sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Kauheimmat joululaulut



Kauheimmat joululaulut Antti Holman teksteihin, Sami Ulmasen säveltäminä ja Vellamo-kuoron esittäminä kuultiin jo toisena vuonna peräkkäin, tällä kertaa Lahden Pikkuteatterilla.

Esitystilan oli somistanut kuoronjohtaja Sami Ulmanen ja siellä olikin seinillä muun muassa perinteisiä punaisia pahvitonttuja (jotka nekin ovat aika kauheita), punaisia lumihiutaleita sekä melko ränsistynyt himmeli, jonka juuri ja juuri tunnisti himmeliksi. Joulukuusesta oli neulaset saatu karistettua kokonaan pois (varmaan jonkun viimevuotinen kuusi), pahvista oli laadittu kuuseen erään elimen (ei sydän) muotoisia koristeita ja itse laulunsanoittajan naaman kuva roikkui liimattuna latvatähdessä.



Kauniit sävelmät kaikuivat osaavan kuoron esittäminä kauniisti. Erikoiset Asiantuntijat eivät ole kuorolaulun(kaan) asiantuntijoita, mutta ymmärsimme silti hyvin sen, että näiden eteen on todella nähty vaivaa ja laulajat eivät todellakaan ole mitään virkkuukoukkukerhon lauleskelijoita. Käsityksemme mukaan laulavat ja/tai ovat laulaneet muissakin kuoroissa.

Ja ne sanoitukset. Niistähän on julkaistu kirjakin ja Antti Holma on julkaissut vielä  erillisen runokirjan, josta lausuttiin runoja laulujen välissä vielä erikseen. Kaikki olivat aivan kauheita. Ihan sanoinkuvaamattoman kauheita. Pitää vaan ihmetellä, miten esittäjillä niin sanotusti piti pokka. Yleisö ainakin repeili ihan täysin ja itselläkin hillittynä, varhaista keski-ikää (<60v) lähestyvänä rouvana tuli ihan naama kipeäksi.




Kauheimmat joululaulut -konsertti oli Nymman ja Nytten viettämän pikkujoulun huipennus. Ensin syötiin kaupungin parhaassa pihviravintolassa, niin että napa rutisi. Ja sitten punnerrettiin vatsat pömpöllään ylämäkeen kohti konserttipaikkaa. Iltamyöhällä konsertin jälkeen kotimatkalla Nytte haastatteli Nymmaa konserttikuulumisista.

Nytte: No? Mikä laulu jäi soimaan päällimmäiseksi?
Nymma: Kyllä se oli Marrasmaa. Sopiva vastapari Joulumaalle. Toiveiden puurokauhan sai viedä Katri Helenalle. Hih.

Nytte: Olisitko kumminkin mieluummin istunut ihan kuoronjohtajan takana?
Nymma: Öhöm.. Olihan se... Mutta sitten en olis nähnyt kaikkia kuorolaisia. En nähnyt kyllä nytkään.

Nytte: Iskikö kuorolaulukipinä? Muu kipinä?
Nymma: Ei ole kykyjä. Joskus nuorempana, kun kaikkeen piti mennä sekaantumaan, olin mukana työpaikan kuorossa. Sitten se pian lopettikin kokonaan..... (?) Tällä lauluäänellä kannattanee pysyä vain suihkulaulajien kerhossa, ei ole mitään asiaa ainakaan Vellamo-kuoron riveihin.
Muu kipinä? Antti Holmaa voisi seurata tarkemmin, nyt kun Kauheimmat joululaulut on kuultu ja runokirja luettu.

Nytte: Kumman kaa joulun viettoon: "Anopin" vai "Äitini tortun"?
Nymma: Ihan hygienia- ja mukavuussyistä valitsen itsekkäästi Anopin. Tällainen vastaus vaatii vähän täsmennystä. Sekä äidillä että anopilla on kaksi metriä multaa päällä, tulisi aika haikea joulu kummankaan kanssa. Myöskään torttuja ei pidä sisällyttää ruokavaliooni, koska siitä olisi vain huonoja seurauksia ympäristönkin kannalta. Olen itse kaksinkertainen anoppi. En siis ole yksinkertainen anoppi. Vietän joulun muun muassa itseni kanssa, olenhan anoppi. Ja pääsen myös jouluna esittelemään anopillisia ominaisuuksiani, joista laulussakin kerrottiin.

Nytte: Onko teillä  koskaan vieraillut jouluna Tonttu nimeltä Noro?
Nymma: Ei vielä ole. Monet muut samanhenkiset tontut ovat käyneet. Pari kertaa on käyyt Migreeni ja kerran itse Influenssa, melko usein nähty Flunssa ja myös Korvatulehdus joskus jo 25v sitten. Ähkyä en ole päästänyt tulemaan, vaikka sekin on melkein joka vuosi yrittänyt tulla. Jäädään sitä laulussa hyvin kuvailtua Noroa odottelemaan.


Pieni näyte illan musiikkitarjonnan tekstistä:


PAHAA JOULUA!

Äiti laittaa partaterän puuroon manteliksi,
isä ravaa kellarissa eikä kerro miksi.
Veli kissan ruumiin on jo lahjapaketoinut,
sisko ois jo paennut, vaan eipä ole voinut.

Mummi luulee, että poliisi on meidän ukki,
takan edustalla makaa kuollut joulupukki.
Huutoa ja laukauksia kuuluu kellarista,
joulu se on aina kyllä yhtä peuhaamista.
Sirsi Sunnas


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä Antti Holma, Vellamo-kuoro, Lahden Pikkuteatteri/Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!