perjantai 28. helmikuuta 2020

Tillilihaa!!!


Jostain tulvi yhtäkkiä mieleeni makumuisto kouluajoilta ja päätinkin valmistaa sitä viikonlopuksi.
Nuoripari tuli käymään ja molempien ilme vakavoitui heidän kuullessaan sanan TILLILIHA. Itse tykkäsin koulussa ruoan mausta, mutta olihan se liha usein aikamoista purukumia. Juttu piileekin siinä, että tillilihaan käytettävää lihaa pitää kypsentää todella pitkään. Keittoaika pitää olla 3-4 tuntia. Ehkä muinoin koulukeittiössä ei ollut aikaa tai muita mahdollisuuksia esivalmistella ruokaa niin perusteellisesti ja mahdollisesti liha jäi vähemmälle keittämiselle.

Aamulla sitten ruokaostoksille paikalliseen Prismaan ja palvelutiskiltä silmäilemään naudanlihatarjontaa. Hyvin harvoin ostan naudan kokolihaa. Niinpä hämmästyin, kun lihatiskillä oli tarjolla vain pelkkää paistia, pihviä ja filettä. Ei ole kansalla pikkurahan puutetta, kun ei muita lihalaatuja kannata laittaa tiskiin tarjolle. Eihän lihakeittoa mistään pihvilihasta tehdä. No, karjalanpaistilihoista syntyy jonkinlainen lihakeittokin.

Tähän ruokaan tarvitaan naudan etuselkää tai lapaa. Siispä kelmulihahyllylle, "rahvaan" puolelle tarjontaa tutkimaan. Vanhan liiton kokkina haluan tietää mitä ruhon osaa tarvitsen ja ostan. Minkään sortin paisti, pihvi tai suikale ei tähän käy. Tai käy tietysti, mutta taloudellinen perheenemäntä käyttää edullisempaa lihaa. Löytyi marinoitua pippuripihviä, nyhtönautaa, ties mitä tomahawk steakia ja keittolihakuutiota. Mutta ei juurikaan muuta runsaiden suikalepakettien lisäksi. Lopulta löysin koko marketin ainoat kaksi pakettia luutonta naudan keittolihaa.

Oheinen ohje on HK:n sivuilta ja toteutin sen tuplamääräisenä.



Ainekset 

(6 annosta)
  • n. 1 kg HK Naudan rinta, luuton tai HK Naudan etuselkä
  • n. 1 l vettä
  • 1 porkkana paloiteltuna
  • 1 sipuli paloiteltuna
  • 2 valkosipulinkynttä rikottuina
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 kpl kokonaisia valkopippureita
  • 2 tl suolaa
  • 5 kpl tillinvarsia (lehdet käytetään kastikkeeseen)
Kastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl siivilöityä lihan keitinlientä
  • 2 tl sokeria
  • ½ tl valkopippuria myllystä
  • 1 pienehkön sitruunan mehu
  • 1 nippu tillinlehtiä hienonnettuna
  • (1 tl suolaa)

Valmistusohje


 (n. 4 h )

Huuhtele liha kylmällä vedellä ja laita se suurehkoon kattilaan. Peitä liha kylmällä vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle kerääntyvä vaahto pois reikäkauhalla. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää joukkoon loput keitinliemen ainekset.

Anna kiehua hiljalleen 3-4h, kunnes liha on täysin mureaa. Nosta liha jäähtymään ja kuutioi se n. 3x3cm paloiksi. Siivilöi liemi kastiketta varten.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Anna seoksen kypsyä muutama minuutti, mutta älä ruskista. Sekoita joukkoon kuuma liemi pienissä erissä koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon lihakuutiot, sokeri ja valkopippuri. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia, välillä sekoittaen.

Lisää aivan lopuksi sitruunanmehu sekä tilli ja tarkista suolan riittävyys. Tarjoile tillilihan seuraksi keitettyjä kuoriperunoita.

Lopputulema oli, että edellä mainittu nuoripari pakeni tillilihaa toiseen anoppilaan, jossa saivat lounaaksi jotain muuta. Toinen nuoripari poikkesi ohikulkumatkallaan lainaamaan erästä esinettä ja heille tuli tilliliha eteen yllättäen ja pyytämättä, niin kuin faxit entiselle pääministerille. Tykkäsivät kuitenkin. Ennen pöytään istumista tytär kurkisti kattilaan ja arvuuteltiin, että mitä ruoka mahtaa olla. ”Kalakeittoa”, kuului vastaus. Onhan se kieltämättä vähän kalakeiton näköistä. Oli kuitenkin itsekseen ihmetellyt kiehumassa olleita perunoita ja uunijuureksia.



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä Prisman, HKn tai muiden kuvissa ja teksteissä mainittujen tuottajien kanssa.
Kuvien ja blogitekstin kopioiminen ja muu käyttäminen sellaisenaan ilman lupaa on kielletty. Reseptin kopioiminen ja käyttäminen sekä blogilinkin jakaminen on sallittua ja suositeltavaa. Kiitos yhteistyöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!