sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Keltainen on väri auringonAiemmin en ole juurikaan pitänyt keltaisesta väristä. En oikeastaan missään "olomuodossa" - en vaatteissa, kukissa, sisustuksessa. Tosin 1990-luvun muotitrendien mukaisesti meilläkin oli olohuoneessa keltainen tapetti persikanvärisellä boordilla, mutta siitä on päästy eroon jo monta vuotta sitten.

Yllätyksekseni olen huomannut, että keltainen väri varsinkin Punaisen Tupamme luontopihalla on alkanut miellyttää aina vain enemmän. Joitain keltaisia vaatteitakin on tullut ostettua, jopa yhdet kengätkin. Keltaisia tapettimallistoja en ole ruvennut selailemaan enkä usko, että siihen asti tämä keltaiseen hurahtaminen tulee johtamaankaan.

Keltainen on yksi kolmesta pääväristä, kaksi muuta ovat punainen ja sininen. Näitä sekoittamalla saadaan aikaiseksi kaikki maailman muut värit. Se, miten värit näemme on fysiikkaa ja biologiaakin - siihen liittyy valon heijastuminen ja ihmissilmän ominaisuudet. Koiran sanotaan näkevän maailman mustavalkoisena, liekö tämä totta? Musta ja valkoinenhan eivät ole värejä lainkaan. Musta imee kaiken valon itseensä ja valkoinen heijastaa kaiken valon pois. Helteellä siis valkoinen hellehattu on mustaa parempi vaihtoehto.

Otsikossa on virhe. Aurinko ei ole keltainen, vaan valkoinen. Mutta keltaisena sen näemme, tämä asia liittyy ilmakehään ja valon taittumiseen. Itse asiassa auringon valohiukkaset sisältävät kaikki tuntemamme värit. Väriloistoa pääsemme ihailemaan esimerkiksi sateenkaaressa, kun valon säteet kulkevat sadepisaroiden lävitse.

Olisi kyllä aika haasteellista piirtää valkoiselle paperille yläkulmaan valkoinen aurinko säteineen. Niinkuin lapsena ainakin keltainen aurinko sinne yläkulmaan piirrettiin. Muistatko?
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

8 kommenttia:

 1. Värit on jännä juttu, varsinkin niiden kanssa läträäminen! Siis maalaaminen on mulle läträämistä;D
  Vanhemmiten olen huomannut monen muunkin asian muuttuvan vastakohdakseen, olen viimeisempänä esim. alkanut tykätä ihan simona kesästä vaikka aiemmin se oli se vuodenaika jonka loppua odotin kiivaasti sillä syksy oli ykkönen. Nykyään vuodet vaan vierii, ehdi mitään vuodenaikoja tarkkailla ;DD
  Aika muuttaa näkökulmaa, aika rajusti välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Kyllä, ikä tuo lempeyttä ajattelutapaan. Särmät hioutuvat ja alkaa nähdä asioita eri kulmista.
   Olisiko se iän tuomaa viisautta!
   Minäkin rakastan värien kanssa läträämistä, en vain ole mukamas ehtinyt tehdä sitä pitkään aikaan.

   Poista
 2. Mulle jäi nyt hämäräksi kirjoitelman pointti. Eli et tykkää keltaisesta js äkkiä tykkäätkin? Ja,aurinko on valkoinen?

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi!
  En tiedä oliko jutussa mitään varsinaista pointtia, sellaista pohdiskelua vaan. On nimittäin jännä juttu miksi joku aiempi inhokkiväri muuttuu lähes lempiväriksi.

  Kun Aurinkoa tarkastellaan avaruudesta, ilmakehän ulkopuolelta, se on aivan vitivalkoinen - totta se on!

  VastaaPoista
 4. Niin aurinkohan saa valon kuusta, ja kuu on valkoinen, en ymmärrä miksi kuussa pitää käydä, no sitä elämää kai sieltä etsitään, säästyisi miljaardeja, jos astronautit lukisi Raamatusta että ainoastaan maa on annettu ihmisten asuttavaksi, ihmetellään myös sitä mustaa aukkoa, yritetään ratkaista mikä se on, mutta sekään ei ole mikään outo juttu, sekin on sanottu Raamatussa.
  Ei ole mitään uutta Auringon alla, kaikki on sanottu sanassa, ja mitä ei olisi sanottu,Jumala ilmoittaisi siitä niille jotka ovat hänelle kuuliaiset.
  Vielä se että myös imastonmuutoksen voi lukea Raamtusta,
  suomikin on laittanut rahaa paljon imastonmuutokseen, ihan kuin meillä suomessa olisi oma ilmakehä, kankkulan kaivoon nekin tuhlatut eurot on menneet.Sori jos joku ei ymmärrä tätä kritiikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olen kyllä samoilla linjoilla kanssasi. Pitäisi ennemmin yrittää laittaa maapallon asiat kuntoon kuin tuhlata rahoja avaruusmatkailuun tai siirtokuntien suunnitteluun Marsiin. Mutta sellainen se ihmisluonto ilmeisesti on, pitää aina kehittää jotain uutta.

   Poista
 5. Olen huomannut saman, väriensietokyky kehittyy iän myötä. Ja tuo läträäminen on itselleni aivan herkkua! Kiitos väriopin ja astronomian perusteista. Niin mielenkiintoista, että kaikki liittyy kaikkeen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi! Minustakin värien kanssa läträämistä on ihana. Viimeksi sekoittelumme väripigmenteillä puutarhakalusteiden maaleja. Tuli tosi ihanat ja ihan omanlaiset!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!