja maija meikäläisen kanssa,jokainen meistä tarvitsee tulla hyväksytyksi, ja armoa elämässämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli välispiikeissä puhunut omasta uskonnollisuudestaan ja ilmeisesti viitannut aiheeseen jollakin esityksellä/videolla tms. En itse nähnyt, luin jostain.

   Poista
 7. Hetken tie on kevyt- biisihän on alunperin Tehosekoittimen biisi. Siis miehen biisi naiselle. Sielunsiskous minullekin siitä tulee lähinnä mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos virheellisen tiedon korjaamisesta. Olen aina luullut sitä Laura Närhen biisiksi. Varmaan ekana kuullut sen Närhen suusta. Jos on sielunsiskoudesta kyse, niin miksi "pikku"? Sehän on hiukan vähättelevä ilmaisu. Samanlaista vatulointia se oli vauva.fi:ssäkin :) Pitäis kysyä sanoittajalta.

   Poista

Kiitos kommentistasi!