torstai 12. elokuuta 2021

Hienon naisen imago ja syksyn tuntua

 


Kuten olen jo aikaisemmin postannut, meillä on laaja vesijohtoverkoston saneeraus menossa kotikadullamme. Sen vuoksi on jokaiseen huusholliin vedetty väliaikainen vesijohto, josta tulee sitä samaa vettä kuin ennenkin, mutta musta muovinen johto kulkee enimmäkseen maan pinnalla ja niinpä sieltä ei juuri koskaan saa kylmää vettä. Tulee myöskin mieleen, että mahtaakohan johdoissa pesiä helposti jotain pöpöjäkin, kun lämpötila on mitä on. Ja näin saattaa ollakin, koska Isäntä parhaillaan kärvistelee vatsakipujen kourissa. Hän on silloin tällöin juonut hanavettä. Vesiyhtiön toimesta sen käytölle ei ole asetettu mitään rajoituksia, esimerkiksi että sitä pitäisi keittää jos aikoo sitä juoda ”raakana”.

Olemme koko väliaikaisen vesihuollon ajan ostaneet kaupasta lähdevettä 1,5 litran pulloissa. Se muuten maistuu erilaiselta kuin hanavesi. Paremmalta. Vaikka olen aina oudoksunut sitä, että varsinkin meidän kaupungissamme, jossa tiettävästi on maan paras pohjavesi, jotkut ostavat silti kaupasta pullovettä. Kyllä ovat kermaper*eitä. Anteeeksshhh!! No, joku tykkää ehkä juoda hiilihapotettua ja hiukan suolattua kivennäisvettä varsinkin helteillä. Sitä lähdevettä kuluu ihan juomavetenä vähintään yksi 1,5 litran pullo päivässä. Ruoanlaittoon ja hampaiden pesuun ynnä muuhun voi käyttää hanavettä ihan hyvin. 

Pahimpien helteiden ajan join yksin 1,5 litran pullollisen helposti päivän aikana, eikä riittänytkään. Laitoin siihen sekaan vähän sitruunamehua ja vähän PepsiMaxia. Sillä tavalla siihen sai vähän makua ja sain kulumaan sitä enemmän, vaikka en mikään hirmuinen veden imuri olekaan. No niitä tyhjiä pullojahan kertyy sitten poisvietäväksi niin, että kodinhoitohuone pursuilee. Kerätään niitä kangaskasseihin ja napataan mukaan kauppareissulle lähtiessä. Olisin kerran lähtenyt yksin kauppaan ja vienyt pullot mennessäni, niin siihen Isäntä loihe lausumahan, että: "Pullonpalautusjonossa seisominen ei sovi hienon naisen imagoon." Kysyin, että mitenkäs tämä minuun liittyy. Hah. 

No en sitten vienyt pulloja vaan hän vei ne itse myöhemmin. Oli siinä vesipullojen lisäksi jokunen oluttölkkikin. Ja PepsiMax-pulloja. Jos tarkemmin ajattelee, niin hän oli ihan oikeassa. Ei kyllä yhtään huvittaisikaan seistä siellä vanhan oluen hajussa ja tahmaisella lattialla odottamassa, että joku kanssaeläjä saa tyhjennettyä ostoskärryllisensä oluttölkkejä yksitellen automaattiin. Jossain päin on tosin kuulemma sellaisiakin pullonpalautusautomaatteja, että pullot ja tölkit voi kaataa suoraan sen automaatin kitusiin. Mutta miten mahtaa siinä käydä lasisille pulloille? Niitähän myydään enimmäkseen niin sanotussa värisilmäliikkeessä ja nekin käyvät kai samaan automaattiin. Sarin puutarhat -nimisestä blogista havahduin eilen illalla siihen, että pihan kasvien syyslannoittaminen pitää jo aloittaa. Syyslannoituksellahan varmistetaan kasvien parempi talven kestävyys ja uusien kukkanuppujen kehittyminen ensi kesäksi. Lannoitus pitää tehdä ajoissa, jotta lannoite ehtii liueta maahan sateiden mukana ja että kasvit ehtivät käyttääkin lannoitteen aineita hyväkseen. Eli ei pidä odottaa varsinaisesti mitään syksyä, vaan sen voi ja pitää tehdä jo nyt.

Sarin puutarhat

Tarkistin paikallisen K-Raudan sivuilta, että Biolanin  Syyslannoitetta on varastossa ja näkyi olevan vielä 8 kpl 5,5 litran pakkia jäljellä. Eikun autoon ja hain niitä kolme kappaletta sieltä näin alkuun. Hyvä että pidin kiirettä, sillä siinä välissä joku oli jo ehtinyt kolme pakkia ostaa ja jäljelle jäi enää kaksi. Säkissä se tulisi ehkä edullisemmaksi, mutta päädyin tällä kertaa pakkeihin, joita on helpompi käsitellä. 

Sari suosittelee kylvämään syyslannoitteen viimeistään tänään lauantaina 7.8.2021, joten jos kylvää myöhemmin on jo vähän myöhäistä. Viime syksyn lannoitusajankohtaa en muista, mutta mielestäni meillä ainakin kaikki kasvit talvehtivat tosi hyvin ja kukkivat ja satoa tuottivat ne kasvit, joilta sitä odotetaan, esimerkiksi herukat ja pensasmustikat. 
Kun helteet loppuivat, niin alkoikin olla jo syksyn tuntua ilmassa, ikävä kyllä. Mutta toivotaan, että kesää on vielä jäljellä. Samasta K-Raudasta löysin amppelissa olevan krysanteemin ja se lähti matkaan heräteostoksena. Kesäkukka-amppelit alkavatkin olla jo entisiä. Vaikka niitä kuinka kastelee ja lannoittaa, niin tuollaiset 30 asteen helteet ovat liikaa niillekin. 

Samettiruusuja olen aina inhonnut, kun ne haisevat niin voimakkaasti. Tänä kesänä laitoin niitä ruukkuihin. Ne ovat niitä harvoja, jotka pärjäävät taivasalla paahteessa sekä sateessa. Kunhan kastelua on sopivasti.Parhaiten menestyivät tänä kesänä altakastelulaatikoissa kasvatetut oranssinväriset dianat ja hyvin tumman liilat miljoonakellot. Väriyhdistelmä oli aika hyvä ainakin minun mielestäni. Ovathan nuo mainitut värit värikartassa vastavärejä, käsittääkseni. Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


8 kommenttia:

 1. Syyslannoitus on niitä seikkoja jotka multa tuppaavat useimmiten jäämään. Nyt pitäisi kyllä ryhdistäytyä sen asian suhteen.
  Mukavia syyskesän päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiitos samoin! Syyslannoitus pitäisi tehdä tarpeeksi ajoissa, että se ehtii liueta maahan. Melkein mieluummin heinäkuun puolella. Nyt aion hankkia syyslannoitteet valmiiksi jo ensi syksyä varten, koska ne usein tulevat kauppoihin aika myöhään.

   Poista
 2. Joskus silloin kun vielä olin töissä, ajoin aina pyörällä töihin, keräsin matkan varrelta tölkit ja pullot, joku oli jättänyt jopa täysinäisen kassillisen tyhjiä tölkkejä, keräsin aika määrän varastoon, ja kun vein ne palautukseen, niin milloin 20e ja 30eur..sain imaista rahaa.Kerran joku keksi aprillipilan palautus tölkeistä, että niistä pitää maksaa vero, meinasin oikeesti mennä lankaan, kunnes hoksasin.
  Mä tykkään erivärisistä krysanteemeista, ne kukkii kauan sisätiloissakin, ulos laitan kanervia ja callunoita kun tulevat kauppoihin.En halua vielä mainita syksyä, vaikka tosi kauniina pihlajat näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Muistan sen jutun nistä palautuspullojen veroista. Tuntuihan se aika oudolta. Ai se olikin aprillipila. Vai oliko taas jonkun keskenkasvuisen poliitikon kuningasajatus.

   Poista
 3. Oletpa sinä näpsäkkä puutahuri. Minä en ole viitsinyt tehdä syyslannoitusta koskaan. Pitäisi ottaa mallia sinulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Vielä ehtii, kun olet nopea. Voihan sitä sitten vaikka vähän letkulla kastella päälle, että ehtii imeytyä maahan.

   Poista
 4. Vai ei hieno nainen palauta pulloja. En ole tiennytkään 🤣
  Nyt iski syyllisyys. Meillä kasvit ovat heitteillä, kun joutuvat elämään ilman syyslannoitusta.
  Eli en tiennyt myöskään lannoituksen tarpeellisuudesta.
  Minä kasvatan aina paljon samettiruusuja juuri niiden hajun vuoksi. Pitävät kasveja syövät ötökät pois kasvimaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. No niin kuulemma, palauttakoon sitten Isäntä pullot, niin saa uhrautua itse. Meillä samettiruusujen lehdet söi etanat, kaksi ruukkua oli jo tuhoutunut ennen kuin huomasin. Niitä ei ainakaan haju haitannut.

   Poista

Kiitos kommentistasi!