lauantai 28. toukokuuta 2022

Vesan kristallikruunun alla


Tuli lähdettyä sitten kevätretkelle Töysän Tuuriin, Keskisen kyläkauppaan ja Onnentähti-hotelliin yöksi. 

Matkalla piti kinastella siitä, ollaanko käyty hotellissa yöpymässä aikaisemmin kerran vai kaksi. Isännän mielestä kerran ja minun mielestäni kaksi ja kumpikin oli mielestään oikeassa. Mutta minä olen oikeasti oikeassa.

Helatorstaiaamuna ajettiin vielä noin tunnin ajomatka Isännän lapsuuden asuinsijoille Etelä-Pohjanmaalle tapaamaan sukulaisia. Siellä olikin enemmän porukkaa paikalla kuin osattiin odottaa. 

Veljekset Keskisen kyläkauppa on ollut legenda jo vuosikymmenet. Alkuperäinen liikeajatus on vuosien mittaan varmaan muuttunut, mutta aina se vaan vetää väkeä. Sen alkuperäinen kyläkaupan julkisivu ja sisäänkäynti on säilytetty, vaikka ympärille on rakennettu vaikka mitä. Keskelle peltoja on ollut hyvä laajentaa ja rakentaa lisää. 

Nykyään siellä löytyy aina vaan enemmän myös viihdetarjontaa ja monenlaisia tapahtumia. Hotelli on täyteen buukattu ainakin Seinäjoen Tangomarkkinoiden aikaan. Yhtenä vuonna oltiin varaamassa sieltä majoitusta kyseiselle viikonlopulle jo varhain keväällä, mutta se oli silloin jo täyteen varattu.   

Hotelli on huikeasti sisustettu ja huoneet ovat isoja. Tilaa ei ole tarvinnut säästellä. Hotellihuoneissa on ihan turhan takia umpipuisia säilytystiloja ja kalusteita, joita tuskin koskaan yhden yön yöpymisessä edes käytetään. Mutta ne antavat arvokkuuden tuntua. Kylppärikin on varmaan tuplasti suurempi kuin monissa ulkomaisissa turistirysissä, missä tilaa on niukasti käytettävissä. 

Siitä tulikin mieleeni eräs kesäretki Pariisiin vuonna 2011 entisen koulukaverini seurassa. Valitsimme edullisen majoituksen pienestä hostellista vähän syrjempää keskustasta. Kylppäri oli niin pieni, että suihkussa piti seistä tietyssä kulmassa, että siellä mahtui ylipäätään olemaan. Säästösyistä suihku oli säädetty sammumaan noin puolen minuutin välein. Se oli vähän ”haastavaa” esimerkiksi hiuksia pestessä. Piti sitten seistä niin, että sai perskannikalla tyrkättyä suihkun nappulaa aina, kun vesi lakkasi virtaamasta.

Tavarapuoti on niin suuri, että jos ei pidä varaansa, niin sinne voi helposti eksyä. Myytävä tavara ei ole mitään tokmannityyppistä, vaan oikeasti ihan laadukkaita ja merkkivaatteita ja kaikkea mahdollista. Tavarapuodin kyljessä on erillinen Marimekko-liikekin. 

Ulkona on pienempiä erikoisliikkeitä pienemmissä rakennuksissa. Lisäksi meille uutena oli parkkipaikalle ilmestynyt hirmuisen iso kuplahalli, jossa oli Muoti Outlet-myymälä. Jos aikoo mennä Keskiselle ostoksille, kannattaa ensin katsoa läpi ne pikkuliikkeet ja muotioutlet, ennen kuin menee ”pääkauppaan” eli Tavarapuotiin. Ostin nimittäin sieltä Vilan neuletakin hintaan 29,90€ ja sama takki oli outletissa myynnissä 20€:lla. Ravintolavalikoima on laajentunut sitten viime näkemän. Burgereita saa suunnilleen joka paikasta, mutta löytyy myös pizzoja ja pihvejä ja salaatteja. Pihalla on lisäksi Kotipizza ja Subway. 

Tuurin reissuun voi hyvin yhdistää päiväreissun Alahärmän Powerparkkiin, joka on huima huvipuisto 160 hehtaarin alueella. Netin mukaan sinnekin on noussut suorastaan ”kauppakatu” ja hotellimajoitusta. Ja on sinne tehty raviratakin. Silloin kun itse kävimme siellä lasten ollessa noin kymmenvuotiaita, ei vielä ollut muuta kuin uudehko huvipuisto ja karting-autorata. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
8 kommenttia:

 1. Onpa hauskasti överi kristallikruunu tuossa aloituskuvanasi. Joskus lähellä lomaillessamme kävimme noissa Kyläkaupan pihan pikkuputiikeissa. Silloin ei Muoti Outlet -myymälää vielä ollutkaan. Sehän vaikuttaa paikalta, josta voi tehdä hyviä löytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Hotelli oli yhtä överiä muualtakin. Paitsi respa ja aamiaiskahvila olivat muuhun verrattuna ihan "normaaleja" tai jopa vaatimattomia. Tuollaiset kristallikruunut on kaikissa hotellihuoneissa. :) Kyllä sieltä löytöjä tekee, jos on aikaa ja kärsivällisyyttä etsiä.

   Poista
 2. On tullut käytyä kerran keskisen kaupassa, siitä on nyt aikaa, sitä tavaran paljouttahan siellä on, onkohan siellä vielä se säiliö jossa on miljoonan edestä pennejä, ? minulla on kuvakin siitä säiliöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on säiliö täynnä pennejä, mutta niitä on 1 000 000 kpl, ei miljoonaa rahassa. Tuo määrä on 10 000 markkaa. Eli ei kahtakaan tonnia euroissa.

   Poista
 3. Mun vanhemmilla oli aikoinaan Kuortaneella kesäasunto, joten tuolla tuli jo pikkulikkana käytyä heidän kanssaan. Meininki oli kyllä varmaan nykyiseen verrattuna todella pienimuotoista, mutta vetonaula se oli silti jo silloin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyläkauppa oli varmaan silloin edellisen sukupolven omistuksessa. Vesahan sen on pistänyt "soimaan" keksimällä uusia keinoja ihmisten houkuttelemiseksi miljoonapilkistä ja missikisoista lähtien. Kävimme siellä helatorstain aattona ja helatorstaina ja oli kyllä todella hiljaista. Mutta se johtui varmasti ajankohdasta. Kesäaikaan siellä on varmasti taas kuhinaa, kun loma-aika alkaa.

   Poista
  2. Näinpä. Eikä silloin puhuttu mistään "kyläkaupasta", vaan "Keskisestä" - ja kaikki ainakin eteläisellä Pohjanmaalla tiesivät paikan. Kummasti sieltä löytyi jo silloin tavaraa, jota ei muualta saanut, aikamoinen paratiisi se oli jo aikoinaan kymmeniä vuosia sitten.

   Poista
 4. Nyt siellä on vetonaulana varmaankin se, että valikoima on niin tolkuttoman laaja. Sieltä saa melkein mitä vaan. Ja toisaalta sekin, että sieltä tekee löytöjä. Jotain ihan merkkivaatteitakin löytää varsin edullisesti. Jos asuisin lähempänä, kävisin varmasti useamminkin. Tavallaan hyvä, että se on noinkin kaukana kotoa, niin ei tule käytyä liian usein.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!