tiistai 24. toukokuuta 2022

Olympiaurheilua omalla pihalla


Isäntä ja minä olemme jo pitempään olleet kiinnostuneita tarkkuusammunnasta. Naapurin Putella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että kiinnostus asiaan on aktivoitunut juuri nyt. 

Pari kesää sitten ammuskelimme eräällä kesämökillä ilmapistoolilla tyhjiin tölkkeihin ja siitä se sitten lähti. Tölkithän nyt ovat helppoja maaleja. Paljon vaikeampaa on osua maalitauluun ja varsinkin keskelle sitä.

Aina välillä on käynyt mielessä oman ilmapistoolin hankkiminen, mutta aina se on sitten jäänyt tekemättä. Kunnes tuli viikonloppu, jolloin minulla oli koko päiväksi muuta menoa. Isäntä oli sillä aikaa keksinyt lähteä asekaupoille.  Mitäs Ilta-Sanomat nyt kirjoittaa: ”Vaimo oli huvittelemassa puoleen yöhön ja kotiin palattuaan mies oli aseen kanssa vastassa.”

No näinkin sen voisi vähän kärjistäen sanoa. Tosin asetta esiteltiin minulle vasta aamupäivällä, kun olin ensin nukkunut kunnon yöunet ja syönyt aamupalan.

Pihamaalle mentiin sitten virittelemään ampumarataa. Maalitaulu kiinnitettiin kuormalavaan, joka nojasi kottikärryihin. Lipputangon juurella oli sopivan tasainen kohta, jossa voi ampujana seistä tai käyttää muita ampuma-asentoja, kuten kuvassa tasapolviasento ja pitää pientä pöytää tarvikkeita varten. Tässä vaiheessa on vielä aseen kohdistaminen kesken. Saatiin kuitenkin kuva tänne, kun Erikoinen Asiantuntija itse antaa palaa. Kyllä siihen pieneen maalitauluun reikiä tuli, yksi ysi tai melkein käytännössä napakymppi.

Isännällä on tietenkin asepalveluksen suorittaneena lievä etulyöntiasema. Mutta eiköhän se sihti ole yli 40 vuodessa jo vähän heikentynyt. Ikänäkö vaikuttaa tässäkin. Jos tarkentaa katsettaan maalitauluun, ei näe kunnolla lähelle. 

Pistooliammunta on olympialaji ja siihen on saatu vuonna 1964 suomalainen olympiavoittaja Väinö Markkanen Tokion olympialaisissa.

Pariisin kesäolympialaisiin on vielä pari vuotta aikaa harjoitella. 

Sitähän piti miettiä, että onko ilmapistoolin käyttö järjestyslaissa kiellettyä taajamassa omalla takapihalla. Lain kolmannen pykälän mukaan se on kiellettyä myös muualla kuin yleisellä paikalla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle.

No ulottuuko se yleiselle paikalle, jos etupihan puolella olevalle kadulle kuuluu laukaisusta lähtevä napsahdus? Minusta ei. Paljon pahempaa vaikutusta tekee moni muu toiminta, esimerkiksi huomattavan ylinopeuden ajaminen 40km/h rajoitetulla kadulla. 

Aika hirveää kuunneltavaa on myös eräiden husky-rotuisten koirien rääkyminen, jota kuuluu aina välillä muutaman korttelin päästä. Jos olisin mies, voisin sanoa, että ”sun raaka äänesi saa kokoon kivekset”, kuten eräässä laulussa sanotaan. 

https://youtu.be/cawQFCNbaXU

Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!