sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Liisan liukkaat



Tämä ei ole suksivoidemainos, vaikka hiihtokausi alkaakin pian olla "täällä". Tässä postauksessa ei myöskään laiteta muita liukuvoiteita paremmuusjärjestykseen.



Kodin kirjastossa on vuosia pönöttänyt Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto. Aivan loistava teos. Tuli avattua se pitkästä aikaa, kun Liisan (19.11.) ja Kaisan (25.11.) päivät lähestyvät. 

Mietin, että mitähän kirjassa oikein sanotaan Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista? Lähi- ja ystäväpiiriin kuuluu parikin Liisaa sekä Kaisa. Haukkulinkin oikea nimi juontaa toisesta edellä mainitusta. (Sen kennelnimi on vielä erikseen.) 



Kirjan mukaan Liisan päivän aikaan pitää olla liukkaat kelit ja Kaisan päivän aikaan suojasää. Nämä vaikuttavat tulevan vuoden satoon. Lisäksi Kaisan päivän suojasää ennustaa leutoa talvea ja kaunista säätä jouluun saakka. Kaisan päivänä ja jouluna pitäisi olla samanlainen sää, koska niiden välissä on yksi kuunkierto.

Toisaalta tiedetään päinvastaistakin: ”Kun Kattina kapsaa (pakkanen), niin jouluna napsaa (vesisade).”

”Minkä Kaisa kastelee, sen Antti kuivaa.” ”Kaisa pissii Antin rukkasille.”



Alexandriassa mestattiin marttyyrina 300-luvulla jKr. kristinuskoon kääntynyt nuori, kaunis ja oppinut Katharina-neito. Kaisaa (Katariina) on pidetty opettajien, tiedemiesten, tyttöjen, neitojen, kehrääjien, köydenpunojien, purjehtijoiden, laivamiesten, vaunuseppien sekä karjan, varsinkin lampaiden, suojelijana. Näillä on omat perusteensa, joihin voi tarkemmin tutustua edellä mainitussa teoksessa. 

Kaisan päivä on ollut tärkeä lampaiden keritsemispäivä, koska niiden villa on silloin parhaimmillaan. Samaan aikaan lampaat ovat ”saparollaan”, eli kiimassa, jolloin on kiinnitetty erityistä huomiota lammasonnen säilyttämiseen.



Kaisan päivänä on pitänyt ottaa puurovesi kaivosta ensimmäisenä ennen muuta käyttöä. Puuroa on annettu myös karjalle ja rukoiltu navetassa karjaonnea sekä tehty muita toimenpiteitä karjaonnen hankkimiseksi.



Kaisan päivänä on keitetty lampaanpäätä, parasta herkkua, juhlaruoaksi. Tämä on tapahtunut pohjoisemmissa osissa maata, joten paljasjalkaisena hämäläisenä tämä oli nyt ihan uusi tieto. Kyllä en aio ottaa ruokalistalle.




Lampaan pää "somisteena" Budapestin kauppahallissa lihatiskillä.  Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Seuraavan loitsun avulla on käännytty Pyhän Katariinan puoleen karja-asioissa: (Saarijärvi)
(Sopisi osittain myös poliisin käyttöön.)

Karina hyvä emäntä, 
Hyvä rouva roukkuselkä, 
Käy kujat kuuruksissa,
Läävät länkämöisilläsi, 
Tuo mulle vasikkalykky,
Härkälykky häilähytä,
Tuhat karvan kantajata,
Sata maijon antajata

Hyvää tulevaa Liisan päivää ja Kaisan päivää sekä karjaonnea ja vasikkalykkyä kaikille tarvitseville! 

Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat.
Ei kaupallista yhteistyötä tekstistä tai kuvista ilmenevien tahojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!