torstai 10. syyskuuta 2020

Kiinalainen idea ruokahävikin vähentämiseen


Kiinalaiset ovat kyllä "innovatiivista" porukkaa. Lehtijutussa kerrottiin, kuinka kiinalaisravintola oli lanseerannut käytännön punnita asiakkaat osana ruokahävikin vähentämiseen pyrkivää kampanjaa. Pihviravintola pyysi asiakkaita nousemaan vaa'alle ja syöttämään tietonsa sovellukseen, joka sitten suositteli annosvaihtoehtoja asiakkaan painon ja ruoan kalorimäärän perusteella.

Ravintola oli saanut osakseen mittavan arvosteluryöpyn eikä turhaan. Kuka tuonne nyt edes syömään menisikään, jos ensimmäisenä joutuisi puntariin.

Tätä ideaa voisi kehitellä toisesta näkökulmasta. Asiakkaiden sijasta buffet-ravintolassa punnittaisiin se ruoka, minkä asiakas on kasannut lautaselleen ja annoksen hinta määräytyisi kilohinnan mukaan. Jossain näin jo varmaan tehdäänkin. Silloin ei tulisi kasattua lautaselle liikaa ruokaa eikä varsinkaan sellaista mitä ei sitten haluakaan tai jaksa syödä. Ruokahävikki vähenisi aivan varmasti.

Kyllähän tästäkin joku taas pahoittaisi mielensä. No entäs santsaaminen sitten? Miten se laskutetaan? No uusi lautanen käteen ja uusi punnitus, eihän se sen kummempaa ole. Maksaminen voitaisiin hoitaa itsepalvelukassoilla kuten isommissa marketeissa. Ja henkilökunnasta yksi vahtimaan, että kaikki maksavat eivätkä tee vilunkia. Ettei lihapullia ja perunamuusia päädy taskuihin ja käsilaukkuihin lautasen sijasta.

Ongemallisinta tämä olisi varmaan ravintolayrittäjälle, jonka tulisi osata laskea kilpailukykyinen kilohinta, joka sitten kattaisi kulut ja jotain jäisi viivan allekin. Vaan eihän sekään mitään rakettitiedettä ole. Osataan ne hinnat nytkin laskea.

Kuvat: Pixabay
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.

2 kommenttia:

  1. Jollain laivalla tai autolautalla on Suomessakin tämä kilohinta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule, kun mietin tätä itsekin, että olenko nähnyt unta vai onko se ollut käytössä jossain Ruotsinlaivalla tms. paikassa joskus. Jotnkin alkoi tuntua tutulta...

      Poista

Kiitos kommentistasi!