keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Syyskuun tähtitaivas


Syyskuu tarjoilee tähtitaivaan näkymiä aina vain aiemmin illalla. Syyspäivän tasaus on tänä vuonna 22.9. jolloin Aurinko siirtyy eteläiselle pallonpuoliskolle ja Maa lähenee radallaan Aurinkoa. Tasauspäivänä valoisan ja pimeän aika ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkät.

Lue vuoden takainen juttu syyspäiväntasauksesta: Pysy vaan kallellaan, Maa

Syyskuussa voit yrittää hakeutua pimeään paikkaan bongaamaan Linnunrataa, jonka himmeä valovyö leikkaa taivaan koillisesta lounaaseen. Lähiseudullasi olevia hyviä pimeitä bongauspaikkoja voit kurkata tästä linkistä: Taivaanvahti

Planeetoista helposti paljain silmin nähtävät Mars ja Venus näkyvät aamutaivaalla, Mars etelässä ja Venus idässä. Iltataivaalla etelästä matalalta horisontista löytyvät Saturnus ja Jupiter.

Syksystä joulukuun alkuun tähtitaivas on samassa asennossa pimeän tullessa. Tähtitaivaan asento muuttuu kiertyessään näennäisesti taivaannavan ympäri, mutta pimeä tulee aina vain aikaisemmin.


Syyskuu on hyvää aikaa bongata Kuun maatamoa. Otollisin aika on ennen ja jälkeen uusikuuta (17.9.), jolloin Kuun sirppi on pienimmillään. Tällöin Kuusta katsottuna Maa näkyy täysimaana ja Maan ilmakehästä heijastuva valo valaisee Kuun pimeän puolen, Maan oman varjon. Voit siis nähdä Maan varjon Kuun pinnalla. Tämän ilmiön nähdessään ei ehkä ole tullut ajatelleeksi mistä on kyse ja miten se syntyy. Kuun sirpin lisäksi näkyy siis Kuun loppuosa himmeänä, ehkä hieman punertavana. Kannattaa yrittää tsiikailla maatamoa.

Öiseen aikaan voi myös yrittää kuulostella yömuuttajalintuja äänten perusteella. Kaksi kolmasosaa noin 250 muuttavasta lintulajista on yömuuttajia. Yksi selkein vain yöllä muuttava lintulaji ovat rastaat. Arktiset hanhet muuttavat myös Etelä-Suomen yli öiseen aikaan. Petolinnut taasen muuttavat lähes kaikki päivällä. Yömuutto tapahtuu tähtitaivaan asennon ja maapallon magneettikentän avulla.

Lue myös juttumme muuttolinnuista: Ma rukoilen, ma pyydän: palatkaa.

Revontulia on mahdollisuus nähdä syyspäivän tasauksen aikaan, vaikka juuri nyt Aurinko ei ole aktiivisimmillaan revontulien näkymisen kannalta.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

  1. Pimeydessä on se hyvä puoli, että kaukaiset valot näkyvät selkeämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kyllä vaan ja pienemmät kohteet pääsevät parrasvaloihin eikä vain suuret ja tutuimmat "starat". Tähtikirkkaita iltoja ⭐⭐⭐

      Poista
  2. Meillä täällä mökillä on niin pimeää että tähtitaivasta voi katsella jos vain sellainen on. Yhtenä yönä kurkkasin ulos ja näin monta kuuta rinnakkain. Jännä ilmiö. Ihmeellistä nuo lintujen yömuutot. Olen joskus katsonut televisiosta jonkin ohjelman siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olet varmaan nähnyt Kuun vierellä sivukuita. Kuun valo heijastuu ilmakehässä leijuvien jääkiteiden läpi. Tämä on haloksi kutsuttu ilmiö. Tavallisimmin se näkyy renkaana Kuun (tai Auringon) ympärillä. En ole koskaan nähnyt oikein kunnollista sivukuuta, vaikka aika kovasta tiirailen tähtitaivasta. Sivuaurinkoja olen nähnyt monta kertaa.
      Lintujen muutto on kyllä jotenkin niin huiman hienoa ja ihmeellistä ettei sitä oikein voi käsittääkään. Ja paras muuttoaika alkaa olla pian käsillä. Kurkiauroja odotellessa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!