Yhtä kaikki - kaikki pihamaallani kasvavat komeamaksaruoho-kasvustot ovat peräisin yhdestä ja samasta aikanaan ostetusta perennasta.
Olen syksyisin napsinut Sedumeita maljakkoon. Ne ovatkin erinomaisia leikkokukkia. Kestävät maljakossa viikkotolkulla - ja kehittävät vielä samalla meitä viihdyttäessään juuret.
Ensimmäisen kerran tämän juurikasvun havaittuani iskin juurtuneet maksaruohot pihamaalle multaan ja toivotin lykkyä ja unohdin koko jutun. Mutta seuraavana keväänä yllätyinkin iloisesti, kun uutta kasvustoa lähti pukkaamaan maasta. Siitä alkaen olen tehnyt tämän suvunjatkamistoimenpiteen joka syksy. Niinkuin taas tänäkin syksynä.
Komeamaksaruoho kuten muutkin Sedum-sukuun kuuluvat maksaruohot ovat kiitollisia joka paikan perennoita.
Ne viihtyvät perenna-, kivikko-, havu- ja pensasryhmissä, kunhan paikka on kohtuullisen aurinkoinen ja kuivahko. Seisovasta vedestä maksaruohot suuttuvat ja mätänevät.
Komeamaksaruoho kasvaa noin 30-50 cm korkeaksi pallomaiseksi kasvustoksi ja kasvusto myös laajenee vuosi vuodelta. Kasvia voikin lisätä myös jakamalla kasvustoa. Jako tehdään mieluiten keväällä. Jakamisen muistisääntö: keväällä kukkivat jaetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä.
Komeamaksaruohoa voi myös kasvattaa kesäkausikasvina ruukussa ja istuttaa syksyn tullen maahan. Se soveltuu myös kuivakukaksi.
Tavallisin väri on vaaleanpunainen - vanha roosa, mutta myös valkoisia kukkia esiintyy. Komeamaksaruoho aloittaa kukintansa paikasta riippuen loppukesällä - alkusyksyllä ja kukkii kunnes lumi peittää maan. Kesän kukaton aikakaan ei harmita, kun kasvusto on komean harmaanvihreä ja kauniin muotoinen.
Komeita juuria. |
Kaunis kasvi koko kesän ja varsinkin kukintaaikaan!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Juuri näin! Tässä pätee hyvin sanonta "Vaatimattomuus kaunistaa". On niin helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen kasvi.
VastaaPoista