tiistai 18. helmikuuta 2020

Värikäs broileri-kasviskeitto, gluteeniton ja laktoositon


Kaikkien aikojen värikäs ja maukas broilerikeitto vähän tuunattuna. Resepti on peräisin Erikoisen Asiantuntijan 1990-luvun reseptivihkosta:


1/2 tl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ruokakermaa
1/2 dl persiljasilppua
1/2 tl mustapippuria
tuoretta basilikaa silputtuna
1 1/2 dl punaisia linssejä
8 dl kanalientä
50g voita
pieni pala selleriä
2 porkkanaa
2 (puna)sipulia
50g pekonia
2 kalkkunanfileetä




Tässä on valmistettu tupla-annos ja siinä on käytetty ohjeesta poiketen kalkkunan tilalla 550g pintamaustettuja ohuita broilerinfileitä sekä vehnäjauhojen tilalla gluteenittomia jauhoja ja laktoositonta ruokakermaa sekä laktoositonta rasvaa paistamiseen voin tilalla. Lisäksi kokki on jo muinaisella 1990-luvulla lisännyt keittoon yhden punaisen paprikan ja vihreitä oliiveja. Tuplamääräisenä tehtynä keittoa tulee noin kolme litraa.

Punaisia linssejä liotetaan tunnin verran ennen käyttöä kylmässä runsaassa vedessä ja sitten ne vielä huuhdellaan pariin kertaan. Suolan jätin kokonaan pois, koska kanaliemessä sekä pintamaustetuissa broilereissa ja oliiveissa on suolaa. Persiljan ja basilikan laitoin keittoon kuivattuna versiona. Persiljaa noin ruokalusikallinen ja basilikaa puoli ruokalusikallista. Tuoreista aineksista voi tulla parempaa.

Kanaliemi valmistetaan kattilassa kanaliemikuutioista. Liotetut linssit laitetaan kanaliemeen kypsymään. Pienemmäksi pilkotut broilerit ja pekonit ruskistetaan pannulla. Kuoritut ja pilkotut vihannekset freesataan pannulla (paitsi paprika). Ruskistetut broilerit ja pannulla pehmennetyt kasvikset kattilaan ja keitetään noin 15 minuuttia. Kuutioitu paprika ja puolitetut oliivit lisätään. Keitetään vielä viisi minuuttia. Keitto maustetaan ja lopuksi lisätään ruokakerma, johon jauhot on sekoitettu. Kypsennetään vielä pari minuuttia hyvin sekoitellen, jotta suurus kypsyy. Linsseillä on taipumus painua kattilan pohjaan.

Ohjetta voi kokki tuunata mielensä mukaan. Jos ei halua keittoon niin paljoa ”sattumia”, voi kasvikset aluksi kypsentää ja soseuttaa pienen kanaliemitilkan kanssa. Paprikan ja oliivit voi jättää pois ja sipulin voi vaihtaa sipulijauheeseen tai -rouheeseen. Juurisellerin tilalla voi kokeilla myös varsiselleriä. Pekonin voi jättää pois ja ruokakerman vaihtaa koskenlaskijaan, jos haluaa kevyemmän version. Maustamatontakin broileria tai vaikka broilerin jauhelihaa voi käyttää ja maustaa keiton kokonaan mielensä mukaan. Linsseistä saadaan keittoon ruokaisuutta antavaa proteiinia ja ne katoavat keiton sekaan niin, ettei niitä nirsotkaan syöjät ja syöjättäret välttämättä edes huomaa.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä Valio /Erikoiset Asiantuntijat
Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!