lauantai 20. marraskuuta 2021

Veteen piirretty viiva


”Maria Foukara on onnekas ja tietää sen. Hän rakastaa poikaansa Vincentiä, miestään Samiria ja -useimmiten - bonustytärtään Yasminia. Ihanteellinen uusperhe-elämä muuttuu kuitenkin painajaiseksi, kun Yasmin katoaa ja Samiria syytetään tyttärensä murhasta. Ei kai omaa lastaan voi surmata?”

Edellinen kappale on kopioitu suoraan kirjan takakannesta. Kirja on Camilla Greben uusin, tänä vuonna julkaistu ja suomennettu Veteen piirretty viiva. Kirjan on suomentanut Sari Kumpulainen, alkuperäinen teos on nimeltään Alla ljuger.  Camilla Grebeltä on aikaisemmin julkaistu teokset Kun jää pettää alta, Lemmikki, Horros ja Varjokuvat

Muistan yrittäneeni aikaisemmin lukea tuota Kun jää pettää alta, mutta se ei sillä kertaa mielestäni lähtenyt käyntiin. Horros sen sijaan parhaillaan odottaa vuoroaan lainakirjahyllyssäni.

Kirjoittaja on moninkertaisesti palkittu ja Ruotsin tämän hetken kiinnostavin jännityskirjailija. Edellä mainittu Kun jää pettää alta on käännetty yli 20 kielelle ja sen elokuvaoikeudet on myyty.

Tämä Veteen piirretty viiva liippaa läheltä, suorastaan uskaliaan läheltä, viime vuosina niin paljon mediassa olleita kunniamurhatapauksia. Juoni on hienosti rakennettu ja kirja on hiuksia nostattava psykologinen trilleri, jota ei malta laskea käsistään. 

Kyseessä on uusioperhe, johon kuuluu Pariisissa perheineen aiemmin asunut Samir ja hänen tyttärensä Yasmin. He ovat menettäneet puolet perheestään auto-onnettomuudessa ja muuttaneet Ruotsiin uuden ympäristön ja uuden elämän toivossa. 

Samir on syntyperältään arabi ja hänen sukunsa on kotoisin Marokosta. Se näkyy tietysti päälle päin sekä Samirista että Yasminista ja he saavat kokea ennakkoluuloja ja rasismia Ruotsissa. Mutta se ei ole tämän kirjan pääasia. 

Samir avioitui ruotsalaisen yksinhuoltajan Marian kanssa, jolla on avioton poika Vincent. Vincent on Down-lapsi, mikä antaa omat vivahteensa juonen kulkuun. Hänellä on aurinkoinen ja rakastava luonne, kuten Down-lapsilla yleensäkin, mutta hän osaa myös pitää halutessaan asioita omana tietonaan. Bonussiskoaan Yasminia hän rakastaa yli kaiken.

Yhtenä pimeänä iltana Yasmin katoaa ja kaikki merkit viittaavat siihen, että hän on tehnyt itsemurhan hyppäämällä kallionkielekkeeltä. Saapikkaat ovat jääneet kalliolle ja toisessa niistä on jäähyväiskirje. 

Poliisitutkinnan edetessä tulee ilmi uusia johtolankoja ja Samiria aletaankin epäillä tyttärensä murhasta. Kunniamurha näyttää liiankin ilmeiseltä. Olihan Yasmin seurustellut ruotsalaisten poikien kanssa, meikannut, käyttänyt alkoholia, harrastanut seksiä ja olipa hänen huoneestaan löytynyt huumeitakin.

Marian mielestä Samir ei voisi kuunaan tappaa omaa tytärtään tai ketään muutakaan, olihan hän ammatiltaankin lääkäri. Marian on silti vaan pikkuhiljaa taivuttava uskomaan, että Samir on syyllinen Yasminin murhaan. Merestäkin löytyy mattoon kääritty naispuolinen vainaja. 

Lopulta kuitenkin Samir vapautuu syytteistä, mutta joutuukin itse henkirikoksen uhriksi. Vincent tietää enemmän kuin antaa ymmärtää tietävänsä. Hän ei nimittäin syönytkään sitä vitamiinipilleriä, jonka Samir antoi hänelle samana iltana, kun Yasmin yöllä katosi. Yasminin murhan paljastuttua Vincent menettää puhekykynsä kokonaan.

Enempää ei juonesta voi tähän paljastaa. Kaikki kääntyy loppujen lopuksi aivan toiseksi ja saa melko järkeenkäyvän selityksen yhdestä tapausta tutkivan poliisin havainnosta.

Veteen piirretty viiva pitää otteessaan samalla tavoin kuin Lisa Jewellin kirjoittamat Löysin sinut, Sitten hän oli poissa ja Joka askel jonka otat.Kuvat: Gummerus

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!