tiistai 28. heinäkuuta 2020

Kaikkien aikojen lohikeitto


Lähikaupassa on viime aikoina ollut tarjolla villilohta. Taisi olla jopa edullisempaa kuin merilohi tai ainakin suunnilleen samoissa hinnoissa. Innostuin kokeilemaan villilohta, koska tuskin siinä on ainakaan mitään antibioottijäämiä. Kun aloin tutkia netistä onko kasvatettu lohi vai villilohi turvallisempaa syötävää, ei siitä tullut hullua hurskaammaksi. Toisessa on antibioottijäämiä ja toisessa ympäristömyrkkyjä.

Jo aikaisemmin tein villilohta uunissa, mutta nyt oli keiton vuoro. Koskenlaskija on laktoositonta ja kun käytät sen lisäksi laktoositonta maitojuomaa, tulee keitosta kermaisen oloinen, vaikka siinä ei ole kermaa eikä laktoosia.

Määrät ovat suuntaa-antavia. Kokki saa soveltaa.

400-500 g (villi)lohta kuutioina
10 keskikokoista uuden sadon perunaa
2 kesäporkkanaa
2 kevätsipulia varsineen (purjosipulikin käy)
1prk Koskenlaskija Ruoka, maustamaton (laktoositon)
laktoositonta maitojuomaa
(suolaa)
kalamaustetta
kalaliemikuutio
kuivattua tai tuoretta tilliä
(muutama kokonainen maustepippuri)

Kuoritut ja lohkotut perunat ja porkkanat keitetään niukassa vedessä, jossa on liuotettu kalaliemikuutio. Kalamausteen voi myös laittaa. Kun kasvikset ovat puolikypsiä, laitetaan mukaan viipaloidut sipulit ja lohenpalat kypsymään. Lisätään tilli ja kokonaiset maustepippurit maun mukaan. Keitetään vielä viitisen minuuttia. Sekoitetaan joukkoon Koskenlaskija ja sen verran maitoa, että liemen määrä ja ”viskositeetti” on sopiva. Kuumennetaan, mutta ei enää keitetä. Omassa keitossani ei ollut pippuria lainkaan. Laita pinnalle pari nokaretta voita.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

5 kommenttia:

  1. Löysin sattumalta blogiisi ja kivan blogin löysinkin joten jäin lukijaksi saman tien ja kirjaan sinut lukija listalleni. Ihania reseptejä laitoit heti. Minulla tuli molemmista vesi kielelle. Kalaa syömme tosi paljon myöskin lohta joten keitto on kyllä varmasti hyvää. Tein sellaisen mutta siitä on jo muutama kuukausi aikaa. Uusi pitäisi laittaa tulemaan. Tattipiirakka on myös varsin mieluinen meidän pöydässä ja gluteenittomia teen myös itse paljon kun on kävijöitä joilla on tähän tarvetta. Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Minulla on puutarha blogi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa lukijaksemme. Liitin sinunkin blogisi omaan luetteloomme. Blogin reseptit ovat usein gluteenittomia ja myös laktoosittomia, joitain vegaanisiakin on julkaistu, kuten tämäkin, joka varmasti maistuu muillekin:
      https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/07/kaikkien-aikojen-vegaaninen.html

      Poista
  2. Kiitän, tuo tieto maitojuomasta onkin ihan uusi minulle.

    Kokeiluun menee 🐟🐟🐟.

    VastaaPoista
  3. Minä laitan aina lohikeittooni hiukan kylmäsavulohta. Se tuo siihen paljon makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, se onkin hyvä idea. Olen laittanut kylmäsavulohta lohilaatikkoon. Pitää laittaa ensi kerralla sitä keittoonkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!