tiistai 25. helmikuuta 2020

Pelastetaan taloyhtiön asukkaat

Taloyhtiön hallituksen jäsen valvoo päivin öin, että asiat hoituvat niinkuin pitää.

Mitä isompi taloyhtiö, sitä suurempi todennäköisyys, että sinne osuu ainakin yksi jumalasta seuraava, pätevä ja kaikentaitava henkilö. Viksu ja vilmaattinenkin, ainakin omasta mielestään. Ja hänet on toki valittu myös hallitukseen, koska hän on alkuperäinen asukas, ja sillä saavutuksella tie hallituksen jäseneksi aukeaa automaattisesti, ilman muita avuja.

Hallitukseen valitun jäsenen tulisi edustaa kaikkia talon asukkaita tasapuolisesti ja kohdella heitä yhdenvertaisesti. Hallituksen jäsen ei voi eikä saa kaveerata kuppikunnissa puhumassa toisista talon asukkaista toisten talon asukkaiden kanssa, pahaa ainakaan ja viisautta häneltä olisi olla puhumatta tästä aiheesta mitään. Hänen tulee pysytellä erossa juoruista eikä varsinkaan itse kylvää niitä tai laittaa kuulemiaan juoruja eteenpäin. Vaikea tilanne, kun on niin mehukkaassa paikassa kuulemaan ja tietämään asioista himpun enemmän kuin talon muu tavallinen väki.

Hallituksen jäsen kuvittelee helposti ja pääsääntöisesti omaavansa taloyhtiössä niin sanottua normaalia asukasta enemmän valtaa ja oikeuksia. Hän kuvittelee joskus jopa omistavansa koko taloyhtiön tai ainakin käyttäytyy niinkuin omistaisi. Perusteeksi tähän omistajuuteen riittää paikka hallituksessa ja asuminen taloyhtiössä alusta asti, myös korkea tai korkeahko ikä lasketaan tässä asiassa eduksi.

Hallituksen jäsenellä on tarkat silmät ja hyvä kuulo. Luultavasti myös hyvä hajuaisti, ihmistuntemus, parasta laatua oleva elämänkokemus. Häntä tulee näidenkin ominaisuuksiensa vuoksi kunnioittaa, mutta hän ei kunnioita ketään. Tai heitä kyllä, näennäisesti, jotka lipovat häneltä sitä paikkaa himpun ristiselän alapuolella.

Hallituksen jäsen päsmäröi pihamaalla harava tai lumilapio kädessä suurin elkein samalla kun haluaa tulla nähdyksi ahkeroivana ja uhriutuvana marttyyrina, mutta samoin tein hän näin naamioituneena puuhasteluun, tarkkailee, jakaa ohjeistuksia, ilmeilee, osoittelee, nirpistelee ja näyttää suurimmaksi osaksi taloyhtiönomistajan elkein hapanta naamaa.

Taloyhtiön kevät- tai syyskokouksen lähestyessä hän ilakoi ja elämöi pihamaalla alvariinsa. Tarjoaa apuaan vanhemmille asukkaille ikkunan- ja pyykin pesuun ja samalla kalastelee valtakirjoja äänestystä varten varmistaakseen jatkon hallituksen jäsenenä.

Luoja meitä paratkoon joutumasta hallituksen jäsenen silmätikuksi. Siihen paikkaan pääsee helposti. Ei tarvita kuin lapsia, lemmikkieläimiä, soittoharrastus, autolla ajo ja sen pito pienen hetken ajan pihassa, musiikin kuuntelua tai ylipäätään oma elämä. Sitä kun ei hallituksen jäsenellä tunnu itsellään olevan. On vain taloyhtiön asiat. Joihin hänellä ei riitä edes vuosien kokemusten jälkeen osaamista eikä ymmärrystä.

Tuntuuko tutulta? Voit onnitella itseäsi, jos ei.


Taloyhtiön hallituksen jäsenen tulisi itse älytä siirtyä syrjään tehtävästään, kun aika on mennyt itsestä ohi tai kun tehtävään vaaditut, oikeat edellytykset eivät täyty.


Kuvat: Pixabay

Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!