lauantai 29. helmikuuta 2020

Maaliskuu alkaa!


Kevätpäivän tasauksen aikaan päivä on Utsjoella jo pidempi kuin Helsingissä. Utsjoella aurinko nimittäin nousee 21.3. klo 6.05 ja Helsingissä klo 6.18.

Maaliskuun 8. päivänä on kansainvälinen naistenpävä, johon liittyen blogissamme on erillinen postaus 6.3., joten ei naistenpäivästä tässä sen enempää. Minna Canthin päivä ja samalla tasa-arvon päivä 19.3. lisättiin liputuspäiväksi vuonna 2007.

Kevätpäivän tasaus on 20.3. klo 5.49. Silloin päivä on yhtä pitkä kaikkialla maapallolla ja aurinko paistaa päiväntasaajalla zeniitissä (= suoraan ylhäältä päin).

Suomen kansan kalenterissa 2020 on taas hyviä hoito-ohjeita muun muassa iho-ongelmiin.

Viljakkalassa on tiedetty jo varhain, että: "Pään ruvet paranevat, jos niihin sivellään sammakon kutua ja annetaan sen kuivua. Kuivuttua se pestään saunassa pois."

Perttelin suunnalta vinkataan, että: "Syylää poistetaan, kun syyläisiä paikkoja pestään uuninluutavedessä ja heitetään vesi länteen olkapään yli, eikä katsota sinne päin, mihinkä heitti."

Onneksi ei itsellä ole rupia päässä eikä syyliäkään. Eipä ole uuninluutaakaan. Sammakonkutua on joka kevät meidän  pihalammessa. Jos joku tarvitsee sitä pään rupiin, tervetuloa hakemaan, ennen kuin se menee variksille parempiin suihin. Varaukset postauksen lopussa olevaan kenttään.


Maaliskuussa tapahtunutta:

4.3.1628 Naantalin luostarikirkko tuhoutui tulipalossa ja koko kaupunki kärsi suuria vaurioita. Muuan aatelismies oli saanut tulipalon aikaan kirkon luona ampuessaan naakkoja.

10.3.1665 piti koko valtakunnassa alkaa käyttämään samanlaisia mittoja ja painoja.

16.3.1792 kuningas Kustaa III:ta haavoitettiin ampumalla oopperanaamiaisissa.

19.3.1675 Pohjanmaalla käytiin käräjiä hornassakäymisestä (?)

22.3.1837 Jyväskylä perustettiin.

Lähde: Suomen kansan kalenteri 2020, toimittaja Heli Jaakkola, Otava kirjapaino, Keuruu 2019

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat/Suomen kansan kalenteri 2020

Ei kaupallista yhteistyötä.



1 kommentti:

  1. Kiitos taas ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Olipa hassuja - mutta ehkä aikansa tiedettä - nuo iho-ongelmien hoito-ohjeet.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!