maanantai 28. helmikuuta 2022

Kansallista kulttuuria kansanomaisimmillaan



Näinä aikoina on lunta ja jäätä yllättävissäkin paikoissa. Etätyöaikana eivät autot paljoa pihasta liiku joten voisi luulla, ettei niiden alle kauheasti lunta tai muuta vastaavaa talven tuotetta kasaannu.

 


Reilu viikko sitten lauantaina lähdettiin normaaliin tapaan ruokakauppaan Isännän kanssa. Hän siirsi autoa pari metriä ja satuin astumaan siihen kohtaan, missä auto oli muutaman päivän seissyt. Yllättäen siinä pihakivien päällä olikin kerros aivan kirkasta jäätä. Ja niin lensin sekunnin sadasosassa kumoon jäälle. Kyynärpää, kämmensyrjä ja lonkka ottivat tuntumaa isänmaahan. Kyynärpään kipu hellitti samana päivänä, mutta vasta useamman päivän jälkeen alkoi tuntua kipua kyynärvarressa, olkavarressa ja hartiassa. Onneksi oli talvilomaviikko, niin ehti kuntoutua ennen töihin paluuta. 

Tuli heti mieleen lapsuudessa kuullut sanonnat ”selkuman pers kylelleen” tai ”lensi nurin kuin allakantekijä”. Pohdin niitä näin suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivänä. Jäi aikanaan epäselväksi, mikä se selkuma oikein on eikä internetit ja wikipediat kuin myöskään nykysuomen sanakirja anna siihen vastausta. Pers ja kylki ovat tietenkin selviä asioita.

Allakantekijänkään tarkasta henkilöllisyydestä ei ole tarkkaa tietoa. Kai se on joku tietäjä Helsingin yliopistosta. Onko hänellä sitten ehkä ollut erityistä taipumusta kaatuiluun, kenties epilepsiaa, jota ennen on sanottu kaatumataudiksi. 



Jos olisin 20 vuotta vanhempi, niin olisin varmaan virunut jossain Ensiapupolin käytävällä noin kolme vuorokautta odottamassa lonkkaleikkaukseen ja rannemurtuman leikkaukseen. Vielä luut sentään kestivät tämänkin. Siispä muistan taas syödä d-vitamiinia ja kalaa. Ja kaatuneitten muistopäivää saan viettää keväällä. No nyt meni mustan huumorin puolelle.

Kun etsin netistä vastausta tuohon mystiseen selkumaan, löysin sivun www.nurmes.fi, jossa oli runsaasti vanhoja sanontoja ja muinaisia parannuskeinoja. Suurin osa sanonnoista kuulostaa digiajan ihmisen korvaan hölynpölyltä, mutta joissain on vielä perääkin. Kuten esimerkiksi ”Ruma kuin riihen seinästä revitty piru.” tai ”Putosi kuin kivi kaivoon.” Sääennustuksia: ” Jos on usva uunna vuonna, niin on halla heinäkuussa.” Yksi myöhempinä aikoina tehty varma havainto: ”Jos on vappuna lunta talon katolla niin on sitä maassakin.” 😄

Ohessa linkki: 

https://www.nurmes.fi/sanontoja-ja-uskomuksia

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!