lauantai 5. kesäkuuta 2021

Mökkitiellä osa I


Kerroin jossain aiemmassa postauksessa miten meillä tulee Ukon kanssa mökkitiellä lenkkeillessä mieleen yhtä ja toista asiasta ja sen tiimoilta.

Tänään tehtiin matkaa käen kukkuessa.

"Miksiköhän se kukkuu?" Uko mietti ääneen.

"Muijaa huutelee", minä vastasin ja jatkoin: "Se on vähän sama kuin jos sinä vetäisit serenadia, niin kyllä kävisi kuhina.

"Niin, mutta mullahan on jo", Uko tokaisi.

"Täh?" ihmettelin alkuperäisestä asiasta jo erkaantuneena.

"No muija", sanoi Uko  ja taputti minua omistavasti päälaelle.

Käki jatkoi kukuntaansa ja me matkaamme.

"On se kumma juttu, miten ihmeessä linnut lentävät tänne Suomeen pesimään, vaikka talvehtimismaassa on varmasti yhtä lämmin kuin täällä, jollei lämpimämpi", ihmettelin ääneen samalla kun seurasimme sinitiaiskoiraan kiitoa korennon perässä.

"No, sepä se juuri onkin", Uko aloitti ja jatkoi: "Siellä on niin kuuma, etteivät ötökät viihdy. Mieti nyt meilläkin, kesähelteellä hyttyset ja muu linnunruoka pysyvät piilossa!" Ja jatkaa vielä: "Täällä Suomessa kun kesäkelit ovat niin epävakaiset, niin ötököitä löytyy aina.

No, näinkin se asianlaita saattaa olla. Mikä muu järki siinä muutossa voisi olla. Paitsi tietysti se, että kyllä Suomessa kesä on kaunein ja paras koko maailmassa. Varmasti muuttolintujenkin mielestä.

 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.


10 kommenttia:

 1. Kaikenlaista jutustelua tulee kävellessä mieleen. Muuttolintujen suhteen olen myös samoja mietiskellyt. Miksi uuvuttaa itsensä pitkillä lentomatkoilla? Eikö vaan voisi olla siellä missä talvenkin on viettänyt? Ja mikä vielä kummallisinta; kuinka lintu voi osata tulla rakentamaan pesänsä tarkalleen samaan paikkaan jossa viimeksikin pesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta - kyllä lintumaailma on ihmeellisyyksiä ja kummallisuuksia täynnä.
   Tuo suunnistaminen erityisesti. Ensin sieltä tullaan tuhansien kilometrien päästä tänne Suomeen - sekin on jo ihme sinänsä ja se, että, löytyy se samainen pihapiirikin. Ei voi käsittää!

   Poista
 2. Hauskoja ajatuksia teillä mökkitiellä. En tiennytkään, että käki hakee kumppania kukkumalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä on aina hirveän hauskaa näiden pohdintojen parissa. Juu, näin se on. Koiraskäki kukkuu, kun etsii puolisoa. Naaras vain pulisee. Pari kertaa olen onnistunut kuulemaan ja näkemään käen kukkuvan lentäessään. Silloin se päästää kukunnan perään vielä pienen jännän lisä-äänen.

   Poista
 3. Linnut tulevat "mökille" oli sitten lihava vuosi tai ei. Niinhän suomalaisetkin tekee!😄 Mukavia kesähetkiä teille sinne mökkitielle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin me teemme - linnut ja mökkiläiset. Keväällä iske polte ja palo päästä mökille.

   Poista
 4. Mökkitiet on arvaamattomia ja yllätyksellisiä, kerran kun vuokrasimme mökin itä-suomen korvesta, niin tuli käveltyä sellaisia mökkiteitä, joista ei tiennyt mihin se menee, siinä on jännityksensä, tietysti alkoi pelottaa, sillä näimme sillä tiellä karhun tassun jäljet,
  taitaa se kuva olla vielä tallessa, ja tietysti susia ja villisikoja siellä on puskissa, olihan venäjän raja aika lähellä, sen mökin seinällä oli oikea villisian pää ja karhun, vieläkin niskakarvat nousee pystyyn, kun ajattelee että jos olisi emo karhu sattunut pentujen kanssa kohdallemme.
  Uskomaton sirkuttaja tuo satakieli, joka on monena päivänä vislaillut monella eri tavalla tuossa koivun oksalla, aloittaa illalla ja kestää pitkälle yöhön, ikkunan kun jätän auki, niin saa nukahtaa sen vislailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Itärajan tuntumassa on kyllä hyvät mahdollisuudet nähdä näitä suurpetojamme ja villisikoja myös. Sutta en ole koskaan nähnyt luonnossa, vain kuullut niiden ulvontaa. Ulina meni kyllä luihin ja ytimiin.
   Oi joi, ihana satakieli - se on kyllä sellainen laulumestari, että toista ei löydy. Onpa aika ihanaa saada nukahtaa sen lauluun.

   Poista
 5. Pitää vielä pistää yksi kommentti, tyhjän asunnon katon rajassa on ollut monta vuotta 3 pääskysen tekemää savipesää, ne on kestäneet siinä kauan, pääskyset ei ole tulleet niihin, niin varpuset on ottaneet ne kodikseen monena vuonna, olen huomannut että pääskysiä on ollut vähempi viime vuosina, kerran telkkarissa näytettiin että kun pääskyset palaavat takaisin, niin ihmiset pyydystää haaveilla niitä, syövätköhän he niitä.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Olen kuullut, että vaikka pääskyset palaavat aina samaan paikkaan pesimään, ne tekevät joka kerta uuden pesän. Varpuset saivat sitten kivasti itselleen valmiit pesät.
   Kiinalaiset ainakin tekevät keittoa pääskysen pesistä. Mutta syövätkö jotkut itse pääskysiä, niin sitä en kyllä tiedä! Aika vähän syötävää pienessä linnussa olisi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!