maanantai 4. toukokuuta 2020

Kätevä emäntä tekee kasvomaskin itse


Asiantuntijoiden näkemykset koronalta suojautumisesta muuttuvat koko ajan. Välillä kasvomaski on jonkun mielestä hyvä juttu yleisessä käytössä ja välillä taas suorastaan haitallinen. Koronaväsymys alkaa vähitellen käydä käpälään ja kohta alan toivoa, että joulupukki tai joku toisi heittoistuimen, millä pääsisi takaisin aikaan ennen koronaa. Tai ehkä mieluummin aikaan jälkeen koronan, mitä se sitten ikinä onkaan.

Kiinalaisethan maskeja ovat käyttäneet  "maalimansivu", eikä tuosta suurempaa haittaa ole tuntunut olevan. Monissa Euroopan maissa kasvomaski on määrätty jo pakolliseksi esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.

Netistä löytyy maskin tekoon ohjeita muun muassa Marttaliiton sivuilta. Tarvitaan palanen (24cm x19cm) sopivaa puuvillakangasta, jonka voi pestä 90C asteessa. Esim. lakanakangas käy hyvin. Sakset, mittanauha, nuppineuloja, ompelulankaa ja ompelukone.

Eipä ollut kummoinen homma tämä. EA sovelsi marttojen ohjetta vielä vähän yksinkertaisempaan muotoon. Kasvomaskin prototyyppi valmistui alle puolessa tunnissa ja tuohon sisältyi jo vähän turhaakin ompelemista. Materiaalina käytin lakanaa, johon oli ilmestynyt reikä käytön kannalta epäoleelliseen kohtaan. Sen reiän vuoksi tämä lakana uhrattiin nyt koronan alttarille. Ompeluvaje tuli korjattua samalla, vaikka sitä harvoin ilmeneekin.

Puolivalmiit kiinnitysnauhat leikkasin lakanan molemmista päistä lakanan päärmeistä. Ne olivat sen verran leveät, että taitoin ne kaksin kerroin ja ompelin reunat yhteen. Tämä oli se edellä mainittu tarpeeton vaihe. Mutta lopputulos on näin siistimpi. Iltapäivällä ompelin vielä toisen maskin, siitä tuli hitusen pienempi. Hoksasin, että hulpioreunoistahan saa leikattua vallan hyvät ja ohuemmat kiinnitysnauhat. Ja tuota hulpioreunaahan lakanassa riittää monta metriä. Itse lakanasta saa vielä tehtyä maskit vaikka koko perheelle. Ei tästä ompelutyöstä yläkoulun aikainen kässäopettajani neiti Kantola kymppiä antaisi. Eikä maskin tarvitse mitään "otkotyyriä" (ransk. haute couture) olla muutenkaan. Kunhan ajaa asiansa. No, jos ei muuta niin ainakin sen, ettei kauppareissun aikana tule kaivettua nenää.😁

Henki kulkee tyydyttävästi eikä linssit mene huuruun, vaikka kangas on kaksinkertainen. Eihän tällaista missään puolimaratonilla pidetäkään. Ja mikä parasta, tätä maskia voi käyttää useampaan kertaan, kun aina käytön jälkeen pesee sen 90C asteessa tai kiehauttaa pesuainevedessä kattilassa ja huuhtoo haalealla vedellä sen jälkeen 2-3 kertaan.


Alkutilanne

Vähän silitystä välillä

Päärmeet irtileikattuna

Reunojen ompelua. Oranssi väri johtuu valaistuksesta. Kangas on valkoinen.
Reunat kiinniommeltuina

Kiinnitysnauhat ommeltuina reunoihin.


Alareuna ylettää aika pitkälle kaulaan asti, mutta se ei haittaa. Parempi niin. Kaupassa herkkuja katsellessa valuu kuolat maskiin....

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvin ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Ei kaupallista yhteistyötä.
Lähde: martat.fi
Blogin linkkiä ja postauksen linkkiä saa jakaa.

3 kommenttia:

  1. Voi että, olet tosiaan kätevä emäntä. Hieno maski. Minulla on peukalo keskellä kämmentä. En osaa mitään käsitöitä. Ala-asteella neuloin vuoden lapasia. Tuo on totta, että maskeista annetaan vaihtelevia suosituksia. Minä en käytä maskia, kun on niin vaikea hengittää sen kanssa. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Tämä oli helppo tehdä. Tein tämän "prototyypin" ihan siltä varalta, että yhtäkkiä kangasmaskin käyttö onkin hyvä idea tai peräti pakollista. Pitäisin sitä täysin mahdollisena.

    VastaaPoista
  3. Loistavaa! Onnittelut kätevistä käsistä!

    Joissakin Aasian maissa on tosiaan käytetty maskeja aina ja niiden tarkoitus on suojata kanssaihmisiä, jos itse on flunssainen. Maskien ongelmahan liittyy siihen, ettei niistä ole apua, ellei vaihda/pese niitä riittävän usein. Pahimmassa tapauksessa pöpöt kerääntyvät joukolla kasvojesi äärelle ja pitävät kunnon kekkerit.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!