lauantai 16. marraskuuta 2019

Keliakia vai jotain muuta




Erikoisella Asiantuntijalla diagnosoitiin keliakia keväällä 2016. Diagnoosiin vaadittiin silloin verikokeiden lisäksi gastroskopia eli mahalaukun, pohjukaissuolen sekä ohutsuolen alkupään tähystys ja asianmukaiset koepalat. Verikokeiden tulos oli IgA kudostransglutaminaasivasta-aineet 130 (viitearvo alle 7) ja gastroskopian tulos: totaali villusatrofia. Suolinukka oli täysin tuhoutunut. Vuoden ajan kestäneen gluteenittoman ruokavalion jälkeen otettiin uudet verikokeet ja uusi tähystys koepaloineen. Tuloksena IgA 5.8 ja suolinukka palautunut. 

Keliakiaan ei ole lääkehoitoa eikä muutakaan parannuskeinoa kuin kokonaan gluteeniton ruokavalio. Hoitamaton keliakia saattaa altistaa erilaisille liitännäissairauksille, muille autoimmuunisairauksille ja jopa syövälle. Oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin ärtyneen suolen oireyhtymässä. Lisäksi voi ilmetä ihokeliakiaa, kutisevia punaisia näppylöitä eri puolilla kehoa. Keliakiasta todennäköisesti johtuu myös, jos suuhun tulee aftoja, pieniä valkoisia kipeitä näppylöitä. Yhden paraneminen saattaa viedä parikin viikkoa ja kaikki muu paitsi hammastahna sattuu ja kirvelee suussa. Varsinkin vesi, tomaatti ja banaani. Autoimmuunisairaudet ovat tauteja, joissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia soluja vastaan. Tästä seuraa kudostuhoa aiheuttava tulehdusreaktio. Immuniteetti bakteereja ja viruksia vastaan tuskin on sen huonompi kuin muillakaan ihmisillä.

Jos haluaa pysyä keliakian suhteen oireettomana ja välttää anemian ja muut ravintoaineiden puutostilat (muun muassa D- ja B-vitamiini ja kalsium) on ruokavalion gluteenittomuudesta pidettävä tiukasti kiinni ja oltava hyvin huolellinen sen suhteen, mitä suuhunsa pistää. Kaikkien uusien ruoka-aineiden tuoteselosteet on luettava tarkasti. On myös varauduttava siihen, että gluteenia on todella yllättävissä ruoka-aineissa, esimerkiksi joissakin soijakastikkeissa. Sen vuoksi pitää olla tarkkana muun muassa kiinalaisissa, thaimaalaisissa ja sushipaikoissa ruokaillessaan. Useimmat kebab-lihat sisältävät myös gluteenia.

Keliaakikko saattaa törmätä hämmentävään tietämättömyyteen jopa keittiö- ja ravintola-alan ammattilaisten joukossa. Tyrmäävimpään tietämättömyyteen törmäsin ulkomaanmatkalla (en muista enää missä), jossa tarjoilija ei ollut koskaan keliakiasta kuullutkaan. Toinen tapaus oli koti-Suomessa. Eräs ammattilainen intti, että "Kyllä tätä voi keliaakikko syödä, tämä on valmistettu RUOTSALAISESTA vehnästä." 😂 Keliaakikko ei voi käyttää KOTIMAISIA viljoja, millä tarkoitetaan ruista, ohraa ja vehnää. Riippumatta siitä, missä maassa ne on viljelty. Ruotsalaisuus ei poista vehnästä gluteenia.

Keliaakikko ei voi syödä tavallista leipää, pizzaa, pullaa, pastaa eikä mitään ruoka-aineita, jotka sisältävät vähänkään edellä mainittuja viljoja. Jos haluaa olla täysin varma gluteenittomasta ruokavaliosta, on kaikki ruoka valmistettava itse. Mihinkään ei voi ihan täysin luottaa. 

Jokainen keliaakikko reagoi gluteeniin yksilöllisellä tavalla. Toinen ei tunne juuri mitään ja toinen oksentaa, kuumeilee ja ripuloi seuraavat pari vuorokautta. Tai ripuloi kolme viikkoa kuivumisen rajoille asti, kun ei mikään pysy sisällä. Jos diagnoosin saanut keliaakikko syö gluteenia sisältävää ruoka-ainetta, hän tekee sen todennäköisesti vahingossa, koska on tietoinen sen seurauksista. Keliakiadiagnoosin saanut henkilö ohjataan aina ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Joka tapauksessa jokainen gluteenin murunen tuhoaa keliaakikon suolinukkaa ja suolinukan palautuminen voi kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuoden. Keliakiassa ei ole mitään "lievää" muotoa tai gluteenia sisältävissä ruoissa "ei niin pahoja". Jos yhtään epäilee itsellään keliakiaa, pitää mennä lääkäriin ja asianmukaisiin tutkimuksiin eikä vaarantaa terveyttään turhan takia. Ennen tutkimusten tekoa ei kuitenkaan pidä rajoittaa gluteenipitoisen ravinnon käyttöä, koska se saattaa vääristää tutkimustuloksia. Verikokeet eivät ehkä näytäkään vasta-aineita oikein tms.  Jos  sairastaa keliakiaa, pitää noudattaa täysin gluteenitonta ruokavaliota. Jos ei sairasta keliakiaa, ei kannata turhaan vältellä gluteenia, koska silloin ruokavalion monipuolisuus kärsii. Voi toki olla muitakin syitä vältellä gluteenia, mutta ne ovat sitten kokonaan toinen juttu. Joskus kuulee juttuja kuvitellusta keliakiasta, mitä pitää kyllä ihmetellä. Tuollaiset ”wannabe-keliakiat” ovat oikean sairauden aliarvioimista ja siten loukkaavaa meille, jotka oikeasti kärsimme sairaudesta.

Vaihtaisin gluteenittoman ruokavalion takaisin normaaliin ihan heti, jos se vaan olisi mahdollista. Nykyään on saatavilla paljon korvaavia tuotteita, suorastaan rasitukseksi asti on valinnan varaa. Se ei poista kuitenkaan sitä asiaa, että aidon kotimaisen viljan makua ei mikään korvaa. Gluteenittomat tuotteet ovat myös huomattavasti kalliimpia kuin ei-gluteenittomat. Itsensä ruokinnassa pitää useimmiten valmistaa ruoka gluteenittomana saman tien koko perheelle. Siten pääsee helpommalla kuin että valmistaisi vain itselleen gluteenitonta ja muille tavallista. Gluteenittomuus kuten mikään muukaan erikoisruokavalio ei ole leikin asia. 

Tässä muutama linkki aikaisemmin blogissamme julkaistuihin gluteenittomiin resepteihin.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/perushuttua-syysviikonloppuun-ilman.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/11/kaikkien-aikojen-maukas-lihapata.html
Tässä reseptissä vehnäjauhot tietenkin korvataan gluteenittomilla, esimerkiksi Jytte-jauhoilla.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/09/kaikkien-aikojen-gluteeniton-omena.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/07/kaikkien-aikojen-uunilohi.html

Kuvat: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!