lauantai 25. joulukuuta 2021

Joulun kolme emäntää
Tiedättehän ikiaikaisen joulun tarinan, jossa kolme tietäjää matkaavat taivaalla loistavan tähden viitoittamalla tiellä kohti pian syntyvää lasta. Olkoon tarina tosi, mukailtu tai keksitty, ihana se on silti ja siivittänyt joulun viettoon useimmat meistä tavalla tai toisella.

Niin myös kolme emäntää lähtivät kulkemaan kohti joulua kukin tahoillaan yhteinen päämäärä mielessään. Nuorin emännistä perusti whatsappi-ryhmän, jotta sama tieto tavoittaisi kaikki jäsenet samanaikaisesti ja ilman rikkinäinen puhelin -ilmiöitä. Tehtäviä jaettiin ja otettiin haltuun ja hoitoon, välillä suunnitelmiin tehtiin muutoksia, lisäyksiä ja poistoja. Toisten perinteitä ja toivomuksia kunnioitettiin ja niitä myös yhdisteltiin. 

Joulun viettoon valikoitui jo kesällä nuorimman emännän koti. Joulua kohti mentäessä vanhemmat emännät häärivät tahoillaan ja joulun lähestyessä koti valmistui ja koristui valmiiksi juhlan viettoon. Joulukoristeita vietiin joulun alla yhdessä siivottuun taloon ja viimein aatonaattona paikalle saapui koko tonttuväki sekä autolastillinen jouluruokia ja lahjoja. 

Kolme perhekuntaa asettui näin joulunviettoon. Keittiössä kävi hyörinä, kun vanhemmat emännät työskentelivät aattoillallisen valmistelupuuhissa. Kun osa porukasta oli käynyt joulukirkossa ja saunassa, oli aika istahtaa joulupöytään. Tarjolla oli kaikille omia tuttuja ja uusia herkkuja. 

Joulun perinteet ovat monesti hyvin tärkeitä ja siksi uudet tavat voivat ensin tuntua vaikelta. Mutta kun jostain luopuu, voi saada jotain uutta ja yllättävän ihanaa tilalle. Tämä pätee ihan kaikkeen elämässä joulun lisäksi.

Kolme emäntää suorittivat jouluisen tehtävänsä, oppivat uutta ja myös tuntemaan toisensa paremmin. Löysivät jälleen kerran joulumielen ja -rauhan.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

6 kommenttia:

 1. Olipas hauska juttu emännistä verrattuna Itämaan tietäjiin. Vanhemmat emännät noudattavat useinkin perinteitä. Minä kuulun heihin. Ja on ihanaa, että jokin ei muutu alati muuttuvassa maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Minäkin pidän perinteistä. Muuttuvassa maailmassa nämä rakkaat tavat tuntuvat ihanilta.
   Täytyy kuitenkin yrittää muistaa, etteivät ne saa olla taakkana nuoremmille sukupolville. He saavat tietenkin luoda omat perinteensä omiin koteihinsa. Sitten kun tulevat meille joulunviettoon, "joutuvat" tämän emännän jouluperinteiden vaikutuspiiriin - nehän ovat niitä samoja, joihin ovat lapsena tottuneet ja niistä ei saa heidänkin mielestä luopua!

   Poista
 2. Mukaansa tempaava joulutarina kolmesta emännästä. Hyvää joulun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja hyvää joulun jatkoa myös sinulle! 🥰

   Poista
 3. Hyvää lumista Tapania!, tänään vietämme 48 vuotis hääpäiväämme, mutta emme nyt juhli erik.mitenkään, täytekakku on pakkasessa, säästän sen uudenvuoden päivään, eiköhän tuo 50 vuotta ole sit paremminkin juhlan paikka.
  Tv:stä on tullut paljon joulukonsertteja, vaan joku siinäkin ärsyttää, kun maassamme on muitakin todella hyviä huippu laulajia, niin samoja naamoja kerta toisensa jälkeen esiintyy, ainut paras oli tietysti oman kylän ikinuori katri-helena,
  kiitos yhdestä ainoasta kauniista laulusta.
  Ok. kun tietäjistä puhutaan, niin uskon että ne on olleet, mutta sitä en usko että silloin oli joulu, koska joulusta ei kerrota Raamatussa, se keksittiin joskus paljon myöhemmin, mutta tämä ajankohta sopii tuohon "joulu evankeliumiin",
  ja että sitä ei ole vielä kielletty, niinkuin muita perinteitä halutaan kieltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja lämpimät onnittelumme hääpäivänne johdosta! 🥰
   Onpa tuo 48 vuottakin jo huikea saavutus ja ainakin pienen juhlinnan paikka!
   Eilen juuri puhuimme konserteista ja näistä iänikuisista samoista laulajista, joista toki osa on hurjan hyviä. Mutta vähemmän tunnetuista laulajista löytyisi pilvin pimein aivan huippuja, joita soisi kuultavan enemmänkin. Voihan se olla, että kaikki heistä eivät edes tahdo isoa julkisuutta.
   Esimerkiksi monilla kanttoreilla on hurjan kaunis lauluääni - ja sitten on myös toista ääripäätä edustavia. Meilläpäin on eräs kanttori, jonka toivoisi keskittyvän vain soittamiseen 😁
   Näinhän se on, että joulun vietto on alkanut muistaakseni alunperin talvipäivänseisauksen "juhlinnasta" ja saanut sitten myöhemmin kristillisiä piirteitä.
   Toivon totisesti, että näitä perinteikkäitä joulunviettotapoja, koululaisten joulukirkkoa yms. ei kiellettäisi. Ei ne mielestäni loukkaa ketään, ne ovat osa suomaisia perinteitä ja joulunviettotapoja.
   Hyvää Tapaninpäivänä iltaa 🥰

   Poista

Kiitos kommentistasi!