maanantai 17. helmikuuta 2020

6:15 AM -metodi



Trendejä ja metodeja tulee ja menee. Tällä hetkellä yksi pinnalla olevista trendikkäistä metodeista on kanadalaisen johtamisvalmentaja Robin Sharmanin 5 AM. Michelle Obama ja Oprah Winfrey hehkuttavat tämän asian puolesta, samoin Applen Tim Cook.

Kyseessä on ihannoitu aamuvirkkuus huippuunsa viritettynä. Nouset siis virkeänä aamuviideltä - saat tunnin omaa aikaa virittäytyä päivään haluamallasi tai tarvitsemallasi tavalla (torkkumista ei lasketa) - juo kahvit, joogaa, venyttele, lue lehti rauhassa, katso aamu-uutiset.

Pointti on se, että päivä alkaa rauhallisesti ja omassa rauhassa, mutta aika käytetään tehokkaasti johonkin omaan juttuun panostaen. Ei siis kotitöihin, someen tai työsähköpostin lukemiseen.

Aamuvirkkuja on ihannoitu kautta aikain ja ihannointi lienee osin perua niiltä ajoilta, kun maatalousyhteiskunnassa hommat piti aloittaa ennen kuin kukko ehti kiekaista tai kana pyöräyttää munan.

Psykologi Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta kuitenkin muistuttaa, että ihmiset ovat luontaisesti aamu- tai iltavirkkuja ja väkinäinen toiseen muottiin pakottaminen radikaalisti ei tee ihmisestä yhtään sen parempaa tai ainakaan menestyjää vain heräämisajankohdasta johtuen. Omaa vuorokausirytmiään voi Sallisen mukaan hienovaraisesti ja pikkuhiljaa muokata toivottuun suuntaan. Tärkeämpää jaksamisen kannalta on, että vuorokausirytmi olisi jatkuvasti ja tylsästi päivästä toiseen samoissa raameissa. Rytmin muutokset rasittavat enemmän kuin myöhään nukkuminen säännöllisesti.



Suomalaisista aamuvirkkuja on lähes puolet, iltavirkkuja vain joka kymmenes. No, entäs loput sitten? Uusi termi: he ovat päivävirkkuja eli siltä väliltä.

Kyllä itsellenikin on iskostunut mielikuva aamuvirkun ahkeruudesta ja pitkään nukkujan laiskuudesta. Vaikka ei kai sitä oikeasti voi noin vain yleistää.

Sallinen myös kannustaa tämän tehotunnin ajankohdan miettimistä vaihtoehtoisesti vaikka keskelle päivää.

Tehotunnin isä Sharman vannoo aamun voimaan, viikon jokaisena päivänä.  Sallinen taas ajankohdan valintaan itselle sopivaksi ja tehotunnin viettoon vaikka kerran viikossa. Jotenkin tuntuu, että luotan Sallisen sanaan Sharmanin sijaan. Mikä itsestä tuntuu hyvältä, se kuulostaa parhaalta vaihtoehdolta.

Joka tapauksessa - olen tietämättäni ollut trendikäs jo vuosikausia. Kun lapset olivat pieniä, syötettäviä ja puettavia, ei jäänyt juuri omille toimille aamulla aikaa. Harmitti, kun kiire alkoi aamusta ja hopun tuntu jäi kroppaan koko päiväksi. Eräs ystäväni kertoi tuolloin, että herää joka aamu puoli tuntia muuta perhettä aikaisemmin. Ei tekemään heille aamupalaa, vaan syömään itse rauhassa oman aamupalan ja lukemaan sanomalehden. Nappasin ohjeen omaan käyttööni saman tien ja se on ollut yksi parhaista käyttöönottamista vinkeistä ikinä. Lapsista 2/3 on jo maailmalla ja kuopuskin tekee omat smoothiensa itse, mutta pidän kiinni tavastani. En nouse viideltä aamulla, vaan noin puoli tuntia ennen muuta perhettä, klo 6:15.

Oma aamu, oma rauha - siitä se päivä alkaa.




Ķuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Lähde: Me Naiset 5/2020, artikkeli "Voittajien joukkueessa", kirjoittanut Anna Wilkman

Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!