perjantai 13. joulukuuta 2019

Vegetarismin edelläkävijät


Vegetarismi eli kasvissyönti. Lyhyesti: Vegetaarinen ruokavalio ei pidä sisällään lihaa eikä kalaa, mutta sallii pääsääntöisesti eläinkunnasta peräisin olevien tuotteiden käytön, kuten kananmunien ja maidon. Pecto-lakto-ovo -etuliitteet kertovat sallivuuden rajat. Erilaisia koulukuntia esiintyy ja eri aikakausilla "säännöt" ovat vaihdelleet.

Henning Mauritz Karström (1899 - 1989) oli suomalainen biokemisti, joka yhdessä A.I.Virtasen kanssa oli kehittämässä AIV-rehua. Sittemmin, osin uskonnollisista syistä Karströmin kiinnostus tiedeuraan alkoi vähetä ja hän toimi uransa viime vuodet rehtorina kahdessa kristillisessä koulussa ja samanaikaisesti aktiviivisena kansanterveyden puolestapuhujana.

Karström painotti terveytemme olevan kallein aarteemme ja kehoitti varaamaan riittävästi aikaa uneen ja lepoon sekä ruumiinliikuntaan ulkona raittiissa ilmassa. Kelinmukainen pukeutuminen oli hänen mukaansa tärkeä terveystekijä. Lisäksi, hänen mukaansa, meidän tulee pitää huolta siitä, että meillä on aina hyvä omatunto ja iloinen mieli. Mutta kaikkein tärkeimpänä terveystekijänä hän piti ravitsemustamme.

Eläkkeellä ollessaan, vuodesta 1968 alkaen, Karström kirjoitti julkaisuja ravitsemusasioista sekä varoitti lihan, sokerin ja rasvojen vaaroista. Kohtuuteen hän kehoitti kaikessa syömisessä, syömään säännöllisesti sekä välttäämään välipaloja. Ruuan tulee hänen mukaansa olla yksinkertaista, maukasta, ravitsevaa ja terveellistä. Meidän tulisi syödä vain harvoja ruokalajeja joka aterialla.

Hän oli sitä mieltä, että me pohjoisissakin oloissa elävät tulemme hyvin toimeen kasvis- ja maitoruualla. Liharuoka ei ole välttämätöntä, vaan runsaasti käytettynä jopa vahingollista. Sokeria tulee käyttää kohtuudella. Yllättäin - tupakka ja kahvi ovat hänen mukaansa vaarallisia nautintoaineita. Hän totesi, että tupakan hehkumisen ja kahvin paahtamisen yhteydessä syntyy syöpää aiheuttavia aineita.

"Alkoholi on sangen hyödyllinen kemiallinen yhdiste esimerkiksi liuottimena ja polttoaineena, mutta niin pian kuin se valuu kurkusta alas on se yksinomaan kiroukseksi." Näin lausui Karströmin kollega ja ystävä A.I. Virtanen ja mitä teki Karström muuta kuin komppasi vieressä.

Toivonlinnan kylpyparantolan keittiötuotteista aikanaan tutuksi tullut Asta Bäckman valmisti terveellisiä  ja maukkaita kasvisruokia. Vaativan maun omaavan yleisön pyynnöstä syntyi teos "Kasvisruokia joka pöytään", jonka kolmatta painosta vuodelta 1959 nyt lueskelen. Kirjaa googlatessani huomasin, että ainakin Huutonetissä oli myynnissä 69. painos, painovuosi 2013. Harva ohjekirja kestää ajan hammasta näin mallikkaasti.  Lisää googlateessani löysin tiedon, että 1. painos on julkaistu vuonna 1958. Alkusanojen jälkeen kirjasta löytyy edellämainitun Karströmin palopuheet.

Mutta mihinkäs maukkaan ja ravitsevan kasvisruuan perusolemus olisi vuosien saatossa muuttunutkaan. Sama maittava perusraaka-aine, kasvis tai kasvikset ja muutama oheisraaka-aine veden, suolan ja mausteiden lisäksi. Meillä Pikku Kokki taannoin keitteli maukkaan maa-artisokkakeiton, jonka makua voi sanoa taivaalliseksi. Ja kas kummaa, lähestulkoon samoilla aineksilla keiteltiin maa-artisokasta keitto kirjan ensipainoksenkin aikoihin.

Linkki vuonna 2019 bongattuun ohjeeseen ja alla 1950-luvun ohje.

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/maa-artisokkakeitto



Reseptikirjassa huomio kiinnittyy vähäisiin raaka-aineisiin. Äkkiä silmäillessä näyttää siltä, että reseptien keskimääräinen raaka-ainemäärä on 4-8, vesikin on tässä jo mukana. Näin kasvisten oma maku pääsee esille vain muutamin lisukkein ja maustein, se on viisautta.

Mutta se, mikä minua suoraan sanottuna huvitti, oli asia, mikä tänä päivänä hieman ärsyttääkin. Postasimmekin aiheesta äskettäin:

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/kun-kasvi-tuli-lihaksi.html?m=1


Ja muistattehan mummon lapsuudenkodin naapurista. Varsinainen edelläkävijä!

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/06/mummo-lapsuudenkodin-naapurista.html?m=1

Osattiin sitä sitten ennenkin. Vai mitä mieltä olette. Huomatkaa vegetaarisen kinkun ohjeessa tälläkin hetkellä trendikäs lehtikaali.





Onko se lihan ja kalan kaipuu sitten silloinkin ollut olemassa, vaikka kasvisruuan perään haikailtiin ja sen paremmuutta julistetettiin.

Kohtuus kaikessa ja kaikkea kohtuudella! Kuuluu Erikoisten Asiantuntijoiden motto tässäkin asiassa.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Lähteet: Asta Bäckmanin Kasvisruokia joka pöytään ja Wikipedia

Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä K-ruoka / EAt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!