lauantai 25. kesäkuuta 2022

Tekstiilipesurilla puhdasta jälkeä


Pari vuotta on varmaan jo aikaa siitä, kun yritin vuokrata tekstiilipesuria ja se jäi saamatta, kun edellinen vuokraaja oli ”huomaavaisesti” unohtanut palauttaa sen ajallaan vuokrauspisteeseen. Puolisen tuntia taisin odotella palautusta huoltoasemalla paikanpäällä ja lopulta ajelin takaisin kotiin kymmenen kilometrin päähän turhautuneena. Vaadin ja sain rahat takaisin vuokraajafirmalta. 

Päätin, että mieluummin ostan oman tekstiilipesurin kuin käytän jotain vuokravehkeitä, joita vuokrausten välillä kukaan tuskin tarkastaa, onko ne huollettu asianmukaisesti käytön jälkeen (lue: puhdistettu) ja että ne ylipäätään toimivat ja että kaikki lisäosat ovat tallella. Meissä ihmisissä kun on niin uskomattoman moneen junaan riittäviä laitteiden käyttäjiä. 

Monen mielestä vuokrakoneesta ei tarvitse huolehtia kuin omastaan. Muutenkaan en ole koskaan ollut kovin innostunut lainaamaan keneltäkään toiselta hänen tavaroitaan ja päinvastoin. Pakettiauton vuokraaminen tms. on sitten kokonaan toinen juttu, koska ne ovat sitä varten. Kuten tietysti tämä tekstiilipesurikin, mutta homma ei nyt sillä kertaa ”skulannut” odotetusti.

Niinpä sitten eräänä päivänä ostaa päräytettiin oma Kärcher -merkkinen tekstiilipesuri. Oli talviaika, joten sohvia ei voinut kyörätä ulos pestäväksi. Käytimme tekstiilipesuria siis ihan vaan olkkarissa ja pyydystettiin valuva vesi isoihin pyyhkeisiin. Sitä ei haluttu päästää laminaattilattiaa pilaamaan. Olihan se vähän vajavaista sen pesemisen ja pesutuloksen suhteen, kun koko ajan piti olla varovainen veden kanssa.

Viime viikolla kiikutettiin sohvat ulos pesua varten, kun näytti olevan kuivaa säätä tulossa. Ensin pienempi sohva, kahden istuttava, joka mahtui nippa nappa suoraan terassin ovesta ulos. Pientä mutkaa siinä aiheuttaa takka, josta ei tässä ollut suurta haittaa. Pikkusohva pestiin vettä ja ”lihaa säästämättä”. Olihan siinä aika kova homma. Vähän kun se ehti kuivahtaa, löytyi paikkoja, joita piti pestä uudelleen. Kärcherillä on ihan oma mattojen pesuun tarkoitettu pesuaine, jota käytettiin tässä. Ihan sama, matto tai sohva, kun kuitenkin lika on suht samanlaista.Alun pitäen oli tarkoitus pestä vain yksi sohva kerrallaan, koska luultiin, että kuivumiseen voi mennä parikin päivää. Aika tylsää olisi olkkarissa telkkaria katsoa kovalta lattialta tai ruokapöydän tuolilta. Mutta kun nähtiin, miten nopeasti pikkusohva kuivui auringonpaisteessa, päätettiin isokin (kolmen istuttava) pestä saman tien, kun oli vehkeet otettu esiin ja ”hööki” päällä. Ja valmiiksi hiki. 

Iso sohva on selvästi isompi ja painavampi ja se piti viedä ulos pääoven kautta, koska siinä ei tarvinnut väistää takkaa ja muutenkin reitti oli suora. Ihan normaaliasennossa se ei ovesta mahtunut, vaan piti vähän kallistaa sitä. Sitten varoa paria porrasaskelmaa ulkona (niitä, jossa nilkkani murtui vuonna 2001) sekä sohvan kanssa kiertää puoli taloa, jotta päästiin sen kanssa takapihalle. 

Ison sohvan pesu ei edes tuntunut enää niin suurelta urakalta. Molemmat saatiin kuivaksi auringonpaisteessa muutamassa tunnissa ja roudattiin ne takaisin sisälle vielä samana iltana, mitä hämmästelin kovasti. Sen jälkeen pestiin vielä tuulikaapin matto ja yksi kynnysmatto. Tekstiilipesurihan toimii niin, että samassa laitteessa on märkäimuri ja pieni painepesuri. Laitteen sisällä on säiliö puhtaalle pesuvedelle, johon annostellaan pesuaine valmiiksi sekä eri säiliö likavedelle. Peseminen tapahtuu niin, että laite suihkuttaa ensin paineella pesuvettä pestävälle pinnalle ja märkäimuri imuroi sen saman tien pois. Myös pelkkää märkäimuria voi käyttää, kun itse pesutapahtuma on valmis ja saada näin mahdollisimman paljon vettä pois. Laitetta voi käyttää myös kuivaimurina. Pesutapahtumaa autettiin niin, että ennen pesua kostutettiin pinnat suihkupullolla ja suihkutettiin toisesta pullosta toista pesuainetta ikäänkuin liottamaan likaa pois. 

Lohduttava näkymä oli, että aika paljon vettä saatiin likavesisäiliöön, joten sitä ei paljoa jäänyt sohvan pintaan. Ja pestävän kohteensa voi pestä niin moneen kertaan kuin haluaa ja lopuksi vielä ”huuhdella” puhtaalla vedellä ilman pesuainetta.

Kyllä tekstiilipesuri on jo tähän mennessä ”hintansa haukkunut”. Pienempiä mattojakin sillä voi siis pestä tasaisella alustalla. Esimerkiksi vanha hetekka olisi tähän tarkoitukseen hyvä, jos sellainen sattuu olemaan. Meillä ei ole, joten pestiin kaksi pientä mattoa ihan vaan pihakivien päällä. Ne huuhdeltiin mattotelineen päällä puutarhaletkulla.

Seuraava samantyyppinen homma on sitten pestä pihakivet painepesurilla. Niihin pinttyy ilmasta nokea yms. saastaa, mikä mustuttaa niitä kuten kuvissa näkyy sekä jotakin pientä kasvillisuutta.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen sekä muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 
2 kommenttia:

  1. Tämä tekstiilipesuri on todella kätevä ja hyvä ostos. Ostin samanlaisen nyt keväällä nojatuolit putsattu ja auton istuimista tulee puhtaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Pikkusen aikaa sitä pohdittiin, että ono sen ostaminen viisasta, mutta on sellaisia pestäviä, mitä muuten ei saisi putsattua kuten just nojatuolit, sohvat ja auton istuimet. Ja pienehköt matot.

      Poista

Kiitos kommentistasi!