Erikoisella Asiantuntijalla diagnosoitiin keliakia keväällä 2016. Diagnoosiin vaadittiin silloin verikokeiden lisäksi gastroskopia eli mahalaukun, pohjukaissuolen sekä ohutsuolen alkupään tähystys ja asianmukaiset koepalat. Verikokeiden tulos oli IgA kudostransglutaminaasivasta-aineet 130 (viitearvo alle 7) ja gastroskopian tulos: totaali villusatrofia. Suolinukka oli täysin tuhoutunut. Vuoden ajan kestäneen gluteenittoman ruokavalion jälkeen otettiin uudet verikokeet ja uusi tähystys koepaloineen. Tuloksena IgA 5.8 ja suolinukka palautunut.
Keliakiaan
ei ole lääkehoitoa eikä muutakaan parannuskeinoa kuin kokonaan gluteeniton
ruokavalio. Hoitamaton keliakia saattaa altistaa erilaisille
liitännäissairauksille, muille autoimmuunisairauksille ja jopa syövälle. Oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin ärtyneen suolen oireyhtymässä. Lisäksi voi ilmetä ihokeliakiaa, kutisevia punaisia näppylöitä eri puolilla kehoa. Keliakiasta todennäköisesti johtuu myös, jos suuhun tulee aftoja, pieniä valkoisia kipeitä näppylöitä. Yhden paraneminen saattaa viedä parikin viikkoa ja kaikki muu paitsi hammastahna sattuu ja kirvelee suussa. Varsinkin vesi, tomaatti ja banaani. Autoimmuunisairaudet ovat tauteja, joissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia soluja vastaan. Tästä seuraa kudostuhoa aiheuttava tulehdusreaktio. Immuniteetti bakteereja ja viruksia vastaan tuskin on sen huonompi kuin muillakaan ihmisillä.
Jos haluaa pysyä keliakian suhteen oireettomana ja välttää anemian ja muut ravintoaineiden puutostilat (muun muassa D- ja B-vitamiini ja kalsium) on ruokavalion gluteenittomuudesta pidettävä tiukasti kiinni ja oltava hyvin huolellinen sen suhteen, mitä suuhunsa pistää. Kaikkien uusien ruoka-aineiden tuoteselosteet on luettava tarkasti. On myös varauduttava siihen, että gluteenia on todella yllättävissä ruoka-aineissa, esimerkiksi joissakin soijakastikkeissa. Sen vuoksi pitää olla tarkkana muun muassa kiinalaisissa, thaimaalaisissa ja sushipaikoissa ruokaillessaan. Useimmat kebab-lihat sisältävät myös gluteenia.
Jos haluaa pysyä keliakian suhteen oireettomana ja välttää anemian ja muut ravintoaineiden puutostilat (muun muassa D- ja B-vitamiini ja kalsium) on ruokavalion gluteenittomuudesta pidettävä tiukasti kiinni ja oltava hyvin huolellinen sen suhteen, mitä suuhunsa pistää. Kaikkien uusien ruoka-aineiden tuoteselosteet on luettava tarkasti. On myös varauduttava siihen, että gluteenia on todella yllättävissä ruoka-aineissa, esimerkiksi joissakin soijakastikkeissa. Sen vuoksi pitää olla tarkkana muun muassa kiinalaisissa, thaimaalaisissa ja sushipaikoissa ruokaillessaan. Useimmat kebab-lihat sisältävät myös gluteenia.
Keliaakikko ei voi syödä tavallista leipää, pizzaa,
pullaa, pastaa eikä mitään ruoka-aineita, jotka sisältävät vähänkään edellä mainittuja
viljoja. Jos haluaa olla täysin varma gluteenittomasta ruokavaliosta, on kaikki
ruoka valmistettava itse. Mihinkään ei voi ihan täysin luottaa.
Joka tapauksessa jokainen gluteenin
murunen tuhoaa keliaakikon suolinukkaa ja suolinukan palautuminen voi kestää viikkoja, kuukausia
tai jopa vuoden. Keliakiassa ei ole mitään "lievää" muotoa tai gluteenia
sisältävissä ruoissa "ei niin pahoja". Jos yhtään epäilee itsellään keliakiaa, pitää mennä lääkäriin ja asianmukaisiin tutkimuksiin eikä vaarantaa terveyttään turhan takia. Ennen tutkimusten tekoa ei kuitenkaan pidä rajoittaa gluteenipitoisen ravinnon käyttöä, koska se saattaa vääristää tutkimustuloksia. Verikokeet eivät ehkä näytäkään vasta-aineita oikein tms. Jos sairastaa keliakiaa, pitää noudattaa täysin gluteenitonta ruokavaliota. Jos ei sairasta keliakiaa, ei kannata turhaan vältellä gluteenia, koska silloin ruokavalion monipuolisuus kärsii. Voi toki olla muitakin syitä vältellä gluteenia, mutta ne ovat sitten kokonaan toinen juttu. Joskus kuulee juttuja kuvitellusta keliakiasta, mitä pitää kyllä ihmetellä. Tuollaiset ”wannabe-keliakiat” ovat oikean sairauden aliarvioimista ja siten loukkaavaa meille, jotka oikeasti kärsimme sairaudesta.
Vaihtaisin gluteenittoman ruokavalion takaisin normaaliin ihan heti, jos se vaan olisi mahdollista. Nykyään on saatavilla paljon korvaavia tuotteita, suorastaan rasitukseksi asti on valinnan varaa. Se ei poista kuitenkaan sitä asiaa, että aidon kotimaisen viljan makua ei mikään korvaa. Gluteenittomat tuotteet ovat myös huomattavasti kalliimpia kuin ei-gluteenittomat. Itsensä ruokinnassa pitää useimmiten valmistaa ruoka gluteenittomana saman tien koko perheelle. Siten pääsee helpommalla kuin että valmistaisi vain itselleen gluteenitonta ja muille tavallista. Gluteenittomuus kuten mikään muukaan erikoisruokavalio ei ole leikin asia.
Tässä muutama linkki aikaisemmin blogissamme julkaistuihin gluteenittomiin resepteihin.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/perushuttua-syysviikonloppuun-ilman.html
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/kaikkien-aikojen-maukas-lihapata.html
Tässä reseptissä vehnäjauhot tietenkin korvataan gluteenittomilla, esimerkiksi Jytte-jauhoilla.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/09/kaikkien-aikojen-gluteeniton-omena.html
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/07/kaikkien-aikojen-uunilohi.html
Kuvat: Pixabay
Vaihtaisin gluteenittoman ruokavalion takaisin normaaliin ihan heti, jos se vaan olisi mahdollista. Nykyään on saatavilla paljon korvaavia tuotteita, suorastaan rasitukseksi asti on valinnan varaa. Se ei poista kuitenkaan sitä asiaa, että aidon kotimaisen viljan makua ei mikään korvaa. Gluteenittomat tuotteet ovat myös huomattavasti kalliimpia kuin ei-gluteenittomat. Itsensä ruokinnassa pitää useimmiten valmistaa ruoka gluteenittomana saman tien koko perheelle. Siten pääsee helpommalla kuin että valmistaisi vain itselleen gluteenitonta ja muille tavallista. Gluteenittomuus kuten mikään muukaan erikoisruokavalio ei ole leikin asia.
Tässä muutama linkki aikaisemmin blogissamme julkaistuihin gluteenittomiin resepteihin.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/perushuttua-syysviikonloppuun-ilman.html
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/kaikkien-aikojen-maukas-lihapata.html
Tässä reseptissä vehnäjauhot tietenkin korvataan gluteenittomilla, esimerkiksi Jytte-jauhoilla.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/09/kaikkien-aikojen-gluteeniton-omena.html
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/07/kaikkien-aikojen-uunilohi.html
Kuvat: Pixabay
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!