sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Tonttu vs. tonttu



Tämä ei ole kummankaan kuvassa näkyvän Tonttu-kirjan arvostelu, vaan tarina siitä, mitä ajatuksia lukijalle tuli tontuista mieleen kirjat luettuaan.

"Ihmisten elämään ovat vaikuttaneet paljon enemmän ne, joita ei ole, kuin ne, joita on."

"Olen hämmästyksekseni kuullut, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät ole milloinkaan nähneet tonttua. Sellaisia ihmisiä en voi olla säälimättä. Olen varma, että heidän näössään on jotakin vikaa." - Axel Munthe

Näillä sanoilla alkavat kirjat Tonttu ja Suuri Tonttukirja. Mikä suuri viisaus molempiin aloituksiin sisältyykään. 


Kautta aikain ihminen on uskonut johonkin, joka johdattelee, neuvoo, ohjaa, kuuntelee. Olemme kumartaneet toinen toistaan hurjempia jumalia ja sankareita. Muinaisia ja nykyisiä. Suomalaisen muinaisuskon Ukko Ylijumala kumppaneineen ja Kalevala sankareineen. Mutta mieluiten ja innolla yhdyn Heikki Sauren tuumailuun, että suomalaiseen luonteeseen sopii erinomaisesti haltiat taikka kuten nykyisin mieluummin puhutaan, tontut.

Olemme luopuneet uskostamme muinaisiin jumaliimme ja ne ovat jääneet taruina elämään osana historiaamme, mutta tontut. Nuo pikkuruiset, ovat kuin suomalaiset itse suurten kansakuntien rinnalla. Sitkeät ja sinnikkäät, rehdit ja riemastuttavat olennot. Eivät tee itsestään suurtakaan numeroa, paitsi huonosti kohdeltuina antavat tuta olemassaolonsa.

Ei tarvitse mennä historissa kauaskaan taaksepäin, kun tontut olivat mukana esivanhempiemme arjessa. Olemme vain kaikessa kiireessämme ja muihin asioihin keskittyessämme unohtaneet nuo kodeissamme ja pihapiirissämme, metsässä asuvat yliluonnolliset olennot. Tonttu, joka on elänyt rinnallamme, uutterasti auttanut meitä ja huolehtinut hyvinvoinnistamme on jäänyt meiltä unhoon. Ja tulokset ovat nähtävissä, minne vain katsommekin.  Tontun vaatimus avustaan on ollut hyvin vaatimaton, yösija, puuroannos, viimeiset löylyt saunassa.  Onko nykymaailman tila yksinkertaisesti seurausta siitä, että olemme unohtaneet huomioida tonttujen osuuden maailman järjestyksen ylläpidossa. Sen viisauden, jonka ne ovat meille tarjonneet, jotta osaisimme arvostaa ympäristöämme ja pitää siitä huolta.

Ihminen tahtoo hallita kaikkia ja kaikkea ja siihen eivät tontut taivu. Siinäkö toinen syy teiden erkanemiseen? Milloin ihminen unohti tontun olemassaolon ja sen osallisuuden hyvinvointiimme. Kannattiko unohtaa?



Olisiko nykyisessä elämänmenossa sijaa kotitontulle? Voisiko kotitonttu olla mukautuvainen ja muuttuvainen niin, että löytäisimme yhteyden uudestaan? Vai onko sellainen uusi kotitonttu jo olemassa, kun koko maailma on "mennyt nettiin", niinkuin sanotaan. Jos et arvaa, mikä voisi olla nykypäivän kotitonttu, kurkkaa sivun alalaidasta.

Tonttujen tehtävä olisi tänä päivänä hyvinkin tärkeä ja ajankohtainen. Ennen aikaan, kun jokaisella rakennuksella oli oma tonttunsa, kotitonttu, tallitonttu, riihitonttu, saunatonttu ja niin edelleen, pysyivät paikat kunnossa, kun tontun opeilla ymmärrettiin, että kaikesta tulee pitää huolta, myös toisistamme. Ja jos ei näin toimittu, tonttu suuttui ja antoi napakan opetuksen.

Olen aivan samaa mieltä Heikki Sauren kanssa siitä asiasta, että asiat todellakin ovat alkaneet mennä pieleen, kun olemme lakanneet huolehtimasta omaisuudestamme, ympäristöstämme, toisistamme, niinkuin ennen teimme. Taidamme uskoa ja uskotella itsellemme, että huolehdimmehan me asioista. Höpö höpö, jokainen ajattelee vain omaa etuaan ja omaisuutensa maksimointia. No, jos nyt eivät ihan kaikki, niin melkein ainakin - ja se riittää tontulle.

Tonttujen lisäksi molemmissa kirjoissa kerrotaan muista kanssamme kulkevista hiippailijoista, maalla ja vedessä. Maalla eläviä tonttujen sukulaisia ovat peikot, maahiset, kääpiöt, parat, menninkäiset, haltiat ja vesissä eläviä näkki, vetehinen ja hiisi. Jos voisi mustavalkoisesti jakaa kahtia tontut ja tämä koko muu väki, niin puhuttaisiin hyviksistä ja pahiksista. Tosin, tonttukin huonosti kohdeltu voi olla melkoinen pahantekijä, joten elinpiirinsä tontuista tulee ja kannattaa huolehtia.

Mainittakoon erikseen ruotsalaiset peikot, jotka muistuttavat erityisen paljon suomalaisia maahisia, mutta ovat paljon ikävämpiä luonteeltaan, jopa pahoja. Ne saattavat varastella, pilata ruokatarvikkeita, ne voivat muuttua näkymättömäksi taikahattunsa avulla ja soluttautua ihmisten juhliin ja pilata ne kahmimalla pitopöydästä herkut parempiin suihinsa. Ruotsalainen tonttu saattaa jopa  varastaa ihmisen. Saamelaisten staalo muistuttaa paljon ruotsalaista peikkoa, mutta sen elintavat tuovat mieleeni myös vampyyrin. En paljasta enempää, lukekaa itse Tonttu-kirjasta!

Näiden tonttujen sukulaisten rinnalla itse tonttu vaikuttaa kyllä hyvin kohdeltuna oikeinkin sympaattiselta.

Kirjat täydensivät hyvin toisiaan, kun Suuri Tonttukirja avasi enemmänkin tontun omaa elämää ja Tonttu-kirja taas tonttujen elämää vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Suuren tonttukirjan kuvitus sai tontut eläviksi ja Tonttu-kirjaa lukiessa tontut saivat muotonsa sen kuvituksesta. 

Meidän olisi syytä kutsua tonttumme takaisin huolehtimaan kanssamme ympäristöstämme.  Tontut ovat kyllä olemassa. Ne ovat piiloutuneet turhautuneina maan alle, vetäytyneinä aina vain kauemmas meistä ihmisistä, joiden toimintaan ne ovat kovin pettyneitä.

Hyviä uutisia! Onneksemme tonttujen uusi esiinmarssi on jo alkanut. On syntynyt uusi tonttulaji tämän päivän tarpeisiin: ekotonttu. Ekotonttu tekee jo omaa työtään joukkojensa kasvattamiseksi, maahiset on jo valjastettu uusiin tehtäviin ja parat tekevät liikkeelle lähtöä parasta aikaa.

Ja kun ekotonttu sinulle näyttäytyy, on syytä alkaa kuunnella sen viisaita neuvoja ja kohdella sitä hyvin. Muuten saattaa ruotsalainen peikko tulla ja napata sinut mukaansa.






Lähteet:
Heikki Saure: Tonttu - tarua & totta
Wil Huygen ja Rien Poortvliet: Suuri Tonttukirja

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat



Vastaus: Ehdotus nykyajan kotitontuksi on Wi-Fi Heikki Sauren mukaan. Miettikääpä vaikka. Molempia on vaikea havaita, vaikka ne vaikuttavat kodissa moniin asioihin. Yleensä ne ovat ihmissilmälle näkymättömiä, mutta ne huolehtivat ja valvovat silloinkin, kun ihminen nukkuu.  Mietipä mitä tapahtuu, jos ihminen ei huolehdi Wi-Fiin liittyvistä asioista, vaikkapa maksa nettilaskuaan. Sehän lakkaa toimimasta ja mitäs sitten?





Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!