tiistai 7. joulukuuta 2021

Makupareja

 

Suolaista ja makeaa 😋

Kun olin lapsi, meillä oli joulun aikaan yhdessä tietyssä jalallisessa kipossa tarjolla maapähkinöitä ja rusinoita. Voi mitä herkkua, ja harvoin tarjolla - vain jouluna. Jossain vaiheessa äiti kekkasi vaihtaa maapähkinät hasselpähkinöihin ja yhdistelmän maku oli aiempaa parempi. Nykyisinkin teen tämän sekoituksen aina jouluksi ja muulloinkin, mutta mukaan mahtuu kaikenlaisia pähkinöitä sekä rusinoiden lisäksi tai sijaan kuivattuja karpaloita.

Lapsuudenkodissani oli hyvin perinteinen joulupöytä kinkkuineen ja laatikoineen. Joskus äiti teki rautapadassa lisäksi ihanan mureaa karjalanpaistin tapaista lihapataa, jota tarjoiltiin hänen lapsuudenkodissaan joulun aikaan kinkun sijaan. En tiedä mistä tuolloin tuli joulupöytään mukaan tuore ananas, joka muuten maistuu yllättävän hyvältä kinkun kanssa.  Nykyisin meillä ei ole enää ananasta tarjolla joulupöydässä, vaan säilykepersikoita. Niitä on oltava tai jouluaaton ateria on pilalla. Kinkku ja persikka - mikä makupari 😋😋😋 Maista itse, jollet usko! Erityisen hyvältä maistuu tumma joululeipä, jossa on päällä kylmää kinkkua ja persikkaviipale.

Ihan ensimmäinen erikoinen makuparimuisto on ajoilta, kun olin noin kuuden vuoden ikäinen. En ole kertonut tätä kenellekään - söin tätä herkkuani nimittäin salaa. Meillä oli kotona vierasvarana erilaisia pikkuleipiä kuten Domino-ja Marie-keksejä. Kun Marie-keksit eivät olleet ilmeisesti tuolloinkaan mikään makuelämys - eivät oikein minkään makuisia, olin jostain syystä läntännyt keksin päälle kyytipojaksi siivun balkaninmakkaraa. A vot! Salainen herkkuni oli valmis. Balkaninmakkaran puuttuessa lauantaimakkarakin sai kelvata. Sitä en muista, milloin lopetin tämä makuparin nauttimisen - ehkä äiti lakkasi ostamasta Marie-keksejä. 

Lukioaikoina kävimme välitunnilla ostamassa karkkia pitkien koulupäivien piristeeksi.  Yksi herkkuni oli Dajm (nykyisin Daim) ja Salmiakki Aakkoset (nykyisin sama nimi lisättynä sanalla Original, mutta muuten aakkosmakuvariaatioita on useita). Tunnin alkua luokassa odotellessa söimme kaverini kanssa näitä karkkeja, kun opettaja tulla jysäytti luokkaan. Tuolloin oli vielä niin tarkkaa (niinkuin voisi olla vieläkin), että oppitunneilla ei syöty mitään. Tungin siis äkkiä viime murut Dajmista kitusiini ja perään pari Aakkosta. Silloin makuhermooni osui sellainen aistimus, etten ole tästä herkusta luopunut tänäkään päivänä. Siis, nykyistä Daimia ja Salmiakki Aakkosia yhtä aikaa suuhun ja pureskellaan ne ihanaksi mössöksi. 😋 

Toinen suussasulava makupari on Hopea Toffee -karkit ja suolapähkinät. Ja taas, jos et usko, niin kokeile vaikka. Mutustele suussa suloiseksi sekoitukseksi pari kolme toffeepalaa ja pieni kourallinen suolapähkinöitä. Suolaisen ja makean liitto toimii tässäkin. 😋 Kun haluan oikein irrotella, ostan näitä. 😋

Uudempia makupariherkkuja ovat ainakin nämä:

- pähkinät ja inkiväärisiirappi luonnonjogurtin kyytipoikana

- bataattiranskalaiset BBQ-saucella

- joulutortut Vihreä kuula -sydämellä

- paahdettu ruisleipä valkosipulimajoneesilla


Onko sinulla joku erikoinen, erityinen tai salainen makupari-herkku?



Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Hauska, hyvänmielen postaus. Kiitos!
    Tällä hetkellä yksi maistuva pari on punajuuri-homejuusto. Käy vuokana tai lisukkeena ilman kypsentämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Punajuuri-homejuusto on minunkin lemppareita. En vaan muistanut sitä postausta tehdessäni. Niiden kaveriksi sopii vielä ananaskin!

      Poista
  2. Minulla on sama kuin Kirstillä mutta kypsänä teen sitä jouluksi.
    Toinen on punaviini ja tumma suklaa.
    Kivat eriparit myös sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      En ole koskaan kokeillut tuota tumma suklaa - punaviini -yhdistelmää. Täytyy jouluna kokeilla, kun molempia on varmaankin tarjolla 🥰 Täytyy myös tehdä huimapäinen testaus maitosuklaalla.

      Poista
  3. Minulla on varsin yleisiä makupareja: taatelit ja sinihomejuusto, punajuuri-sinihomejuustolaatikko. Punaviini ja emmentaljuusto. Tuota sinun aamiaissekoitusta pitäisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ah, taatelit ja sinihomejuusto menee kokeiluun! Punaviini ja juustot 😋 Täytyy kokeilla tuota emmentalia myös!

      Poista

Kiitos kommentistasi!