lauantai 14. joulukuuta 2019

Ihmeellinen inkivääri






Varhaisin makumuistoni inkivääristä on se, kun äidin kanssa leivottiin piparkakkuja. Niiltä hyviltä ajoilta, kun taikina tehtiin itse eikä haettu valmiina marketin pakastealtaasta. Olin oppinut, että yleensä kaikki makeaan leivontaan liittyvä tietää jo leivontavaiheessa jotain suussa sulavaa herkkua. Niinkuin esimerkiksi taikinakulhon kaapiminen, kun sai syödä loput sokerikakun taikinan jämät kulhosta. Kaikki mitä sai kaavittua, sai syödä. Joskus sai nuolla vatkaimen härpäkkeetkin. Namia.

Kerran piparitaikinan alustuksen aikaan, kun tarpeet jo olivat pöydällä, äiti pistäytyi jossakin ja makean himoissani ajattelin äkkiä napata jotakin herkkua suuhuni. Ja mitä tulikaan tehtyä, teelusikallinen jauhettua inkivääriä kielen päälle – ja äkkiä koko sotku ulos suusta. Siitä jäi, uskokaa huviksenne, sellainen makumuisto, että ei ole inkivääri paljon houkutellut.

Inkivääristä on tullut tätä nykyä trendikäs, moneen tapaan käytetty, mausteena parhaiten tunnettu voima-aines. Ja minäkin palasin inkiväärijuurilleni, tartuin inkiväärin juureen ja antauduin maun vietäväksi.



Tuttuakin tutumpi perusmaku sieltä löytyy, vaikka se olisikin kätketty hillokkeeseen, sokerin ja sitruunahapon taakse piiloon. Iskee tymäkästi eikä jätä arvailuja, kuka siellä koputtelee makuhermoa. Itse inkiväärihän se. Maku on niin takapotkuinen, että sen tunnistaa kyllä ja niin pitääkin.

Paluu inkiväärin juurille tapahtui inkiväärihillon kera. Yksi lempiaamupaloistani pitää sisällään kahvia, ruisleipää ja kreikkalaista jogurttia maustettuna inkiväärihillolla ja pähkinöillä. Monia inkiväärihilloja maistettuani vannon tätä nykyä Mrs. Bridgesin inkiväärihillon nimeen.



Mrs Bridgesin inkiväärihillon juuret ulottuvat sadan vuoden taakse erääseen brittiläiseen keittiöön, jossa Mrs Bridges ansaitsi elantonsa yläluokkaisen perheen keittäjänä. Aikamoinen keittelijä on ollut kyseessä, kun hän on isäntäväkensä pyynnöstä kirjoittanut reseptinsä talteen, muun muassa tämän inkiväärihillon ohjeen. Kuuleman mukaan hillo valmistetaan edelleen tällä samalla reseptillä ja hillopurnukan ulkonäkökin on hauskasti ajanmukainen.

Perinteisesti inkiväärihilloa on käytetty levitteenä paahtoleivän päällä sekä jälkiruoissa ja leivonnassa. Ja käytetään edelleen. Suosittelen kokeilemaan omaa herkkuani, kreikkalaista jogurttia, joka taittaa kivasti inkiväärin kipakkuutta.





Tuttu tuote on varmasti ginger ale, inkivääriolut sekä gingerbread, inkivääripikkuleipä. Curry tunnetaan aasialaisesta keittiöstä ja curryn yksi ainesosa on inkivääri. Inkivääri on myös jouluisen glögin tärkeä ainesosa.





Maistuvat inkivääripikkuleivät – Delicious gingerbreads

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.


Tarvitaan:
125 g voita (vain voi käy)
1dl kuohukermaa (kts. sulut yllä...)
½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna
3 dl sokeria
1 ½ dl siirappia
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl inkivääriä
1 ½ tl soodaa


Näin tehdään:
Sulata voi ja vatkaa kerma.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu, noin puolet käytetään molemmista. Lisää voi-kerman joukkoon.
Sekoita kaikki loput aineet voi-kerma-sitruunan joukkoon.
Pyörittele taikina pieniksi palloiksi (halkaisija noin 3 cm)
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja asettele pallot pellille. Jätä tilaa, koska palloista tulee lättyjä.
Paisto uunin keskitasolla, kunnes saavat kauniin värin pintaansa, noin 10-12 minuuttia. Uunista otettaessa keksien tulee olla keskeltä hieman pehmeitä.
Namskis, maiskis.




Inkivääri on siis monikäyttöinen mauste, mutta ei siinä kaikki. Se on myös antioksidanttinen luonnontuote, joka näyttäisi tepsivän tulehduksiin elimistössämme.
Tämän lisäksi sen uskotaan auttavan seuraaviin asioihin:
  • ehkäisee ruuansulatusvaivoja ja edistää ruuansulatuksen toimintaa
  • ehkäisee pahoinvointia (esimerkiksi matkapahoinvointi)
  • helpottaa sekä ripulia että ummetusta
  • hoitaa mahahaavoja
  • auttaa ehkäisemään sydäntauteja
  • edistää verenkiertoa raajoissa
  • hoitaa kroonista väsymystä
  • helpottaa flunssan oireita
  • voi toimia kipulääkkeenä nivelsairauksissa
Lisäksi ulkoisesti käytettynä
  • auttaa hammassärkyyn, pureskellaan inkiväärin palaa suoraan kipeässä kohdassa
  • pahanhajuisen hengityksen karkotukseen
  • makuukamarin toimintojen virkistykseen, sekä miehille että naisille



Melkoinen luonnon tehopakkaus siis.

Trendikäs tapa nauttia inkivääri on inkiväärishotti.

Inkiväärishotin perusohje (maustettu sitruunalla)
Ohjeella valmistuu noin 1,5 litraa shottia

2 sitruuna
250 grammaa inkivääriä
1,5 litraa vettä

Näin homma etenee:

Kuori ja paloittele inkivääri. Huuhtele ja viipaloi sitruuna. Pane kaikki ainekset kattilaan ja anna porista hiljalleen 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetken. Siivilöi neste ja pullota ja laita kylmään.
Säilyy noin viikon ja tämä onkin viikon satsi :) Nautitaan shottien tapaan, kertakulauksella.

Inkiväärin hyvien ominaisuuksien vaikutuksien varmistamiseksi sitä tulisi nauttia vähintään 5 grammaa päivässä – tiedä sitten tästäkin varmasti. Kannattaa kuulostella fiiliksiään tässäkin asiassa.

Huom! Inkivääri ei hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta sovi kaikille. Varsinkin tuore inkivääri on niin vahvaa, että käyttö kannattaa aloittaa maltilla. Herkkävatsaiset saattavat saada vatsanväänteitä eikä inkivääriä suositella verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai sydänoireista kärsiville. Inkiväärituotteita ei suositella myöskään raskaana oleville.


Ginger cats

Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä jutussa mainittujen tuotteiden valmistajien kanssa.

4 kommenttia:

  1. Olipas kattava tietopaketti inkivääristä ja hyvät reseptit. Itse tykkään kovasti tuoreesta inkivääristä. Laitan sitä vihersmoothieen, mutta en paljon muuhun. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Tässä tulikin vielä yksi käyttövinkki lisää tuoreelle inkiväärille: smoothie! Sitä pitääkin kokeilla 😋

    VastaaPoista
  3. Inkivääri on yksi lemppareistani, pidän "lämmittävistä" mausteista. Shottia voisinkin kokeilla, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Inkivääristä on moneksi. Taidan itsekin tehdä viikon inkiväärishotit vuoden alussa, kun alkaa jälleen kerran "uusi elämä" 😉
      Hyvää joulun aikaa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!