tiistai 5. marraskuuta 2019

Glorian savujuusto-silakkalaatikko

Resepti on peräisin Glorian Ruoka&viini -lehden numerosta 9/2018.
Ohessa kuva lehden sivusta.


Äitini lempiruokaa oli silakkalaatikko, mutta ilman savujuustoa. Hän laittoi siihen myös kananmunaa, jota ei tässä reseptissä ole. Lapsena ehdin jo vähän kyseiseen ruokaan kyllästyäkin. Nyt kun äiti on ollut mullan alla kohta 22 vuotta, aika kävi näköjään kypsäksi huomata silakkalaatikon ohje herkkulehdestä. Niinpä lähetin Isännän Prismaan silakka-apajille ja sitten silakkalaatikko tulille EAn koekeittiössä.


Tyypilliseen tapaani en lukenut reseptiä riittävän tarkkaan ja kun olin jo viipaloinut kuoritut perunat, huomasin vasta, että ne olisi pitänyt keittää ensin ja sitten vasta viipaloida. Raato soikoon!

No, keitin sitten ne viipaleet. Mutta en ihan kypsäksi, etteivät mene muusiksi.



Ohessa ainekset ja ohje

8 annosta
1t + maustuminen 2t

400g silakkafileitä
1/2 dl karkeaa merisuolaa
10 keskikokoista perunaa
2 sipulia
150 g savujuustoa viipaleina (esim. Valio Kippari)
2dl kermaa
1rkl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)
1tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä (miksei purkista?)
30g kylmää voita
 voita vuoan voiteluun

1. Puhdista silakkafileet talouspaperilla ja laita ne suolan kanssa kerroksittain astiaan. Anna maustua jääkaapissa kaksi tuntia.
2. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1tl suolaa/1l vettä) kypsiksi, noin 20 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota silakat suolasta ja pyyhi puhtaiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja halkaise sipuli, viipaloi puolikkaat.
4. Voitele uunivuoka voilla. Asettele  perunat, sipulit, silakat ja juustoviipaleet kerroksittain vuokaan.
5. Sekoita kerma, jauhot, suola ja pippuri. Kaada seos vuokaan ja vuole voi ohuiksi lastuiksi pinnalle. Paista uunissa 30-40 minuuttia. Anna ruoan vetäytyä 10-15 minuuttia.



Tähän riittää kaksi pientä, noin kananmunan kokoista sipulia. Resepteissä sipulin määrä pitäisi yleisesti ottaen mieluummin ilmoittaa painona eikä kappalemääränä. Sipuleita on niin monenkokoisia. Ja toiselle pieni voi olla toiselle iso.

Suolan määrä tuossa ohjeessa tuntui paljolta mutta siinä ohjeistetaan pyyhkimään silakkafileet ilmeisesti ylimääräisestä suolasta. Minähän en silakoita ala pyyhkimään. Laitoin niihin paljon vähemmän suolaa (suolamyllystä vaan ripottelin päälle, ehkä enintään puoli ruokalusikallista). Enkä pyyhkinyt.



Makuraadin arvio: suolan, pippurin ja sipulin kanssa saa olla tarkkana, ettei laita niitä liikaa. Jauhojen sijasta mieluummin kananmunaa sidosaineeksi. Juustoa voi olla vaikka vähän enemmänkin.

Ei kaupallista yhteistyötä Glorian Ruoka&viini, Valio, Prisma ja Erikoiset Asiantuntijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!