sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Mökkipäiväkirja 2021, osa 3


Eilen (16.3.) se sitten tapahtui.

Kaikenlaista se joutilaisuus teettää ihmisellä. Nyt pukkasi ison elämänmuutoksen. Päätimme siirtyä digiaikaan sanomalehtitilauksissa. Syntymästäni asti on lähes taukoamatta tullut kotiini parikin eri sanomalehteä tilattuna. Omassa huushollissa on tullut tilattuna alueen maakuntalehti sekä Helsingin Sanomat. Jälkimmäinen on joskus tullut päivittäinkin, mutta enimmäkseen vain sunnuntaisin. Ei arkena ehdi eikä jaksaisikaan kahta sanomalehteä lukea. Ei ainakaan ”ruuhkavuosina” ehtinyt.

Nyt mökkilomalla olemme lukeneet kumpaakin lehteä tableteiltamme. Isäntä on ennenkin yrittänyt suostutella minua siirtymään tässä asiassa digiaikaan.
Eilen se sitten meni ”läpi” ja hyväksyin ajatuksen. Paperisen sanomalehden tilaukset muutettiin pelkästään nettiversioiksi. Vähemmän kertyy paperinkeräykseen kyörättävää paperiakin, kun ei tule sanomalehtiä. Nettiversio tulee halvemmaksikin. Näköislehteä voi hyvin selailla tabletin näytöllä. Jakeluhäiriöt ja -virheet eivät koske nettiversiota, se ilmestyy niistä huolimatta. Eikä lumipyryt ja muut keliolosuhteet myöskään vaikuta nettiversion ilmestymiseen. Sen voi lukea myös puhelimelta, jos kotona wifi jostain syystä pätkii, mikä on sekin aika harvinaista. Linkkimasto melkein näkyy olkkarin ikkunasta.

Vielä kun saadaan kyhättyä postilaatikkoon ”Ei mainoksia” -tarra, niin ei tule enää niitä turhanpäiväisiä mainosnippujakaan. Väestörekisteriin tekemäni osoitteenluovutuskielto vähensi mainosten tulvaa vain hiukan. Se estää osoitteen luovuttamisen vain uusille mainostajille. Autoliikkeet ja katsastajat lähettävät mainoksia niin kuin ennenkin, koska olen ennestään niiden asiakasrekisterissä. Sama pätee puhelinmyyjiin. Sen vuoksi niistä ei pääse eroon kuin puhelinnumeroa vaihtamalla ja muuttamalla sen salaiseksi ja hankkimalla siihen sm-kiellon. Mutta ei sekään auta kovin pitkään. Aina sekin järjestely jostain vuotaa.Saapa nähdä miten hyvin paperittomiin aamuihin tottuu. Jotenkin lehden lukeminen tabletilta aamiaispöydässä tuntuu olevan nyt nopeampaakin. Tabletilta tulee silmäiltyä enimmäkseen vain otsikot. 

Mainoksista en jää kaipaamaan oikeastaan mitään. No ehkä Lidlin mainoksia olisi kiva saada. Ne ovat niin hauskoja, kun samalla sivulla mainostetaan jotain kulmahiomakonetta ja sikanautaa. Myymälässäkin kyseiset hyödykkeet saattavat olla lähes vierekkäisissä laareissa. 

Seuraava osa mökkipäiväkirjasta julkaistaan 6. huhtikuuta.

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 8 kommenttia:

 1. Siitä on aikaa kun meille on tullut Turun Sanomat, joskus tarjouksena olen sen ottanut, mutta ihan turhaan silloinkin, ei paljoa tullut luettua, silloin työssä ollessa luin aina lehden töissä aamulla kun töihin menin. Hyvin on tullut toimeen ilman lehteä, netistä näkee sen minkä tarvii ja liikaakin, oikeastaan minua ei paljoa kiinnosta,
  tv. uutiset, sieltä tulee vain huonoja uutisia, ainakin viime aikoina, nuo tapot, muun maailman korona kuolemat/lukemat, huume ja väkivaltaisuudet, miks niitä tartteis lukea, pahuus ei mihinkään katoa maailmasta, toinen on poliitiikka josta en paljon ymmärrä, ja sieltäkin kuuluu vain riitely.
  Paikallinen lehti (ilmainen) tuli ennen koronaa, mutta se loppui koronan takia,
  jos yhden paikallislehden tilaisi, niin olen siitä huomannut että siinä ei ole tämäm paikkakunnan asioita, vaan enimmäkseen sieltä missä tuon lehden konttori on.
  Mutta tilasin alkuvuodesta Valitut Palat, joka ilmestyy x kk. se on joskus kauan sit tullut mulle, siinä on aika hyviä tosi kertomuksia ja hyvää asiaa.
  Maanantaisin tulee aina se roskaposti, niissäkin ne tarjoukset ei välttämättä ole mitään edullisia, nykyisin ei postia mitään tulekkaan kun kaiken voi ne tehdä netin kautta, mielestäni postinjakajan kiertämistä voisi vieläkin vähentää yhdellä päivällä.
  Minun tätini 87v.on joutunut lehtien tilaamisen hyväksi käytetyksi tavallaan, lehti myyjät on houkutelleet ostamaan useankin juoru lehden, apu, seura, seiska, pari muutakin lehteä, arvatkaa miten paljon ne eläkelläiselle maksaa, mutta voihan siinä olla hyväkin puoli, mummelilla on aikaa selata ja lukea niitä, pohtia maailman menoa, kun nykyisin ei kukaan uskalla käymään tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Juu kyllä tärkeimmät asiat löytyy netistäkin, se on ihan totta. Nyt on keräyspaperin määrä vähentynyt radikaalisti ja postilaatikolla ei enää edes muisteta käydä. Mutta harvoin siellä edes mitään on, kun melkein kaikki laskutkin on e-laskuiksi muutettu.

   Poista
 2. Meille tulee vain paikallinen sanomalehti ja se digitaalisena. Mutta tykkään kyllä lukea lehden paperisena. se tulee luettua paljon tarkemmin kun on paperilla. Tänne ei vaan saa tuota lehteä kuin vasta puolilta päivin ja lehtihän pitää lukea aamukahvin kanssa, vai mitä.

  Mulla kyllä toimii tuo suoramarkkinoinin kielto. Ei tule koskaan soittoja lehti-ym. myyjiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ilman muuta lehti on luettava aamukahvin kanssa tai sitten sitä ei enää päivällä/illalla kannatakaan lukea, koska uutiset on jo vanhoja. Kyllä se minullakin pääasiassa hyvin toimii. Ja kun niihin toisinaan tuleviin soittoihin vaan sitkeästi jaksaisi vastat ja kertoa, että tässä numerossa on sm-kielto, niin sekin varmaan auttaisi.

   Poista
 3. Meille ei tule ilmaisjakelulehtiä, kun postilootassa lukee EI mainoksia. Kylällä on kuitenkin laatikko, johon niitä jätetään nippu, josta voi ottaa omansa.
  Lupaan, että pian tottuu. Meillä ainakin on totuttu. Kummasti sitä nettiaikana tulee vähemmällä paperillakin toimeen. Meillä on samassa pihassa kolme huushollia, joihin aikanaan kaikkiin tuli samat sanomalehdet ja vielä aikakausilehdet päälle. Nyt tilaamme vain yhden kutakin ja kierrätämme keskenämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Se onkin viisautta, lehtienkin kierrätys. Nyt tuntuu, että paperia tulee niin vähän, että täytyy varmaan lähteä kyliltä pyytelemään sanomalehtiä nuohoojaa varten, joka tulee joskus loppuvuodesta :))

   Poista
 4. Voi pojat! Ny o nykyaikast meininki! Minä en voi luopua perinteisestä paperikalenterista, työn vuoksi. Ja samaan kalenteriin pitää kirjata omat menot, kahdesta kalenterista ei tuu kuin ongelmia. Ja mieluusti tartun kynään ja paperiin kun pitää tehdä muistiinpano. Vaikka puhelimeen se olisi nopsa vain sanella. Hassu minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Minä olen luopunut paperikalenterista jo muuten, paitsi keittiön pöydällä on sellainen yhteinen, johon merkitään sellaiset asiat, jotka puolisonkin on hyvä tietää. Muuten käytän kännykän kalenteria. Siinä kun näkyy kalenteri heti etusivulla, niin ei pääse kovin äkkiä mikään asia ohi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!