tiistai 21. joulukuuta 2021

Kuva- ja näkökulmia

 


Kaikki riippuu kaikesta. Miten jokin asia näyttäytyy riippuu katsantokannasta, näkökulmasta ja katsojan asenteesta.

Tämä asia tuli mieleeni, kun kuvailin yhtä ja samaa talventörröttäjää läheltä ja kaukaa, edestä ja takaa, alaviistosta ja vasten aurinkoa. 

Niin näytti erilaiselta samainen koiranputki.

Ensimmäisessä kuvassa koiranputki ei meinaa erottua taustastaan. "Ei näe metsää puilta", sanotaan. Ja se onkin monesti tämän päivän ongelma. Takerrutaan yksityiskohtiin ja unohdetaan kokonaisuus. Ensin pitäisikin katsoa koko kuvaa ja sitten vasta hienosäätää johonkin yksittäiseen asiaan. Mutta niin, ettei kokonaisuus unohdu. Paloista muodostuu koko kuva, yksi osanen ei yleensä koskaan kerro totuutta.
Siispä minä aloin katsella tarkemmin tätä yksittäistä luonnon luomaa taideteosta. Yksityiskohdat eivät oikein erotu samanväristä taustaa vasten.
Mutta kun vaihtaa katselupaikkaa ja valitsee tarkasteluun jotain vastakkaista, yksityiskohdat, pienetkin alkavat erottua selvemmin. Asioitakin jauhaessa pitäisi välillä tutustua eriäviin, jopa vastakkaisiin näkökulmiin. Maailma ei todellakaan ole mustavalkoinen ja omat ajatukset ja maailmankuva alkavat ehkä saada uusia sävyjä, kun antaa hieman tilaa uusille ajatuksille.
Kun katsetta nostaa vielä korkeammalle tai laskeutuu vaikka polvilleen, voi huomata itselle uutta ja ihmeellistä. Kannattaa välillä joustaa ja nöyrtyäkin, myöntää olleensa väärässä, antaa ja pyytää anteeksi. Katsoa enemmän eteen- kuin taaksepäin.Joskus saamme raskaita taakkoja kannettavaksemme. Olo helpottuu, kun pyytää tai tarjoaa apua. Sama painolasti painaa monilla hartioilla ihan saman verran, mutta tuntuu kevyemmältä.
Jaettu ilo on moninkertainen ilo, jaettu murhe vähintäänkin puolittuu.
Ihminen on niin itsekäs. Luonto hoitaa itsensä tasapainoon ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella. Ihmisen loputon ahneus ja kaiken mahdollisen haaskaaminen, mihin se johtaa. Ihminen hukkaa itsensä. Etsiessään kadottaa. Eksyy kodistaan. Eikä ehkä löydä takaisin.
Onpa kaunista! Aurinko laskee jo iltapäivällä. Jäin odottamaan ihanaa sinistä hetkeä. Sitä ei tänään tullut. Ehkä huomenna, ehkä jonakin päivänä.

Minä palaan vielä tälle tielle.Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

 1. Näkökulmia on monenlaisia muistatko tarinaa kahdesta miehestä mitkä lähetettiin myymään nahkakenkiä maahan missä oli pääasiassa vain hiekkaa.
  Viikon kuluttua tuli molemmilta viesti.
  Ensimmäinen kirjoitti... Ei mitään mahiksia kaikki käyttää vain sandaaleja.
  Toinen kirjoitti... Mahtavat markkinat ja mahdollisuudet kaikki käyttää vain sandaaleja.
  Me todellakin näemmä samat asiat eri näkökulmasta. Ja tämä vaikuttaa jo moneen asiaan meidän käyttäytymisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Hyvä, kun muistutit tuosta mainiosta tarinasta kenkäkauppiaista! Olen sen kuullut, mutta olin unohtanut.
   Näkökulma vaikuttaa asioihin todella paljon. Pitäisi aina muistaa miettiä asioita ainakin parilta kantilta ennenkuin muodostaa mielipiteensä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!