lauantai 8. elokuuta 2020

Täytetyt jauhelihapihvit


Työpaikan lähellä olevassa uudehkossa lounaspaikassa oli tarjolla cheddartäytteisiä jauhelihapihvejä. Kaikki muukin ruoka siellä on tosi maukasta ja niin olivat myös jauhelihapihvit ja ilmeisesti paikanpäällä tehtyjä kaiken lisäksi. Muutenkin lounaspaikka poikkeaa edukseen monesta muusta syöttölästä, joissa ei panosteta ruoan makuun sen enempää kuin ulkonäköönkään.

Reseptiä en tietenkään heiltä saanut enkä edes pyytänyt, vaan aloin väsätä pihvejä itse ihan vaan perinteisellä tyylillä. Jauhelihaksi valitsin 700g hyvännäköistä vähärasvaista (10%) naudan jauhelihaa sekä 400g yhtä hyvännäköistä possun jauhelihaa, rasvaa 12%. Tähtäsin kiloon, mutta tuossa on vähän reilusti, kun pakkauskoot sattuivat olemaan edellä mainitut. Ehkä jauheliha olisi saanut olla rasvaisempaakin.

Kun eläinrasvojen käyttöä pitäisi vähentää, valitsin tavallisen kerman/kermaviilin sijasta kasvipohjaisen fraiche -valmisteen, joka on tietenkin laktoositon. Myös täytteeksi tuleva (mustapippurilla terästetty) cheddar-juusto on laktoositon. Tavallinen kermaviili olisikin ehkä ollut parempi tässä, mutta kunhan nyt piti uteliaisuuttaan päästä kokeilemaan tuota kasvipohjaista. Ainakin se on vähärasvaisempaa.


Kaksi kananmunaa (kolmekin voi laittaa), puoli desilitraa gluteenittomia korppujauhoja, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, mustapippuria, paprikajauhetta ja suolaa. Sekoita mausteet, korppujauhot ja kananmunat fraiche-valmisteeseen. Anna korppujauhojen turvota puolisen tuntia. Lisää tilkka vettä tarvittaessa.

Nämä kaikki huolellisesti sekaisin (ei kuitenkaan pidä sekoittaa liikaa, ettei sitkisty) ja jääkaappiin tunniksi, jotta maut tasaantuu.


Muotoile pihvit kostean leikkuulaudan päällä lusikkaa apuna käyttäen. Piilota pihvin sisälle juuston palasia (paljon) ja peittele ne pihvin sisään. (Ylläolevassa kuvassa on juustoa ihan liian vähän.) Paista pihveihin ruskea pinta paistinpannulla. Älä kääntele/liikuttele pihvejä pannulla turhaan, etteivät ne murenisi. Laita pihvit voidellun uunivuoan pohjalle ja uuniin jatkokypsymään 175C, noin 30-45 min.

Täytteenä voisi mieluummin käyttää jotain muuta pehmeämpää juustoa, vaikkapa sinihomejuustoa.

Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat.
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Uuniin menossa.

2 kommenttia:

  1. Namskis. Nämä lähtee kokeiluun :)

    VastaaPoista
  2. Juu ja kokillahan on aina lupa soveltaa. Mitään ohjetta ei tarvitse noudattaa ihan kirjaimellisesti, paitsi "pakollisten kuvioiden" osalta. Täytteeksi voisi kokeilla vaikka aurinkokuivattua tomaattia. Ja sitä homejuustoa. Vaikka yhdessä. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!