maanantai 8. helmikuuta 2021

Joka askel jonka otat


Lisa Jewellin kolmas suomeksi käännetty jännäri. Suomentanut Karoliina Timonen. WSOY 2020.

Aikaisemmat kirjat ovat Sitten hän oli poissa (2019) ja Löysin sinut (2020), jotka molemmat olen lukenut ja ainakin jälkimmäinen on arvioitu täällä blogissa aikaisemmin. 

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/06/loysin-sinut.html

Kaikki kolme teosta ovat hyvin samantyylisiä, tietenkin. Kirjailija on kirjoittanut paljon nuortenkirjoja ennen näitä ja se jollain tavalla näkyy ja tuntuu. Se sopii kyllä hyvin tällaiselle yksinkertaiselle ja hajamieliselle lukijalle, joka haluaa päästä eteenpäin eikä jäädä vatuloimaan jokaisen lauseen merkitystä juonen kannalta.

En ole ollenkaan hyvä arvaamaan tai päättelemään loppuratkaisuja. Tässä kirjassa onnistuin kuitenkin aavistamaan yhdestä lauseesta, kuka henkilöistä on todennäköinen murhaaja, mutta motiivista ei silloin vielä ollut mitään ideaa. Näinhän se hyvä jännäri pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka.




Tämä kirja alkaa vauhdikkaasti tilanteesta, jossa ruumis on juuri löytynyt keittiöstä verilammikosta. Vainajan henkilöllisyyttä ei paljasteta eikä tekijästäkään niin ollen ole pienintäkään hajua ennen kuin kirjan loppupuolella. Alussa lukija mielessään tietysti epäilee ihan väärää henkilöä vainajaksi. Ja murhaajaksi.

Monta sivujuonta kulkee rinnalla, joista usea voisi johtaa jonkun ihan toisen murhaajakandidaatin jäljille. Toisena päähenkilönä esiintyvä mieshenkilö esitetään potentiaalisena pahiksena. Komea ja mukava, usein asuinpaikkakuntaa vaihtava ”sankarirehtori” alkaa vaikuttaa pedofiililtä. Hän ainakin uppoaa helposti koulutyttöjen romanttisiin kuvitelmiin. Hän on ilmeinen uhri. Tai miksei murhaajakin. Hyviä murhaajakandidaatteja on ihan vilisemällä. Mutta juoni ei ole niin helppo. Toinen päähenkilö, jonka näkökulmasta tarinaa paljon kerrotaan, oli myös alusta alkaen sopiva murhaajaksi.

Sekä uhri että murhaaja olivat tavallaan yllätyksiä molemmat, mutta loppupelissä motiivi oli ihan selkeä. Ja vähän yllättäväkin. Kirjan viimeisellä sivulla valkenee vielä jotain, mikä mullistaa asiaa lisää ja saa aikaan sen, että tekee mieli aloittaa kirja alusta uudelleen. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

6 kommenttia:

  1. En tosiaan lukisi mitään yhtään kirjaa jossa tapahtuisi murha, sitä lähes joka päivä väkisinkin kuulee uutisista näitä murha juttuja,sitten armanin rikosjutut, katsoin yhden, minua alkoi yököttää, keskuudessamme on vapaana murhaajia, kukaan vain ei tiedä niistä mitään,
    tai yhtäkkiä voi ihmisestä extempore tulla murhaaja, niin että motiivia ei ole, sitä kun koitetaan aina etsiä vaikka kiven kolosta.
    Kotini jossa asuin n.17 vuotiaaksi, vanhempien muuttamisen jälkeen siihen muutti epämääräistä porukkaa, alkoholi aiheutttaa useinkin väkivaltaa, niin jostain syystä talon isäntä ampui vaimonsa keittiöön, juuri kuin kirjassakin mainitaan.Tääkin juttu oli unohduksissa kymmeniä vuosia, nyt se tuli mieleen tuosta kirja jutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Olen pahoillani siitä, että sinulle tuli mieleen ikävä tapahtuma tästä kirjasta. Toivottavasti saat sen pois mielestäsi. Eiväthän tällaiset kirjat mitään hupijuttuja ole. Ehkä niissä on se psykologinen puoli ja lopputuloksen arvailu, mikä viehättää lukijaa. Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Minä ihmettelen noita jännityskirjja ja jännityssarjoja ja elokuvia televisiossa, kuinka hyvin kirjailija osaa juonta kehitellä. Ei onnistuisi meikäläiseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Samaa olemme ihmetelleet. Kyllä se on hieno lahja ihmisellä. Joskus olen nähnyt unia, joissa olisi aineksia vaikka elokuvaan, mutta hetihän ne unohtuvat heräämisen jälkeen.

      Poista
  3. Niin no ei se minua silleen haittaa, eihän minun tarvitsisi aina vastata, mutta pitää näitä aivoja käyttää kuiteski koko ajan jollain tavalla, ettei ihan tylsisty, en tuntenut sen kummemmin heitä, muutin silloin pois kotoa 50km.päähän Joensuuhun, kun vanhemmat muutti siitä pois,heiltä kuulin tapahtuman.
    Kiitos samoin hyvää viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Jatka ihmeessä kommenttien kirjoittamista. Se on pelkästään mukavaa, kun saadaan keskustelua aikaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!