perjantai 24. joulukuuta 2021

Joulukinkusta

Kuva ei liity tapaukseen.

Kerroin aikaisemmassa postauksessa lihakeitostani, johon käytin laadukasta Tammisen keittolihaa.

Tässä linkki siihen postaukseen:
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2021/12/mita-panit-perunoihis.html

Ostimme joulukinkuksi niin ikään Tammisen pakastetun joulukinkun, itse asiassa kaksi. Yhden paino on noin kolme kiloa ja haluan ruokkia jouluvieraat kunnolla, mutta perinteisesti. Arvelen, että yksi kinkku menee jo jouluaattona. Me olemme jo vuosien ajan paistaneet kinkun vasta jouluaattona.

Aamulla kinkku uuniin ja kun Lumiukko ja Joulurauhan julistus on katsottu telkkarista, on aika ottaa kinkku pois uunista. Sitä sitten maistellaan lämpimänä. Perinteiseen tapaan Haukkuli saa ihan sen ensimmäisen palan. Aattoillan pöydässä on kinkku vielä lievästi lämmintä. 

En ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi kinkku pitäisi paistaa yöllä. Ehkä se juontaa juurensa puu-uunien ajoilta, kun kaikki muu on paistettu aaton aattona ja miedossa jälkilämmössä sitten viimeiseksi paistetaan kinkku. Edes lapsuudenkodissani, jossa oli puilla lämmitettävä leivinuuni, ei paistettu joulukinkkua yöllä. 

Nyt sähköuunien aikaan kinkun paistaminen on tarkkaa puuhaa, ettei siitä tule liian kypsää ja ettei se kuivu uuniin. Muistaakseni noin 45 minuuttia kiloa kohti on riittävä aika noin 100-125 C asteen lämpötilassa. Yösähkön käyttö tuskin näyttelee tässä suurta roolia. Meillä ainakin yösähkö on pikkusen päiväsähköä edullisempaa. Mutta minulle on tärkeämpää nukkua kunnon yöunet, kuin poukkoilla kesken unien kinkkua kyttäämässä.

Tammisen kinkku oli ihan sikakallista, en edes kehtaa kertoa tässä, kuinka paljon nuo kaksi kolmekiloista pakastettua juhlakinkkua maksoivat. Mutta uskon, että ne ovat hintansa arvoisia. Ja niistä ei mene muruakaan hukkaan. Korkeintaan se palanen nahkaa, joka siinä pinnalla on.

Viime vuotisesta kinkkuostoksesta otimme opiksi. Silloin jätimme kinkun oston ihan turhaan viime tinkaan ja kaupassa oli jäljellä vain erään lihavalmistamon tuoreita kinkkuja. Ostimme sellaisen ja se oli kyllä suuri pettymys. Siinä oli läskiä sisälläkin. Saman tien päätimme, että tästä lähtien kelpaa vain Tammisen kinkku, jäisenä tai tuoreena, ihan sama. Pakastaminen ei vaikuta kinkun makuun eikä koostumukseen.

Kuva: Tamminen Oy

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


6 kommenttia:

 1. Nam kinkku on kyllä joulupöydän ykkös herkku ja sitä paistaessa tulviin kotiin niin ihana tuoksu. Olen niin samaan mieltä yöt nukutaan,eikä loikita kinkkua kyttäämässä. Paistoimme leivinuunissa niin että sai sen pois ennenkun nukkumaan mentiin.
  Ihanaista ja tunnelmallista joulua❤
  Herkuttelua ja leppoisia hetkiä🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentistasi ja toivotuksista. Jouluna saakin herkutella, pihtaillaan herkuista sitten ensi vuoden puolella!

   Poista
 2. Tykätään kyllä kinkusta, mutta aina tahtoo käydä niin, että tulee ostettua liian iso kinkku. Viime vuonna ostettiin sellainen joka painoi kolme ja puoli kiloa ja se oli juuri sopiva. Tänä vuonna ei sen painoista löydetty ja ostettiin n. viisi kiloa painava ja nyt pelkään että sitä syödään vielä monta päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ainahan voi lopun pilkkoa pakkaseen ja pistää hernekeittoon, joka on pakkaspäivän ruokaa.

   Poista
 3. Jouluna maistuu kinkku erityisen hyvälle. Meillä laitetaan kinkun päälle sinappi&korppujahuntu. Tuttuni ostaa aina joulun jälkeen kinkun joulun jälkeen alennuksesta ja paistaa sen hiihtolomalla, kun on isompi porukka kotosalla syömässä. Me paistoimme tänäkin vuonna kinkun yöllä. Laitettiin uuniin niin, että se oli aamulla valmis. Aamupalaksi muutama siivu heti maisteltiin :) Hyvää joulun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja toivotuksista. Sinappihuntu tehtiin meilläkin sen ensimmäisen kinkun päälle. Kahden saman kokoisen paistaminen ei mennyt ihan putkeen, ensiksi paistetusta tuli kuiva ja sitkeä, mutta toinen oli jo paljon parempi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!